JAV akcijų rinkose vėl optimizmo protrūkis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2011-11-04 10:37 Komentarai: (1)
JAV akcijų indeksai didėjo antrą dieną iš eilės. S&P 500 indeksas padidėjo 1,88 proc., Dow Jones Industrial indeksas – 1,76 proc., o Nasdaq indeksas – 2,2 proc. Graikijai atsisakius planų organizuoti referendumą bei ECB netikėtai sumažinus palūkanų normą iki 1,25 proc. JAV akcijos ženkliai brango.

Ketvirtadienį buvo skelbti du makroekonominiai rodikliai. Gamybos užsakymų skaičius rugsėjį išaugo 0,3 proc., nors buvo tikėtasi, jog užsakymų bus tiek pat. Tačiau nuvylė paskelbtas ISM pirkimų vadybininkų indeksas, atspindintis paslaugų sektorių. Analitikai prognozavom, kad jis turėjo padidėti spalio mėnesį, tačiau sumažėjo nuo 53 iki 52,9. Šiandien turėtų būti paskelbti darbo rinkos duomenys. Prognozuojama, kad bedarbystė JAV turėtų išlikti tame pačiame lygyje ir siekti 9,1 proc.

Labiausiai brango energetikų, pramonės bei technologinio sektoriaus akcijos. Pavyzdžiui, „Hewlett-Packard Company“ akcijos brango 3,59 proc., „Exxon Mobil Corporation“ – 1,93 proc., „Emerson Electric Co.“ – 4,08 proc.

Vakarų Europa

Ketvirtadienį Vakarų Europos akcijų indeksai kilo po to, kai Europos centrinis bankas (ECB) netikėtai sumažino bazinę palūkanų normą, o iš Graikijos atsklido žinia, kad referendumas veikiausiai nebus rengiamas. Ekonomistams vėl tapo ramiau, kad Graikijos skolos krizė liks valdoma ir šalis priims Europos Sąjungos numatytą pagalbą.

Rinkas vakar nustebino naujasis ECB vadovas M.Draghi netikėtai sumažinęs bazinę palūkanų normą nuo 1,5 proc. iki 1,25 proc. Net 49 iš 55 „Bloomberg“ apklaustų ekonomistų nesitikėjo jokių bazinės palūkanų normos pokyčių. Naujasis ECB vadovas pareiškė, kad centrinis bankas turėtų rinkis palūkanų normos politiką, užuot „įjungęs pinigų spausdinimo stakles“. Taip pat jo nuomone ECB neturėtų atlikti vyriausybių paskutinio skolintojo funkcijos ir jos pačios turi siekti fiskalinės drausmės.

Šiandien ateities sandoriai rodo Europos rinkose tvyrosiant optimistines investuotojų nuotaikas. Tačiau kaip rodo jau ne vieno mėnesio patirtis rinkos tebėra itin nervingos ir menkiausios abejonės vėl gali pakeisti jų kryptį. Taip pat labai tikėtina, kad investuotojai nenorės savaitgaliui likti su atviromis pozicijomis, tad į prekybos sesijos pabaigą galime sulaukti tam tikro pelnų atsiėmimo.

Azija

Šiandien vyravo pozityvios nuotaikos Azijos akcijų rinkose. Investuotojai teigiamai įvertino Graikijos atstovų pranešimą, kad referendumas neįvyks. Augimu pasižymėjo didelę dalį pajamų gaunančios iš eksporto į Europą bendrovės. „Sharp“ akcijų kaina padidėjo 4,3 proc., „Toshiba“ akcijos pabrango 3,15 proc., o „Hyundai Motor“ akcijos kaina pašoko 3,7 proc. „Nissan Motor“ akcijos kilo 4,4 proc. bendrovei padidinus metinę pelno prognozę.
Žaliavų brangimas lėmė investuotojų susidomėjimą žaliavų gavybos bendrovėmis. „Aluminium Corp. of China“ akcijos brango 6,93 proc., o „Cnooc“ akcijos kaina padidėjo 6,06 proc.

Baltijos šalys

Ketvirtadienį Vilniaus akcijų biržos indeksas sumažėjo 0,41 proc. Brangusių bei pigusių akcijų skaičius buvo panašus. Likvidumu nepasižyminčios „Utenos trikotažo“ bei „Lietuvos jūrų laivininkystės“ akcijos brango labiausiai biržoje – atitinkamai 4,17 proc. ir 2,7 proc.
Antrą prekybos sesiją iš eilės padidėjo Talino akcijų biržos indeksas. Čia akcijų apyvarta siekė 587,5 tūkst. eurų, o brangusių akcijų buvo dvigubai daugiau nei pigusių. Rygoje biržos indeksas padidėjo 0,19 proc., o bendra dienos apyvarta siekė 49,4 tūkst. latų. Daugiau nei pusė dienos apyvartos sudaryta „Olainfarm“ akcijomis.

Vidurio ir Rytų Europa

Rusijos akcijų rinką prekybos savaitę baigė teigiama nata – akcijų kainos kilo dėl palankių naujienų iš Vakarų Europos rinkų. Šiandien Rusijoje nedarbo diena, tad prekyba akcijomis nevyks.

Žaliavos

Vakar „WTI“ naftos ateities sandorių kaina „NYMEX“ biržoje šoktelėjo į viršų ir priartėjo prie 94 JAV dolerių už barelį. Didžiausią dėmesį naftos rinkoje sulaukė naujienos iš tarptautinės ekonomikos arenos. Teigiamos nuotaikos akcijų rinkoje persimetė ir į žaliavų rinkas. Be to, susilpnėjęs JAV doleris svarbiausių valiutų atžvilgiu suteikė paspirtį naftos kainai.

Įdomu tai, kad „WTI“ naftos rinkoje vėl matoma vadinamoji backwardation situacija, kai artimiausio mėnesio naftos pristatymo sandorių kainos yra didesnės už vėlesnių. Tokia padėtis yra keistoka, o ją, matyt, lemia veiksniai, labiau susiję su JAV naftos rinkos padėtimi (mažesnės naftos atsargos Kušinge), o ne su pasauline naftos paklausos ir pasiūlos padėtimi. Anot „Bloomberg“ naujienų agentūros atliktos naftos rinkos dalyvių apklausos, daugiau apklaustųjų laukia naftos pigimo nei brangimo. Šiandien rinkoje daug dėmesio bus kreipiama į JAV darbo rinkos praėjusį mėn. rezultatus.
 
1.   Parašė Anglas   2011-11-04 11:16  

pagarba finastai,bent jau objektyviai raso