Baltijos akcijų rinkos pajudėjo skirtingomis kryptimis

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2007-10-15 18:10 Komentarai: (0)
Panašu, kad nestabilios nuotaikos ir toliau tęsiasi. Neblogi makroekonominiai rodikliai, FED vadovų pasisakymai teigiamai nuteikia, tačiau ECB vadovų pareiškimai ir aukšta infliacija rytų Europos šalyse toliau palaiko nerima. Rinka ir toliau jautriai reaguoja į skelbiamas naujienas. Skirtingi investuotojai pasižymi skirtingais lūkesčiais ir skirtingais situacijos vertinimais. O stambūs investuotojai vis dar laukia žinių ir neskuba investuoti Baltijos biržose.

Vilnius. Biržoje sudaryta sandorių už 5,9 mln Lt. Sandorių skaičius vėl perlipo 700. Biržoje ir toliau dominuoja smulkūs investuotojai. Vilniaus indeksas pakilo 1,75%. Šis kilimas buvo daugiausiai įtakotas penktadieninio staigaus smukimo. Panašu, kad investuotojai nusprendė, jog rinka paskutinės sesijos metu buvo pernelyg nuvertinta ir pirmadienį ryžosi investuoti. Deja akcijos, kuriomis yra prekiaujama daugiausiai ir kurios yra likvidžiausios, krito.

Pirmadienį daugiausiai kilo „Lietuvos dujos“ (LDJ1L). Buvo fiksuotas kainos kilimas iki 3,87 ir lyginant su paskutine penktadienio kaina, kuri buvo užfiksuota aukciono metu, kaina pakilo 18%. Sesijos metu dėl didelės paklausos net buvo keičiamos kainų ribos šiai pozicijai. Vertinant šį kilimą fundamentaliai, jis nėra ryškus, nes penktadieninės prekybos metu LDJ1L kaina sukosi ties 3,80 Lt riba.

Prie įspūdingesnių pirmadieninės prekybos metu kilusių akcijų galima priskirti „Anykščių vyno“ (ANK1L) ir „Vakarų skirstomųjų tinklų“ (VST1L) akcijas. Jos atitinkamai pabrango 7,7% ir 6,2%. Tiesa, ANK1L įspūdingas kilimas atsirado dėl vieno sandorio, kurio vertė 20 Lt, o prekybos sesijos metu fiksuotas spreadas (1,24 Lt – 1,14Lt) išliko santykinai aukštas. VST1L akcijomis visos sesijos metu buvo įvykdytas taip pat vos vienas sandoris, kurio metu buvo nupirktos dvi akcijos.

Didžiausiomis apyvartomis pirmadienį išsiskyrė tradiciniai biržos mohikanai. „Ūkio banko“ (UKB1L) akcijomis suprekiauta už 1,3 mln Lt ir jų kursas nukrito 0,2% iki 4,94Lt. Panašus likimas ištiko ir kitas dvi populiariausias šios dienos bendroves: „Teo“ (TEO1L) akcijos atpigo 0,4%, o „Aprangos“ (APG1L) 0,05%. Įvykdyta sandorių atitinkamai už 0,8 ir už 0,7 mln Lt.

Paskutines savaites masinusios investuotojus trąšų gaminimo ir energetikos akcijos šiandien pajudėjo aukštyn. Prie tokių geriausiai būtų priskirti „Lifosos“ (LFO1L), „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST1L) ir „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijas. Laukiami teigiami rezultatai ir plėtra artimiausioje perspektyvoje, bei mintis, kad šios bendrovės yra dar nepakankamai įvertintos traukia smulkius investuotojus. Ar jos taps naujomis biržos žvaigždutėmis parodys artimiausia perspektyva.

Ryga. Rygos biržos indeksas nukrito 0,4%, o apyvarta siekė 0,137 mln latų. Įvykdyta 155 sandoriai, 6 akcijos atpigo, 7 pabrango. Panašu, kad Latvijos biržą ir toliau lieka stagnacijoje.

Prie brangusių akcijų galima priskirti vos kelias akcijas. Didžiausią šuolį viršun fiksavo „Strenču MRS“ (SMR1R) ir „VEF“ (VEF1R) akcijos. Tiesa, šis šuolis buvo užfiksuotas tiek vienos, tiek ir kitos akcijos atveju vienu nedideliu sandoriu.

Akcijos, kurioms buvo skiriamas didesnis dėmesys ir pasižymėjo didesnėmis apyvartomis, parodė neigiamą korekciją arba kainos išliko nepakitusios. Pirmadienine išimtimi galima būtų pavadinti nebent „Valmieras stikla skiedra“ (VSS1R) akcijas, kurių apyvarta viršijo 7 tūkst. LVL ir kaina pakilo 0,62 %.

Didžiausia apyvarta išsiskyrė „Latvijas Krajbanka“ (LKB1R) akcijos, kurių kaina nukrito iki 5,13 LVL ir fiksavo 6,7% neigiamą korekciją.

Kitos didesnėmis apyvartomis išsiskyrusios akcijos buvo „Ventspils nafta“ (VNF1R) ir „Grindeis“ (GRD1R). Jų kainos nusileido atitinkamai 0,33% ir 0,81%. Realiai šios akcijos yra vieni iš pagrindinių Rygos biržos indikatorių. Ir šie indikatoriai demonstravę nežymias neigiamas korekcijas pakartojo Vilniaus biržos scenarijų. Panašu, kad vyraujančios nuotaikos yra labiau neigiamos nei teigiamos.

Talinas. Talino birža neatsiliko nuo savo kaimynių. Joje sudaryta sandorių už 4,3 mln. eurų, iš kurių beveik pusę buvo sudaryta tiesioginiais sandoriais. Iš viso įvykdyta 597 sandoriai, brangusių/ pigusių akcijų santykis 5/12.

Pirmadienį didžiausia apyvarta išsiskyrė „Olympic Entertainment Group“ (OEG1T) akcijos. Sandorių vertė perkopė 1mln eurų, o akcijos atpigo 2,5%. Nervingos nuotaikos šiai akcijai padarė bene daugiausiai „žalos“. Visos sesijos metu kainos svyravimo amplitudė buvo 5,25 – 5,06 Eur. Nestabilios kainos iššaukė rinkos dalyvių didelį dėmesį ir prekybos metu pasirodydavo tai staigus pasiūlos, tai paklausos padidėjimas.

Dauguma kitų Estijos biržos žvaigždučių demonstravo neigiamą korekciją. „Eesti Ehitus“ (EEH1T) akcijos nukrito 0,9%, „Arco Vara“ (ARC1T) akcijos nukrito 1,8%, o „Tallinna Kaubamaja“ (TKM1T) nusileido 1,07%. Pastarosios pigimą galėjo iššaukti praeitą savaitę paskelbti kiek prastesni nei tikėtasi 3 ketvirčio pardavimai

Prie vertų paminėtų akcijų būtų galima priskirti „Merko Ehitus“ (MKO1T), kurios nepaisant didelės apyvartos pakilo. Tiesa, lygiai taip pat kaip ir OEG1T atveju, kaina visos sesijos metu buvo nestabili, svyravimų amplitudė gana aukšta.

Apibendrinimas
. Savaitė Baltijos biržose vėl prasidėjo neaktyvia prekyba. Stambūs investuotojai vis dar laukimo stadijos. O tos įmonės, kurios pastaruoju metu buvo puikiai vertinamos, ir kurių P/E aukšti, krito. Rinkose pastaruoju metu galima išskirti dviejų tipų investuotojus. Viena dalis, stengiasi išparduoti, kol dar labiau nenukrito akcijų kainos, o kita dalis stengiasi pirkti, nes jos jau nukritusios. Pirmieji kol kas ima viršų. Kaip bus toliau, parodys laikas.
 
Dar nėra komentarų