ECB ir toliau neskubės kelti euro palūkanų normos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-10-04 16:57 Komentarai: (0)
Europos centrinis bankas (ECB) kol kas neseka Federalinio rezervų banko (FED) pavyzdžiu ir nepradeda mažinti palūkanų normų. ECB paliko galioti tas pačias palūkanų normas (4 proc.), tačiau panašu, kad pinigų politikos griežtinimo ciklas euro zonoje taip pat baigėsi.

Europos finansų sektoriui persidavė problemos antrinėje JAV rizikingų būsto paskolų rinkoje – per brangstančius finansinius išteklius ir per išvestines finansines priemones, susietas su JAV būsto paskolų rinka. Kai kurie JAV bankai pastaruoju metu padarė didelius atidėjimus galimiems nuostoliams kompensuoti, to gali neišvengti ir Europos bankai.

„Prie ekonomikos lėtėjimo greičiausiai prisidės ir rekordines žemumas siekiantis JAV doleris. Tai reiškia euro stiprėjimą, kas nėra naudinga ekonomikos raidai euro zonoje, kadangi mažėja Europos gamintojų konkurencingumas. Tai taip pat reiškia, kad ECB ir toliau neskubės kelti euro palūkanų normos, kaip buvo prognozuota anksčiau“, - teigė „Hansabanko“ Finansų rinkų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas.

Ekonomikos perspektyvos euro zonoje gali dar pablogėti, jeigu JAV doleris toliau stipriai kristų. Įmanoma, kad ECB tuomet nuspręs skatinti ekonomikos plėtrą mažindamas palūkanas, nepaisydamas didėjančių infliacijos prognozių. „Spėjame, kad ECB palūkanų politika šiais ir kitais metais nemaža dalimi priklausys nuo FED vykdomos politikos. ECB tikrai netoleruos toliau brangstančio euro, ir jei FED ryšis toliau mažinti dolerio palūkanas, tą su euro palūkanomis neišvengiamai turės daryti ir ECB“, - sakė T. Andrejauskas.
 
Dar nėra komentarų