Klubo “Pinigų srautas” nariai ir kviestiniai svečiai diskutavo apie akcijų rinką

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: "Pinigų srautas" Data: 2006-10-10 14:33 Komentarai: (0)
2006 m. spalio 9 d. klubas “Pinigų srautas” savo narius bei kviestinius svečius sukvietė į renginį, kuriame buvo pristatyta klubo veikla bei pranešimą apie akcijų rinką „Growth or value?“ skaitė pripažintas akcijų rinkos anomalijų ekspertas Max Zavanelli. Pranešėjas dirba investicijų valdymo srityje ilgiau nei 30 metų. M. Zavanelli taip pat yra ZPR Investment Management, Inc., ZPR Investment Research, Inc., ZPR International, Inc. prezidentas, taip pat pirmojo Lietuvoje registruoto atvirojo investicinio fondo ("NSEL 30 indekso fondas") įkūrėjas ir stebėtojų tarybos pirmininkas bei Lietuvoje registruoto investicinio fondo "ZPR Amerikos mažos kapitalizacijos bendrovių akcijų atviras investicinis fondas" įkūrėjas.

Max Zavanelli pristatė savo mokslinių tyrimų rezultatus, kurių objektas yra JAV bendrovių akcijų grąža ir parodė, kad ilgu laikotarpiu mažos kapitalizacijos vertės akcijų grąža ženkliai viršija kitų akcijų grąžą.

„Vertės“ akcijos bet kurioje akcijų rinkoje yra nustatomos tokiu būdu: visos akcijos yra surikiuojamos pagal akcijos rinkos kainos bei buhalterinės vertės santykį (P/BV) didėjimo tvarka; tuomet skaičiuojama kumuliatyvinė akcijų kapitalizacija, pradedant akcijomis, turinčiomis mažiausią P/BV santykį; kai kumuliatyvinė kapitalizacija pasiekia pusę visos aibės kapitalizacijos, aibė skiriama pusiau: į aibę patekusios akcijos priskiriamos vertės akcijų kategorijai, o nepatekusios – augimo akcijų kategorijai..

Ilgalaikiai stebėjimo rezultatai patvirtino, kad vertės akcijų grąža yra didesnė nei augimo akcijų grąža visoms akcijoms be išimties, o mikro-kapitalizacijos augimo akcijų grąža ilgu laikotarpiu duoda net neigiamą grąžą. Tyrimai tas pačias išvadas patvirtino ne tik JAV, bet ir Kanados, Prancūzijos, Lietuvos bei Tailando akcijų rinkose, kas leidžia kelti hipotezę, kad tokie dėsningumai veikia visose akcijų rinkose.

Akademikai aukščiau pateiktas išvadas bando paaiškinti tuo, kad pirmaujančios vertės kompanijos turi didesnius skolos rodiklius, todėl jų rizika yra didesnė, už kurią investuotojai pageidauja didesnės grąžos. Max Zavanelli, remdamasis savo 1990 m. sukurta Antigravitacijos teorija, sutriuškina šį argumentą, parodydamas, kad vertės kompanijų be skolų akcijų grąža yra pati didžiausia.

Atskiro originalaus tyrimo rezultatai parodė, kad akcijos su didžiausia augimo prognoze demonstruoja pačius blogiausius grąžos rezultatus tiek didelės, mažos bei vidutinės kapitalizacijos akcijoms. Kito tyrimo rezultatai, parodė, kad vertės akcijų grąža lenkia augimo akcijų grąža nepriklausomai nuo emitento skolos rodiklio, be to, kompanijų be skolų akcijų grąža ženkliai lenkia visų kitų emitentų akcijų grąžą.


Daugiau informacijos:
Klubo “Pinigų srautas” viceprezidentas
Dr. Audrius Dzikevičius
Tel.: +370 616 46431
E-paštas: audrius@pinigusrautas.lt
Web.: http://www.pinigusrautas.lt
 
Dar nėra komentarų