Fondų valdytojai norėtų, kad Vengrijos premjeras išliktų poste

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2006-10-09 14:25 Komentarai: (0)
Tuo metu, kai nepatenkinti vengrai manifestuoja prie savo parlamento Budapešte, reikalaudami premjero atsistatydinimo, ekonomistai ir rinkų analitikai palaiko Vengrijos premjerą F. Gyurcsanya. Investicinių fondų valdytojų apklausa parodė, kad jiems premjero atsistatydinimas arba jo atšaukimas iš pareigų būtų pačia blogiausia išeitimi. Kolkas į piliečių demonstracijas vengrų birža reaguoja ramiai, praeitą savaitę indeksas BUX pakilo +1,4%.

Blogiausiai regione pasirodė Prahos birža, kurios indeksas PX nukrito –0,6%. Greičiausiai tai lėmė pasitikėjimą praradusi Čekijos vyriausybė, o tokiais atvejais investuotojai vengia rimtesnių investicijų. Praeitą savaitę labiausiai pigo energetikos bendrovė “ČEZ”, nekilnojamojo turto kompanijos “Orco” ir “Komerčni banka” akcijos.

Ukrainos vertybinių popierių rinkoje praėjusią savaitę taip pat vyravo neigiamos tendencijos, o indeksas PFTS nukrito – 1,3%. Jam įtaką darė krentančios naftos kainos ir gana prasti metalurgijos bendrovių finansiniai rezultatai. Užsienio investuotojams nuotaiką sugadino ir proprezidentinės partijos “Mūsų Ukraina” pasitraukimas į opoziciją. Savaitės įvykiu Ukrainoje tapo sustabdytas turėjęs įvykti spalio 3 d. bendrovės “Luganskteplovoz” privatizavimas. Po tokios naujienos šių akcijų kursas nukrito - 9%. Kristi dar žemiau ideksui PFTS neleido banko “Aval”, “Nižnedneprovskij turboprokatnyj zavod” ir “Dneproenergo” akcijos. Banko “Aval” kainos kilimą skatina holdingo “Raiffeisen Int.”suplanuota spalio 13 d. Capital Markets Day – bankas bus pristatytas investuotojams ir analitikams iš įvairių pasaulio šalių. Laukiama, kad po tokio pristatymo šio banko akcijų kursas labai stipriai kils į viršų.

Vis dar gerai šioje rinkoje laikosi “Zapadenergo”, “Centrenergo” ir “Donbasenergo” bendrovių akcijos. Vyriausybė yra numačiusi parduoti savo valdomus šių bendrovių akcijų paketus, o žinant, kad Donecko srities pramoninkai ypač domisi energetikos bendrovių įsigijimu, šių bendrovių akcijos yra vienos paklausiausių Kijevo biržoje.

Ukrainos investicijų verslo asociacijos duomenimis per praėjusį pusmetį šalies gyventojų investicijos į fondus išaugo 5,9 karto iki 285 milijonų grivnų, o bankų depozitai tuo pačiu laikotarpiu padidėjo tik 15%. Šiuo metu Ukrainoje veikia 383 investiciniai fondai, iš kurių tik 57 dirba su fiziniais asmenimis. Į fondus investuoja tik 0,37% šalies gyventojų. Rinkos ekspertai teigia, kad sekančiais metais investicinių fondų skaičius turėtų išaugti 2 – 3 kartus.

Per 9 šių metų mėnesius Belgrado biržos apyvarta viršijo 61,4 milijardo dinarų (apie 717,2 milijonų EU). Tai 127% daugiau nei per visus 2005 metus. Nuo metų pradžios indeksas BELEX15 pakilo +24%. Didžiausia apyvarta visus 9 mėn. buvo “AIK banko” paprastomis ir privilegijuotomis akcijomis – 12,8 milijardo dinarų. Užsienio investuotojų dalis bendroje akcijų apyvartoje siekia net 85,27%.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad Rusijos vyriausybė ruošiasi įkurti “Naftos ir naftos produktų biržą”. Planuojama, kad ši birža galėtų veikti Sankt Peterburge, tokios biržos įkūrimu suinteresuoti ir Azerbaidžano bei Kazachstano prezidentai.

Pagal užsienio žiniasklaidą parengė “Finasta”
 
Dar nėra komentarų