Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.9

» Straipsniai » Apžvalgos
Svarbiausių Lenkijos akcijų rinkos naujienų, rezultatų, debiutų bei kitų svarbių 2007m. 40 savaitės įvykių apžvalga.
versija spausdinimui
Autorius: IT17 Data: 2007-09-30 15:36 Komentarai: (0)
Šią savaitę Varšuvos birža koregavosi, tad bent jau Lenkijoje dar praėjusią savaitę rinkoje vyravęs optimizmas dėl FED netikėtai daugiau sumažintos bazinės palūkanų normos atrodo buvo trumpalaikis. Varšuvos biržoje šią savaitę vyravo pakankamai pasyvi prekyba, kurios neišjudino ir palikta nepakeista Lenkijos bazinė palūkanų norma. Tiesa tokio sprendimo daugelis rinkos dalyvių ir tikėjosi. Investuotojai akivaizdžiai neskubėjo aktyviau veikti rinkoje, apie ką byloja ir itin mažos prekybos apyvartos. Kaip pažymi kai kurie Lenkijos analitikai, į blogas įvairias naujienas atskriejančias iš už Atlanto, Varšuvoje buvo reaguojama kur kas labiau nei pačioje JAV.

Bendri šios savaitės bei praėjusio rugsėjo mėnesio pagrindinių Varšuvos biržos indeksų procentiniai pokyčiai atrodo gerokai prasčiau nei kitų regiono biržų. Daugiausiai per savaitę net -3.75%, kiek neįprastai nukrito didžiųjų kompanijų indeksas WIG20, tiesa vis dėl to šis indeksas per rugsėjo mėnesį sugebėjo pakilti daugiausiai 3.42% palyginus su kitais pagrindiniais Varšuvos biržos indeksais. Bendras indeksas WIG per savaitę prarado taip pat net -3.04% savo vertės, o per mėnesį padidėjo 1.55%, tuo tarpu mažųjų kompanijų indeksas sWIG80 per savaitę sumažėjo mažiausiai tik -1.78%, bet per rugsėjį beveik nepakito, padidėjo vos 0.17%. Prasčiausiai praėjusį mėnesį sekėsi vidutinių kompanijų mWIG40 indeksui, kuris netik kad nesugebėjo pakilti, o netgi sumažėjo -3.15%, vien tik per praėjusią savaitę jis prarado -2.93% savo vertės. Tuo tarpu daugiausiai tarp regiono biržų, net 10.37% per rugsėjį pakilo Rusijos indeksas RTS (per savaitę padidėjo 2.25%). Na o per savaitę netikėtai daugiausiai padidėjo net 5.25% Ukrainos biržos PFTS indeksas (per mėnesį padidėjo 4.19%). Budapešto biržos indeksas BUX per šią savaitę padidėjo 3.71%, t.y. net dvigubai daugiau nei kaimyninės Prahos biržos PX indeksas (1.25%), na o mėnesio indeksų pokyčiai buvo atitinkamai 5.99% ir 2.39%.

Taigi pasibaigė rugsėjis o su juo ir trečiasis metų ketvirtis. Ateinančią savaitę lenkų analitikai prognozuoja, kad turėtų išlikti tos pačios tendencijos kaip ir vyravusios praėjusią savaitę. Tad ar bus teisūs analitikai ir ko sulauksime pirmąją spalio prekybos savaitę, pamatysime jau netrukus...

Per praėjusią savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje vos 29% akcijų pabrango, 2% kompanijų akcijų kainos nepakito, ir net 69% kompanijų akcijos atpigo. Akivaizdu, kad investuotojai labiau buvo linkę pardavinėti akcijas nei jas pirkti. Praėjusios savaitės Varšuvos biržos neabejotina žvaigždė buvo kompanija Hawe, jos akcijos sugebėjo pabrangti daugiausiai, net 90.70%. Šios akcijos pradėjo brangti iš kart po to kai pasirodė pranešimas, kad kompanija gali gauti didelės apimties pelningą užsakymą užsienio šalyje. Taip pat verta prisiminti, kad kompanijos Hawe akcijos - tai spekuliuotojų pamėgta pozicija, tad jie ko gero nepraleido progos praėjusią savaitę paspekuliuoti šia akcija. Beje, Hawe akcijos vien tik per rugsėjo mėnesį sugebėjo pabrangti jau net daugiau nei keturis kartus!!! Tuo tarpu tarp labiausiai per savaitę pigusių akcijų Varšuvos biržoje buvo kompanijos TUP (-27.70%) ir keramikinių plytelių gamintojos Opoczno (-24.21%) akcijos. TUP akcijos ėmė pigti po to, kai kompanija pranešė, kad leis nauja akcijų emisija, tačiau dabartiniai kompanijos akcininkai neturės išskirtinės teisės įsigyti šių akcijų. Keramikinių plytelių gamintojos Opoczno akcijos atpigo dėl pasirodžiusios neeilinio akcininkų susirinkimo darbotvarkės, kurioje numatyta svarstyti klausimus perduoti visus Opoczno gamybos padalinius pagrindiniam kompanijos akcininkui Cersanit, kuris beje turėtų perimti ir tiesiogiai Opoczno valdoma Lietuvos keramikinių plytelių gamintoją Dvarčionių keramiką. Paskelbtoje ilgalaikėje Opoczno kompanijos veiklos strategijoje numatyta, kad ji užsiims tik marketingine ir produkcijos realizavimo veikla.

NEW CONNECT

Per praėjusią savaitę New Connect alternatyvioje biržoje debiutavo net keturios naujos kompanijos (Auxilium, Inwest Connect, M.W. Trade, Stark Development) ir šiuo metu bendrai šioje biržoje kotiruojasi jau dešimt emitentų. Tiesa, visi keturi debiutai nebuvo itin sėkmingi nes per pirmą prekybos dieną šių kompanijų akcijos atpigo, vienos labiau, kitos mažiau. Ketvirtadienį debiutavusios finansų srityje veikiančios kompanijos Auxilium akcijos debiuto metu atpigo -3.75%, tačiau bendrai per dvi prekybos dienas jų kaina nepakito palyginus su pirminio platinimo kaina. Tuo tarpu nekilnojamo turto kompanijos Stark Development akcijos debiuto metu atpigo -4.35%, na o per dvi prekybos dienas bendrai -11.35%. Paskutinę praėjusios savaitės dieną, penktadienį debiutavusios Inwest Connect akcijos atpigo -4.27%, tuo tarpu prasčiausiai debiutavo teikiančio įvairias finansines paslaugas medicinos sferai, kompanijos M.W. Trade akcijos, kurios per vieną prekybos sesija atpigo net daugiau nei penktadaliu (-23.2%). Planuojama, kad iki metų pabaigos New Connect alternatyvioje biržoje bus jau kotiruojama apie 30 kompanijų, o ateinančiais metais jų nuolat daugės.

DEBIUTAI

Energoinstal. Praeitą savaitę kaip niekad daug debiutų buvo ne tik alternatyvioje NewConnect bet ir pagrindinėje biržos rinkoje. Antradienio debiutantė, energetikos įrangos gamintoja Energoinstal (ENI), kurios akcijos per IPO buvo platintos po 18zl, prekybą pradėjo +1,39% aukštesne kaina. Panaši kaina išsilaikė visą prekybos sesiją, per kurią buvo sudaryti 248 sandoriai ir pasiekta virš 7 mln zl apyvarta. Šį debiutą galima laikyti sėkmingu, nes savaitės pabaigoje akcijos kainavo jau 19,70 zl t.y. +9,4% daugiau nei platinant per IPO.

Olympic Entertainment Group. Gan netikėtas debiutas įvyko trečiadienį, kai debiutavo Estijos bendrovė Olympic Entertainment Group (OEG), kuri apie listingavimąsi Varšuvos biržoje buvo pranešusi vos prieš 3 dienas. Kadangi šios bendrovės akcijos iki šiol buvo kotiruojamos Talino biržoje, o debiutui Varšuvoje nebuvo išleista papildoma akcijų emisija, pirmoji prekybos diena buvo gana pasyvi. Pirmosios prekybos sesijos metu akcijų kaina kilo +0,82% iki 22,15 zl , buvo sudarytas 161 sandoris ir pasiekta 2,5mln zl apyvarta. Dar pasyviau buvo prekiaujama sekančiomis dienomis. Belieka tikėtis, kad bendrovei paskelbus 3 ketvirčio rezultatus ar ateities planus, Lenkijos investuotojai atsigręš į šią poziciją ir jos likvidumas, o tuo pačiu ir akcijos kaina didės. OEG debiutas buvo 51-asis o skaičiuojant tik užsienio kompanijas 6- asis nuo metų pradžios. Iš viso šiuo metu Varšuvos biržoje yra kotiruojamos 325 kompanijos, iš kurių 17 yra užsienio bendrovės.

Resbud. Ketvirtadienį įvyko gan blankus debiutas, kai pradėta prekiauti statybų bendrovės Resbud (RES) akcijomis. Blankus, nes šios bendrovės akcijos buvo tiesiog perkeltos iš kitos- MTS-CeTO rinkos, kuri pastaruoju metu vis labiau užleidžia savo pozicijas pagrindinei Varšuvos biržai. Resbud buvo jau 7- oji bendrovė, kurios akcijos perkeltos į pagrindinę biržą. Be jos šiemet tai atliko Mewa, Have, Orzeł, Rafamet, Karen Notebook ir Zastal.

Wola.info. Penktadienį debiutavo informacinių technologijų bendrovė Wola.info (WIN). Per IPO ši bendrovė nesulaukė didelio investuotojų susidomėjimo ir buvo išpirktos net ne visos pasiūlytos akcijos. Savo akcijas atsisakė parduoti senieji bendrovės akcininkai, motyvuodami per žema jų kaina. Taigi ir pirmosios prekybos sesijos metu ypatingo susidomėjimo ir aktyvumo šie vertybiniai popieriai nesulaukė, o sesijos metu jų kaina vienu metu buvo sumenkusi net -6,7%. Dienos pabaigoje akcijos kainavo 21,96 zl (-0,18%), buvo sudaryta 50 sandorių su 500 tūkst. zl. apyvarta. 2/3 iš per IPO pritrauktų 20 mln zl. Wola.info planuoja panaudoti panašaus profilio bendrovių perėmimui. Kol kas tik savo šalyje.

AAA Auto Group. Didžiausia centrinėje Europoje naudotų automobilių pardavėja AAA Auto Group praėjusią savaitę, pirmadienį debiutavo Prahos ir Budapešto biržose. Iš IPO kompanija gavo apie 40 mln eurų lėšų, o akcijos buvo platinamos po 2 eurus (nustatyta maksimali galima platimo kaina buvo 2,25 euro už akciją). Kaip ir prognozavo analitikai pirmąją savaitę prekyba abiejuose biržose šiomis akcijomis nebuvo itin aktyvi ir nepasižymėjo dideliais kainų pokyčiais. AAA Auto Group IPO platinimo metu gautas lėšas planuoja skirti turimų įsipareigojimų sumažinimui ir tolimesnei plėtrai. Kompanija ruošiasi pradėti savo veikla Balkanų regione ir NVS šalyse bei Rusijoje. Per praėjusius metus AAA Auto Group pardavimai padidėjo 29,1% iki 348,417 mln eurų, grynasis pelnas šoktelėjo net 3 kartus iki 7,068 mln eurų, palyginus su 2005 metų rezultatais.

Magellan. Jau šį pirmadienį, spalio 1 dieną, Varšuvos biržoje debiutuos teikianti įvairias finansines paslaugas (paskolos, faktoringas ir t.t.) medicinos sferai, įstaigoms Magellan kompanija. Tai bus jau net 54 kompanijos debiutas šiais metais šioje biržoje. Magellan pirminio akcijų platinimo metu pritraukė 54,6 mln zl lėšų, kurias panaudos tolimesnei veiklos plėtrai. Priminsime, kad per I šių metų pusmetį finansinių paslaugų kompanija gavo 14,97 mln zl pajamų bei uždirbo 6,35 mln zl grynojo pelno, t.y. atitinkamai 36% ir 27% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Praėjusiais metais Magellan pajamas padidino 16,6% iki 24 mln zl, na o grynasis pelnas padidėjo 18% iki 10,7 mln zl.

IPO NAUJIENOS

CP Energia. CP Energia užsiimanti gamtinių dujų platinimu ir prekyba ruošiasi debiutui Varšuvos biržoje, beje artimiausiu metu vis daugiau kompanijų planuoja debiutuoti biržoje. Paraiškos įsigyti naujai išleidžiamoms G serijos 3,0 mln ir esamoms 0,3 mln vienetų kompanijos akcijoms buvo priimamos nuo rugsėjo 25 iki spalio 1 dienos. Smulkiesiems investuotojams buvo siūloma įsigyti 1 mln, instituciniams investuotojams 2,3 mln akcijų vienetų, na o galutinė akcijų platinimo kaina buvo nustatyta 9 zl už akcija (pradinės kainų ribos buvo 8-12 zl). Kompanija šio pirminio akcijų platinimo metu pritraukė 29,7 mln zl lėšų, kurias panaudos tolimesnei veiklos plėtrai. Viešąjį platinimą organizavo Dom Maklerski Capital Partners. Per 2006 metus CP Energia gavo 8,97 mln zl pajamų, o veiklos grynasis nuostolis buvo 0,93 mln zl. Daugiau: www.cpenergia.pl

Orzel Bialy. Kompanija Orzel Bialy, užsiimanti specifine veikla, t.y. akumuliatorių perdirbimu ir švino gamyba, organizuoja pirminį savo akcijų platinimą ir po to planuoja debiutuoti Varšuvos vertybinių popierių biržoje. Paraiškos įsigyti Orzel Bialy naujai išleidžiamoms B serijos 1,8 mln vienetų akcijoms bus priimamos spalio 4-8 dienomis. 1,44 mln vienetų akcijų bus siūloma įsigyti instituciniams investuotojams, 0,36 mln vienetų smulkiesiems. Platinamos emisijos kainos ribos nustatytos 28-33 zl lygyje, viešąjį platinimą organizuoja Dom Maklerski IDMSA. Kompanija per šį IPO planuoja gauti 56,5 mln zl lėšų, jei akcijos bus platinamos maksimalia galima kaina, kurias skirs naujų įrenginių įsigijimui, apyvartinio kapitalo didinimui ir tolesnei plėtrai. Per 2006 metus Orzel Bialy gavo 124,94 mln zl pajamų t.y. 6,6% daugiau nei prieš metus, o grynojo pelno uždirbo net 2,8 karto daugiau, t.y. 35,52 mln zl. Šiais metais vadovybė planuoja, kad kompanijos pajamos padidės net 58,2% iki 197,60 mln zl, tuo tarpu grynasis pelnas sumažės -11,1% iki 31,56 mln zl. Daugiau: www.orzel-bialy.com.pl

NAUJIENOS

Energomontaz Poludnie. Statybos kompanija pranešė, kad pakoregavo šių metų savo veiklos prognozes. Planuojamos 2007 metų konsoliduotos pajamos padidintos 17% iki 248,5 mln zl, tuo tarpu pelno prieš mokesčius prognozė sumažinta nuo 19 mln zl iki 16,8 mln zl. Energomontaz Poludnie grupė per šiuos metus planuoja uždirbti 12,3 mln zl grynojo pelno. Šių metų prognozės pakoreguotos todėl, kad kompanijos veiklos išlaidos bus didesnės nei anksčiau planuota.

AmRest. Maitinimo įstaigų ir restoranų tinklo valdytojos AmRest (AMR) finansų direktorius, duodamas interviu televizijai Biznes.TV prasitarė, kad bendrovė vis dar mato dideles plėtros galimybes. Vien tik tose rinkose kur ji veikia šiuo metu (Lenkija, Čekija, Vengrija, Serbija, Rusija, Bulgarija) ir turi 250 maitinimo įstaigų, jų skaičių ateityje galima padidinti iki 5000. Be to neatmestina ir plėtros Ukrainoje galimybė. Tiesa direktorius suabejojo, ar reikėtų skubėti užkariauti šią perspektyvią rinką dar iki 2012 futbolo čempionato. AmRest yra Olandijos bendrovė, kuri frančizės pagrindu valdo restoranus KFC, Pizza Hut, Burger King bei pardavinėja savo vardo ledus Ice*Land. Per pastaruosius pora metų bendrovės pajamos augo vidutiniškai po 30%, nuolat gerėjo ir pelningumo rodikliai.

SEKTORIAUS IR BENDROVĖS APŽVALGA

Šioje apžvalgoje detaliau analizuojamas gėrimų gamintojai bei informacinių technologijų kompanija "MCI Management"


Apžvalgą ruošė: Tomas Ingilevičius, Leonardas Diržys, Saulius Radauskas
 
Dar nėra komentarų