Amerikai gresia finansinis Armagedonas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-09-28 11:42 Komentarai: (4)
Amerika šiuo metu labai stipriai priklausoma nuo to, ar Kinija bei Japonija įsigis jos išleidžiamas obligacijas, teigia Amerikoje gerai žinomas Julian Robertson, kuris taip pat yra Tiger Management kompanijos įkūrėjas ir vadovas.

„Įvyktų faktiškai Armagedonas jei Japonai ir Kinai nustotų pirkti mūsų skolą. Nežinau iš kur paimtume pinigus. Manau, kad patys save įvarėme į tokią situaciją, ir privalome kuo greičiau iš jos ištrūkti” – pareiškė jis.

Julian Robertson teigia, kad jei realizuotųsi blogiausias įvykių scenarijus, tai pasireikštų dideliu infliacijos augimu.

„Jeigu Kinai ir Japonai nustotų pirkti mūsų obligacijas, infliacija greitai šokteltų iki 15-20 procentų. Dabar daug kas priklauso nuo to, kas galėtų mums paskolinti pinigus jei jie to nedarytų. Šiuo metu mes faktiškai esame priklausomi nuo Kinų ir Japonų, ir tai yra siaubinga” – mano Tiger Management kompanijos įkūrėjas ir vadovas.

Tačiau jis nelaukia ir nemano, kad Kinai artimiausiu metu nustotų pirkti Amerikos skolos vertybinius popierius. Jam kelia nerimą tai, kad Japonija gali pradėti pardavinėti ilgalaikes Amerikos išleistas obligacijas.

„Tai būtų netgi blogiau nei obligacijų nepirkimas. Tačiau šiuo metu jie faktiškai perka tik trumpalaikius skolos vertybinius popierius, t.y. tai ką dabar siūlome, nes nesugebėtume parduoti ilgalaikių obligacijų dabartinėje situacijoje. Ir žinote, istorija rodo, kad kas skolinasi trumpalaikiam laikotarpiui, tas iš tiesų turi rimtų problemų” – reziumuoja Julian Robertson.

Jis mano, kad vienas iš efektyviausių būdų išspręsti dabartines problemas, tai sugrąžinti ekonomikos augimą ir padidinti taupymą sumažinant išlaidas.

„Amerika turi nustoti išlaidauti sumažindama savo išlaidas ir daugiau taupydama bei sumažindama savo veiklos skalę. Kol tai neįvyks, dabartinį atsigavimą reikėtų laikyti labai trapiu ir laikinu. Manau, kad tam tikram laikui šiuo metu ekonomikos recesija jau pasibaigė. Tačiau daugelis pagrindinių problemų ir toliau iš esmės nėra sprendžiamos, bei toliau skolinamės milžiniškus kiekius pinigų” – ne itin optimistiškai pabaigė Amerikoje gerai žinomas Julian Robertson, kuris taip pat yra Tiger Management kompanijos įkūrėjas ir vadovas.
 
1.   Parašė virgism   2009-09-28 11:46  

15-20 proc. infliacija jau finansinis armagedonas

Beje, iš kur jis ištraukė, kad skolinama tik trumpam - 30 metų bondai turėjo milžinišką paklausą:
http://www.reuters.com/article/bondsNews/idUSN1012796820090910

 
2.   Parašė Gruodis   2009-09-28 13:13  

Nustos pirkti?! Kagi, pradedi smukdyti akciju, nt, zaliavu, obligaciju rinkas ir viso pasaulio investuotojai subegs i JAV treasures, net eile stoves...

 
3.   Parašė Senis   2009-09-28 22:59  

Paskaitykit Ashaman komentarus.

 
4.   Parašė Kęstutis.T.   2009-10-03 16:07  

Seni,
nuorodą galima į Ashaman komentarus?