Aktualios užsienio rinkų naujienos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2007-09-24 19:14 Komentarai: (0)
Praeitą antradienį investuotojai visame pasaulyje užgniaužę kvapą laukė FED sprendimo. Kad bazinė palūkanų norma bus sumažinta net 50 bazinių punktų – to tikrai mažai kas tikėjosi. Euforijos banga nusirito per visas, tame tarpe ir mūsų regiono, biržas. Rekordą pasiekė Turkijos biržos indeksas ISE100, per savaitę pakilęs net 6,5 proc. Mažiausiai kilo Rumunijos biržos indeksas BET – apie 0,5 proc.

Įvairiai galima vertinti FED sprendimą ir jo įtaką rinkoms, tačiau pažvelgus į visai neseną praeitį kaip bebūtų keista, matosi, kad akcijų rinkos kilo būtent tada, kai bazinė palūkanų norma JAV buvo didinama. Paėmus intervalą nuo 2004 m. birželio 30 d. iki 2006 m. 29 d. (palūkanų normos pastoviai buvo didinamos), indeksas S&P pakilo 11 proc.

Tuo tarpu nuo 2001 m. sausio 30 d. iki 2002 m. lapkričio 6 d. kai bazinė palūkanų norma JAV buvo sumažinta nuo 6,5 proc. iki 1,25 proc. indeksas S&P tuo metu nukrito beveik 33 proc.

Į Rusijos rinką sugrįžo optimizmas

Maskvos biržos indeksas RTS per savaitę pakilo 4,27 proc. Rinkos lyderėmis buvo automobilių gamintojo “Avtovaz” akcijos, kurių kursas per savaitę pakilo 14,3 proc. Reikėtų priminti, jog per paskutinį mėnesį šių akcijų kaina nusmuko 8 proc., kadangi rugpjūtį kompanija pranešė apie 12,3 proc. sumažėjusius pirmo pusmečio pardavimus.

Jau kuris laikas kyla plieno koncerno “Sieverstal” akcijų kursas, per savaitę akcijų kaina paaugo 10 proc., o nuo rugpjūčio 21 d. net 27,5 proc. Dar vienas Rusijos biržos praeitos savaitės topas buvo oro transporto bendrovės “Aeroflot” akcijos, kurių kaina pakilo 9,5 proc.

FED sprendimas palankiausiai buvo priimtas Rusijos biržoje. Prie ankstesnių teigiamų prognozių dėl kompanijų “Rosneft”, “Gazprom”, “Lukoil”, “Norilskij nikel” ir “VTB” akcijų, analitikai pripliusavo dar ir “Polius Gold”. Kadangi silpnas doleris = brangus auksas. O metų pradžioje pateiktos prognozės, kad indeksas RTS pakils iki 2300 punktų (dabar 2034,96) šiuo metu atrodo visai realios.

Vengrijos biržoje “muilo operos “MOL” tęsinys

Vengrijos biržos indeksas BUX per savaitę pakilo tik 1,8 proc. Šį kartą jį žemyn traukė banko “OTP” akcijos atpigusios 1,77 proc. Naftos koncerno “MOL” akcijos, nežiūrint gana aukštos naftos kainos, per savaitę tepakilo 3,7 proc. Vis dar nesibaigia “MOL” peripetijos su Austrijos naftos koncernu “OMV”, bandančiu įsigyti šį vengrų gigantą. Paskutinį skandalą įžiebė reklaminis klipas, kuriame leidžiama suprasti, jog “OMV” ir “MOL” susijungimas jau vyksta.

Čekijos biržoje pirmavo bankų sektorius

Čekijos biržos indeksas PX per savaitę kilo tiek pat kiek ir Vengrijos – 1,8 proc. Čia lengviau galėjo atsikvėpti investuotojai įsigiję banko “Komerčni Banka” akcijų. Jei užpraeitą savaitę jų kursas nukrito beveik 4 proc. tai praeitą akcijų kaina pakilo 1,84 proc. Aplamai Čekijos biržoje visą savaitę bankų akcijos buvo populiariausios: be jau minėto banko 3,5 proc. brango “Erste Bank” akcijos.

Kažkaip blankiai čekų biržoje atrodė energetikos giganto “ČEZ” akcijos per savaitę tepabrangę vos 1 proc. Nepadėjo ir kompanijos pranešimas apie numatomas investicijas didinant gamybinius pajėgumus. Tuo tarpu naftos koncerno “Unipetrol” akcijos per savaitę pabrango 3,16 proc.

Kaip nebūtų keista, tačiau nekilnojamo turto kompanija “Orco” savaitę baigė su minusu, jos akcijos pigo beveik 2,2 proc.


Pietų Amerikos rinkose nuotaikas diktuoja JAV biržos

Pietų Amerikos šalių biržų indeksai praeitos savaitė pradžioje tiesiog smigo žemyn. Šio regiono šalys yra labai priklausomos nuo JAV ne tik kaip pagrindinio prekybos partnerio, bet ir kaip didžiausio investuotojo į šio regiono bendrovių akcijas. Tačiau antradienį, po lemtingojo FED sprendimo visi šio regiono biržų indeksai šovė aukštyn. Bene didžiausią kilimą – 4,3 proc. demonstravo Brazilijos indeksas Bovespa pašokęs aukščiausiai per paskutinius 6 mėnesius. Truputį mažiau kilo Peru biržos Lima General indeksas 3,33 proc.

Tačiau ketvirtadienį šio regiono biržose vėl įsivyravo panika, o indeksas Morgan Stanley Capital International index of Latin American nukrito 0,17%. Investuotojai vėl prisiminė augančią infliaciją JAV ir nutarė trauktis iš rizikingų besivystančių rinkų.

Penktadienį kylant indeksams JAV biržose atsigavo ir Pietų Amerikos, išskyrus Venesuelos,
biržos. Aukščiausiai – 1,69 proc. buvo pakilęs Peru biržos indeksas, o žemiausiai nukritęs Venesuelos – 1,48 proc.

----------------------
Skaistuolė Misiūnaitė
Finansų analitikė
AB FMĮ Finasta
Konstitucijos pr. 23, Vilnius
Tel. +370 5 210 24 75
Faks. +370 5 278 68 38
Mob. +370 687 11 542
El. paštas skaistuole.misiunaite@finasta.lt
 
Dar nėra komentarų