„Swedbank” skelbia apie 15 mlrd. Švedijos kronų vertės naujų akcijų emisijos pasirašymą, kuriai jau yra pirkėjai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-08-17 09:41 Komentarai: (0)
„Swedbank“ direktorių taryba nusprendė išleisti apie 15 mlrd. Švedijos kronų vertės paprastųjų akcijų, kurias įsigyti pirmumo teisę turi esami akcininkai (toliau - akcijų emisija).

Esamų akcininkų grupė, įskaitant Folksam, 48 nepriklausomus taupomuosius bankus ir filialus, Švedijos eksporto kreditų korporacija, 4 taupomųjų bankų fondus, Nectar fondą, Alecta ir kt., įsipareigojo pasirašyti ir garantuoti iš viso 46,6 proc. akcijų emisijos. „Bank of America“, „Merrill Lynch“ ir „Credit Suisse“ sutiko garantuoti likusias 53,4 proc. akcijų, kurios bus išleistos kaip šio teisių išplatinimo dalis pagal įprastines nuostatas ir sąlygas.

Teisių išplatinimas turi būti patvirtintas neeiliniame visuotiniame akcininkų susirinkime, kurį ketinama surengti 2009 m. rugsėjo 15 d. Akcininkai turintys 31,3 proc. „Swedbank“ akcijų nusprendė palaikyti šią emisiją akcininkų susirinkime. Taip pat akcininkai, turintys 4,7 proc. „Swedbank“ akcijų, išreiškė ketinimus palaikyti šią akcijų emisiją neeiliniame visuotiniame akcininkų susirinkime.

Papildomas kapitalas sustiprins „Swedbank“ kapitalą: „Core Tier 1“ nuo 9.8 iki 12.1%, o „Tier 1“ nuo 11.3 iki 13.6% (remiantis 2009 m. birželio 30 dienos duomenimis).

„Šiuo kapitalo didinimu mes sustiprinsime „Swedbank“ konkurencinę padėtį keturiose vietinės rinkose Švedijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje“, - sako „Swedbank“ Tarybos pirmininkas Carl Eric Stålberg. „Be to, šis kapitalas užtikrins mūsų strategijos įgyvendinimą - mes ir toliau orientuojamės į rizikos lygio mažinimą banke, galimybių uždirbti didesnes pajamas didinimą ir aktyvų savo kapitalo valdymą“, - užbaigia mintį C.E. Stålberg.

„Antrajame ketvirtyje mes ėmėmės ryžtingų veiksmų rizikos lygiui banke sumažinti. Todėl dabar galime sustiprinti kapitalo bazę“, - sako „Swedbank“ Prezidentas Michael Wolf. „Su šia akcijų emisija mes galėsime ir toliau lanksčiai remti esamus ir naujus klientus savo vietinėse rinkose, siūlydami konkurencingas kainas. Emisija taip pat padės „Swedbank“ greičiau grįžti prie nepriklausomo ilgalaikio finansavimo visiškai konkurencinėmis sąlygomis ir įtvirtinti „Swedbank“, kaip gerai kapitalizuotą, stiprų ir nepriklausomą banką“, - teigia M.Wolf.

Bendroji perspektyva skelbiant antrojo ketvirčio rezultatus išlieka nepasikeitusi, o „Swedbank“ kapitalo pozicija yra pakankama, kad atlaikytų blogiausių makroekonominių scenarijų poveikį. Tai patvirtino tiek banko viduje, tiek Švedijos Finansų institucijų priežiūros ir Riksbanken nepalankiausiomis sąlygomis testų atliktų 2009 m. birželio mėn. rezultatai.

Tačiau „Swedbank“ vadovybė ir Taryba mano, kad „Swedbank“ akcininkams būtų naudingiausia, jeigu bankas dar labiau sustiprintų kapitalo bazę, sustiprindamas pirmo lygio („Core Tier 1“) kapitalą taip sustiprindamas banko pagrindinį verslą vietinėse rinkose Švedijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Šiuo akcijų išplatinimu „Swedbank“ siekia:

* Sustiprinti „Swedbank“ galimybes tęsti savo strategijos įgyvendinimą ir padidinti lankstumą toliau remiant klientus vietinėse rinkose konkurencinėmis sąlygomis, net ir tuo atveju, jeigu rinkose susiklostytų labai nepalanki padėtis.
* Paspartinti „Swedbank“ grįžimą į didmeninio finansavimo rinkas konkurencinėmis sąlygomis, laikui bėgant atsisakant priklausomybės nuo vyriausybės ir jos garantijų.
* Įtvirtinti „Swedbank“ kaip gerai kapitalizuotą, stiprų ir nepriklausomą banką, gebantį kontroliuoti savo ateitį ir toliau siekiantį:
o mažinti rizikos lygį banke;
o stiprinti galimybes uždirbti didesnį pelną, taikant išlaidų mažinimo priemones ir taikant rizika paremtą kainodarą; ir
o mažinti pagal riziką įvertintą turtą.
 
Dar nėra komentarų