Zlotas atsigauna

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-07-22 11:37 Komentarai: (0)
Lenkijos nacionalinė valiuta zlotas yra bene labiausiai per pastarąsias savaites sustiprėjusi valiuta kitų valiutų atžvilgiu visame pasaulyje. Zloto kaip ir kitų besivystančių šalių valiutų sustiprėjimą lėmė dominuojančios geros nuotaikos rinkose ir investuotojų noras prisiimti didesnę riziką ir tuo pačiu uždirbti didesnį potencialų pelną.

Lenkijos zloto sustiprėjimą galima sieti ir su šalies akcijų rinka, kur pastaruoju metu taip pat dominuoja teigiamos nuotaikos ir nemaži akcijų pakilimai. Analitikai teigia, kad į šalies finansų rinkas grįžta praėjusiais metais aktyviai besitraukę užsienio investuotojai. Priminsime, kad Lenkijos zlotas buvo viena labiausiai nuvertėjusių valiutų visame pasaulyje, kuomet ėmė aktyviai silpnėti nuo praėjusių metų vasaros iki šių metų kovo pradžios. Pastaruoju metu pastebimai pakilo ir rublio bei Brazilijos realo ir kitų praėjusiais metais stipriai smukusių valiutų vertė.

Vien euro atžvilgiu nuo birželio pabaigos zlotas spėjo sustiprėti jau daugiau nei šešiais procentais, tuo tarpu nuo vasario viduryje pasiektos aukščiausios reikšmės zloto atžvilgiu, t.y. 4,924 zloto už vieną eurą, euras jau koregavosi daugiau nei trylika procentų. Priminsime, kad nuo praėjusių metų vasaros iki šių metų vasario vidurio euras zloto atžvilgiu buvo sustiprėjęs net nuo 3,2 zlotų už eurą iki 4,92 zlotų už vieną eurą. Šiuo metu rinkoje už vieną eurą yra mokama po 4.2694 zlotus, t.y. kiek mažiau nei vakar.


Pastebimai per pastarąsias dienas zlotas sustiprėjo ir dolerio atžvilgiu, vakar rinkoje už vieną dolerį netgi buvo mokama mažiau nei tris zlotai. Tačiau šiandien rinkose vyraujant pelnų realizavimo tendencijai, už vieną dolerį rinkoje ir vėl mokama nežymiai virš trijų zlotų, t.y. 3.009 zloto, arba 0.28 procentais mažiau nei vakar. Nuo birželio pabaigos zlotas dolerio atžvilgiu jau spėjo sustiprėti net 8,7 procentais. Na o nuo vasario mėnesio viduryje pasiektų aukštumų zloto atžvilgiu, doleris jau neteko maždaug ketvirtadalio savo vertės. Priminsime, kad nuo praėjusių metų vasaros doleris zloto atžvilgiu pakilo nuo beveik dviejų zlotų už dolerį iki 3,9 zlotų už dolerį.

Didžioji dalis Lenkijos piliečių būsto paskolas yra paėmė užsienio valiutomis, tarp kurių dominuoja Šveicarijos frankas. Ši valiuta taip pat pastebimai krito zloto atžvilgiu, tuo pačiu sumažindama gyventojų pasiėmusių būsto paskolas frankais mokėtinas mėnesines įmokas. Vien nuo birželio pabaigos zlotas franko atžvilgiu sustiprėjo daugiau nei septyniais procentais. Na o nuo vasario mėnesio, kuomet už vieną franką buvo mokama net po 3,33 zlotus, jo kursas zloto atžvilgiu pastebimai koregavosi, ir šiuo metu rinkoje už vieną franką yra mokama po 2.8150 zlotų, t.y. 0.37 procentais mažiau nei vakar. Tuo tarpu nuo praėjusių metų vasaros Šveicarijos frankas zloto atžvilgiu buvo sustiprėjęs net nuo 1,96 iki 3,33 zlotų už vieną franką.

Kaip minėta zloto stiprėjimą lėmė bendros tvyrančios pozityvios nuotaikos rinkoje, bei investuotojų noras prisiimti didesnę riziką. Šalies valdžia taip po gi suteikė didesnio pasitikėjimo investuotojams pakoregavusi šių metų šalies biudžetą, bei padidinusi jo deficitą ir iš dalies sumažinusi jo išlaidas. Lenkijos makroekonominiai rodikliai pastaruoju metu taip pat pradeda gerėti. Žinoma, stiprėjantis zlotas neigiamai atsilieps šalies eksportuotojams, tačiau sumažės pasiėmusių paskolas užsienio valiutomis mokėtinos palūkanos dėl sustiprėjusio zloto.
 
Dar nėra komentarų