Paskutinį ketvirtį pasaulio rinkos pasitiko skirtingomis nuotaikomis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2006-10-03 12:54 Komentarai: (0)
Paskutinį metų ketvirtį pasaulio biržos pradėjo skirtingomis nuotaikomis. Didžiausias optimizmas vakar vyravo Tokijo biržoje, kur indeksas Nikkei kilo +0,8proc. Kilimą inspiravo Japonijos centrinio banko paskelbtas verslo pasitikėjimo indeksas Tankan, kuris atskleidė, kad japonų verslininkai optimistiškai vertina investicijų perspektyvas, o tai paskatino akcijų pirkimą Tokijo biržoje.

Vakarų Europoje pirmoje dienos pusėje akcijų pirkimui impulsą davė informacija apie numatomus bendrovių susijungimus. Ispanijos spaudoje vyksta diskusija dėl “Gas Natural” susijungimo su portugalų energetikos bendrovių grupe “EDP”, be to, artimiausiu metu turėtų paaiškėti, ką nusprendė vokiečių “RWE” ir italų “Enel”. Po pietų didžiausių Europos biržų indeksai pradėjo kristi, kadangi Niujorko biržoje prekyba prasidėjo kritimu.

JAV akcijų rinka šiuo metu yra gana stabili, nors nemažą įtaką jai šiuo metu daro situacija šalies nekilnojamo turto rinkoje bei krentanti naftos kaina. Jei tokia tendencija išsilaikys ilgiau, reikia laukti situacijos gerėjimo ir besivystančiose rinkose, kurioms, kaip žinoma, didžiausią grėsmę kelia situacijos blogėjimas žaliavų rinkose. Kyla JAV obligacijų kainos ir jau mažai kas baiminasi, kad bazinės palūkanų normos JAV toliau kils- beveik 32 % rinkos dalyvių mano, kad 2007 metų sausio mėnesį jos bus sumažintos 0,25%.

Vakar už Brent naftos barelį buvo mokama 60,45 USD, arba 3,25% mažiau nei penktadienį. Žaliavų biržų analitikai mano, kad naftos kaina turėtų toliau kristi, nežiūrint kai kurių naftos eksportuotojų pareiškimų dėl šios žaliavos eksporto apribojimų. Pavyzdžiui, Nigerija pareiškė, kad eksportą sumažins 5%, o Venesuela sumažins naftos išgavimą 50 tūkst. Barelių per dieną. Tačiau rinką ramina tai, kad JAV turimos naftos atsargos yra pakankamai didelės.

Vario kaina pirmadienį nukrito 0,5 % iki 7525 USD už toną, kadangi vakar žaliavų biržose buvo pasigesta nuolat varį perkančių kiniečių, šventusių valstybines šventes.

Rytų Europos biržose pirmadienį didelės apyvartos nebuvo. Analitikai tai aiškina užsienio investuotojų laukimu, kokį sprendimą priims ketvirtadienį Europos centrinis bankas dėl bazinės palūkanų normos, nors didesnė jų dalis šiuo metu beveik tikri, kad palūkanos kils 0,25%. Tačiau reikia prisimti, kad visam šiam regionui įtaką daro ir įvykiai Vengrijoje. Šioje šalyje rinkimus į vietos savivaldą laimėjo opozicija, premjeras ir toliau nesutinka atsistatydinti, todėl priešprieša šalyje toliau gilėja.

Varšuvos biržos analitikai baiminasi, kad šioje biržoje užsienio investuotojai gali pradėti realizuoti gautus pelnus, o vis mažėjančios apyvartos šioje biržoje rodo, kad rinka laukia sekančią savaitę įvyksiančio Lenkijos Seimo posėdžio, kuriame bus sprendžiamas Seimo ir Vyriausybės likimas.


Pagal užsienio žiniasklaidą parengė “Finasta”
 
Dar nėra komentarų