JAV akcijų rinka su džiaugsmu priėmė Fed sprendimą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-09-19 09:18 Komentarai: (0)
JAV akcijų rinka antradienį, po Federalinio rezervų banko (Fed) sprendimo sumažinti palūkanas, spurtavo į viršų. Fed sumažino bazinę palūkanų normą nuo 5,25 proc. iki 4,75 proc. – daugiau nei tikėjosi dauguma analitikų. Tai ir lėmė staigų akcijų kursų šuolį į viršų. Toks sprendimas parodė, kad Fed svarbu ne tik pažaboti infliaciją bet ir apsaugoti investuotojus nuo rinkos krizių. Tačiau kai kurie analitikai teigia, kad toks sprendimas nėra adekvatus, o daugiau nuolaidžiavimas didžiausioms šalies institucijoms, kurios patyrė milžiniškų nuostolių dėl nekilnojamo turto ir kreditų, ypatingai rizikingų paskolų, krizių.

„Dow Jones Industrial Average“ indeksas antradienį į viršų nušuoliavo 2,5 procento. Tai geriausias indekso pasirodymas nuo 2002 metų spalio mėnesio. Nuo metų pabaigos indeksas šiuo metu yra pakilęs 10 proc. ir tik 261 punktu atsilieka nuo visų laikų rekordo. „Standart & Poor 500“ indeksas pakilo net 2,9 proc., o „Nasdaq Composite“ išaugo 2,7 procento. Paskutinį kartą visi trys pagrindiniai indeksai augo daugiau nei po du procentus 2003 metų spalio pirmą dieną.

Paskutinį kartą palūkanos JAV buvo mažintos 2003 metų liepos mėnesį. Po to jos buvo pradėtos didinti ir tik 2006 metais didinimas buvo sustabdytas ties 5,25 proc. riba.

„Kreditų griežtinimas galėtų dar labiau suintensyvinti nekilnojamo turto korekciją bei suvaržyti ekonomikos augimą. Šios dienos veiksmais mes bandome užbėgti įvykiams už akių ir sustabdyti neigiamą poveikį plačiajai ekonomikai.“, - teigiama Federalinio atvirosios rinkos komiteto pranešime spaudai.

Pirkėjai dominavo visuose 10 „Standart & Poor“ indekso sektorių. Finansinis sektorius šoktelėjo daugiau nei 2,7 proc. į viršų, o su vartojimu susijusių kompanijų akcijos paaugo daugiau nei 2 procentais. Tuo tarpu nuo dabartinių krizių mažiau priklausantys telekomunikacijų ir sveikatos apsaugos sektoriai augo nuosaikiau.
 
Dar nėra komentarų