“Statoil” perka biodyzelino gamyklą Lietuvoje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-09-17 15:48 Komentarai: (0)
Pirmadienį tarptautinė naftos ir dujų kompanija “Statoil” su bendrovė “SEB VB rizikos kapitalo valdymas” pasirašė 42,5 proc. kompanijos “Mestilla” akcijų pirkimo – pardavimo sutartį, kuri įsigalios patvirtinus Konkurencijos tarybai . Sandorio vertė neskelbiama.

Kontrolinis“Mestilla” akcijų paketas priklauso vienai didžiausių Baltijos šalyse agrogrupei “Linas Agro”.

“Šiandien, po dvejų metų bendradarbiavimo, atsisveikiname su savo finansiniu investuotoju – bendrove “SEB VB rizikos kapitalo valdymas”, su kuria sėkmingai įgyvendinome vieną didžiausių plyno lauko investicijų Lietuvoje. Su naujuoju strateginiu partneriu tarptautine kompanija “Statoil” esame pasirengę metilo esterio gamybos startui”, - pažymėjo “Mestilla” valdybos pirmininkas Darius Zubas.

Viename iš “Mestilla” gamyklos gamybos cechų akcijų įsigijimo sutartį pasirašė “Statoil” viceprezidentas Einar Stromsvag ir “SEB VB rizikos kapitalo valdymas” generalinio direktoriaus pavaduotojas Danielis Kličmanas.

“Įgyvendinome savo užsibrėžtus tikslus – gamykla pastatyta ir pasirengusi darbui. Manau, jog partnerystė su “Statoil” padės įmonei “Mestilla” įsitvirtinti tarptautinėse rinkose”, - sakė D.Kličmanas.

Strateginiu “Mestilla” partneriu tapusi tarptautinė kompanija “Statoil” nuo šiol dalyvaus Lietuvos bendrovės valdyme.

“Statoil” atstovai įmonėje bus atsakingi už produkcijos realizavimą, eksportą, „Linas Agro“ - už žaliavos biodyzelino gamybai tiekimą, bendradarbiavimą su Lietuvos ūkininkais, o „Mestilla“ – už produkcijos gamybą.

“Statoil” 18 mėnesių ieškojo strateginio partnerio biodyzelino gamybai. Rinkomės iš 10-ies bendrovių, tačiau nusprendėme investuoti Lietuvoje, - sakė “Statoil” viceprezidentas Einar Stromsvag. - Gamykla yra netoli jūros uosto, todėl “Mestilla” turi puikias produkcijos eksporto į Europą sąlygas. Be to, mes sieksime užtikrinti biodyzelino tiekimo ir realizavimo galimybes Baltijos šalių ir Lenkijos rinkose sausumos keliais”.

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) 4,5 ha teritorijoje įsikūrusioje “Mestilla” biokuro gamykloje šiuo metu atliekami gamybos bandymai. “Biodyzelino gamybą įmonėje planuojama pradėti rugsėjo pabaigoje, per metus pagaminsime virš 100 tūkst. tonų biodyzelino”, - teigia D.Zubas.

Pirmaisiais metais “Mestilla” gamykloje planuojama perdirbti apie 150 tūkst. tonų rapsų, o ateinančiais – daugiau nei 200 tūkst. tonų. Maždaug 70 proc. biodyzelino gamybai reikalingų rapsų planuojama įsigyti iš Baltijos regiono žemdirbių, kita dalis rapsų bei jų aliejaus bus perkama NVS šalyse.

Į gamyklą, kurios statybos buvo pradėtos 2006 metų pavasarį, investuota 130 mln. litų.
 
Dar nėra komentarų