Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.7

» Straipsniai » Apžvalgos
2007m rugsėjo 10-14d. Lenkijos biržos naujienų, bendrovių paskelbtų rezultatų, debiutų ir kitų svarbesnių įvykių apžvalga.
versija spausdinimui
Autorius: IT17 Data: 2007-09-16 20:32 Komentarai: (3)
Kaip ir tikėtasi praėjusi prekybos savaitė Varšuvos biržoje buvo neįdomi ir vyravo savotiškos laukimo nuotaikos kaip beje ir kitose kapitalo rinkose. Tačiau Varšuvos biržos pagrindiniai indeksai judėjo skirtingomis kryptimis. Didžiųjų kompanijų indeksas WIG20 per savaitę sugebėjo pakilti pastebimai 3.06%, o bendras Varšuvos biržos indeksas WIG 1.48%, tiesa šie indeksai pakilo prie nedidelių apyvartų, kas nėra itin gerai. Tuo tarpu mažųjų įmonių indeksas sWIG80 per savaitę beveik nepakito, na o prasčiausiai atrodė vidutinių įmonių mWIG40 indeksas, kuris per savaitę sumažėjo net -2.43%. Panaši situacija anot analitikų Varšuvos biržoje buvo šių metų liepos mėnesį prieš didžiąją korekcija, kuomet taip pat didžiųjų kompanijų indeksas kilo, o kiti indeksai judėjo priešinga kryptimi.

Kitų regiono biržų savaitės indeksų pokyčiai taip pat nebuvo vienodi. Geriausiai pasirodė Rusijos biržos RTS indeksas, kuris per savaitę sugebėjo pakilti net 2.37%, tačiau taip pat šioje biržoje buvo prekiaujama pakankamai pasyviai. Skirtingai pakito ir kitų kaimynių Varšuvos biržos rinkų indeksai. Budapešto biržos pagrindinis indeksas BUX pakilo 1.21% (labiausiai per savaitę pabrango 10.71% chemijos įmonės Pannonplast akcijos, o atpigo -6.42% Pannon-Valto akcijos), Bratislavos SAX indeksas pakilo 1.62%, tuo tarpu Prahos biržos indeksas PX faktiškai nepakito (Čekijoje per savaitę daugiausiai pabrango 2.11% farmacijos įmonės Zentiva akcijos, atpigo -3.02% Komercni banko akcijos). Ukrainos biržos indeksas PFTS ir toliau kas savaitę koreguojasi žemyn, šįkart -2.61%. Ukrainoje investuotojai neskuba įsigyti akcijų, greičiausiai todėl, kad laukia netrukus įvyksiančių priešlaikinių rados rinkimų rezultatų, po kurių turėtų atsirasti daugiau aiškumo.

Kaip pabrėžia Lenkijos analitikai, savaitės pradžioje Varšuvos biržoje kaip ko gero ir kitose biržose investuotojai išliks neaktyvūs, laukdami ir spėliodami būsimą FED sprendimą dėl bazinių palūkanų normų, po kurio analitikai tikisi vienokių ar kitokių žymiai aktyvesnių investuotojų veiksmų rinkose. Ateinanti prekybos savaitė turėtų būti kur kas įdomesnė ir rinkos turėtų pradėti įgauti bent aiškesnę krypti, tačiau kaip pabrėžiama bent jau lenkų analitikai ir apžvalgininkai, Varšuvos biržos kryptis tiesiogiai priklausys nuo aplinkinių rinkų nuotaikų ir skelbiamų įvairių naujienų. Liko laukti nedaug...

Per praėjusią savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje 46% akcijų pabrango, 3% kompanijų akcijų kainos nepakito, ir 41% kompanijų akcijos atpigo. Akivaizdu, kad rinkoje praėjusią savaitę aiškios krypties nebuvo. Labiausiai per šią savaitę Varšuvos biržoje pabrango net dvigubai kompanijos Hawe akcijos. Šios kompanijos akcijos, kaip tampa tradicija Varšuvos biržoje, pabrango nuo 2.41 iki 5 iš kart po to, kai buvo fiksuotos teises i nauja akcijų emisija. Tuo tarpu labiausiai per praėjusią savaitę (tiksliau sakant per paskutinę savaitės prekybos dieną, penktadienį) net daugiau nei trečdaliu atpigo kompanijos Toora akcijos. Galima teigti, kad šią pozicija yra pamėgę spekuliuotojai, nes prieš dvi savaites šios kompanijos akcijos buvo labiausiai brangusios biržoje, kuomet per savaitę jų vertė padidėjo net 80,86%. Tačiau užteko vienintelio penktadienį iš ryto Lenkijos žiniasklaidoje pasirodžiusio straipsnio apie galima Toora kompanijos bankrotą, kad jos akcijos gerokai atpigtu. Kaip teigiama straipsnyje Toora, gan ilgą laiką jau neatsiskaito su tiekėjais, taip pat yra įsiskolinusi už komunalines paslaugas, tad jos įsipareigojimai nuolat didėja ir gali būti, kad netrukus kompanija bus paduota į teismą dėl įsipareigojimų nevykdymo. Nors kompanijos vadovybė ir teigia, kad ruošia kompanijos restruktūrizavimo ir skolų gražinimo planą, tačiau Toora ateitis šiuo metu atrodo gana miglota.

NEW CONNECT

Po įspūdingo starto New Connect alternatyvioje biržoje nurimo aistros ir praėjusią savaitę vyravo gan pasyvi prekyba su nedidelėmis apyvartomis. Per savaitę bendras indeksas NC ir vėl sumažėjo, tiesa kiek mažiau -7.34%. Labiausiai net -27.36% per savaitę atpigo kompanijos ViaGuara akcijos. Maklerio įmonės Wroclawski Dom Maklerski akcijos per savaitę sugebėjo pabrangti 3.15%, tuo tarpu Virtual Vision kompanijos akcijų kaina nepakito. Penktadienį Lenkijoje įvyko seminaras – konferencija apie New Connect alternatyvią biržą, kuriame buvo pažadėta, kad netrukus šioje biržoje bus kotiruojama daugiau kompanijų (vien iki rugsėjo pabaigos planuoja debiutuoti trys kompanijos: Mera Schody, MW Trade, Stark Development) ir artimiausiu metu investuotojai sulauks malonios staigmenos.

DEBIUTAI

Arcus. Pirmadienį rugsėjo 10 d. Varšuvos biržoje itin nesėkmingai debiutavo IT sektoriaus kompanija Arcus. Kompanijos teisės į akcijas debiutavo 14,2 zl kaina, t.y. net -16,47% mažesne nei IPO platinimo kaina, kuri buvo 17 zl. Pirmadienio prekybos sesijos metu teisių į akcijas kaina buvo nukritusi net iki 13,5 zl, tuo tarpu prekybos pabaigoje kaina buvo 13,75 zl, t.y. net -19,1% mažesnė nei pirminio platinimo metu. Arcus pirminio akcijų platinimo metu gavo 39 mln zl lėšų, kurias planuoja skirti kitų to pačio profilio įmonių įsigijimui bei organizacijos plėtrai. Iš esmės nesėkmingas Arcus debiutas Varšuvos biržoje buvo užprogramuotas iš anksto, kadangi IPO platinimo kaina buvo nustatyta maksimaliam taške ir kompanijai nepavyko išplatinti visų siūlytų akcijų (vietoj 2,5 mln vienetų buvo išplatinta 2,3 mln vienetų akcijų). Savaitės pabaigoje Arcus teisių į akcijas kaina biržoje buvo tik 13 zl, t.y. net -23,5% mažesnė nei IPO platinimo kaina.

Oponeo.pl. Šią savaitę Varšuvos biržoje taip pat debiutavo užsiimant prekyba internetu ratlankiais, padangomis ir kitais automobiliniais aksesuarais Oponeo.pl. Tai jau net 48 kompanija šiais metais debiutavusi Varšuvos biržoje. Oponeo.pl debiuto metu teisių į akcijas kaina padidėjo 3,13% iki 8,25 zl. Kompanija IPO metu išplatino 4,0 mln naujai išleidžiamos B serijos akcijų, smulkiesiems investuotojams atiteko 1,2 mln, instituciniams investuotojams 2,8 mln vienetų akcijų. Šio pirminio akcijų platinimo metu Oponeo.pl pritraukė 32 mln zl lėšų, kurias panaudos tolimesnei veiklos plėtrai finansuoti. Kompanija šiais metais planuoja uždirbti 3,02 mln zl grynojo bei 3,42 mln zl veiklos pelno t.y. net beveik tris kartus daugiau nei praėjusiais metais, tuo tarpu 2008 metais veiklos pelnas turėtų padidėti net iki 7,15 mln zl, o grynasis pelnas net iki 6,04 mln zl. Pajamos šiais metais planuojama, kad padidės 50,9% iki 45,00 mln zl, o ateinančiais metais net iki 90,00 mln zl. Kaip teigė kompanijos vadovybė šių metų veiklos prognozės netgi turėtų būti viršytos.

IPO NAUJIENOS

Wola Info. Jau nuo šio antradienio prasidėjo paraiškų priėmimas skirtas individualiems investuotojams norintiems per IPO įsigyti IT sektoriaus kompanijos Wola Info akcijų, kuris tęsis iki rugsėjo 17 dienos. Tuo tarpu institucinių investuotojų paraiškos bus priimamos rugsėjo 18-20 dienomis. Investuotojams bus siūloma bendrai įsigyti 2,4 mln akcijų vienetų iš kurių 0,9 mln bus naujos I serijos emisijos akcijos. Platinamos akcijų emisijos kainos ribos nustatytos 21-26 zl lygyje, rugsėjo 18 dieną bus nustatyta galutinė akcijų platinimo kaina, viešąjį platinimą organizuoja KBC Securities. Nepriklausomi analitikai atlikę šios kompanijos akcijų vertinimą, nustatė kad viena akcija šiuo metu yra verta 22,13 zl. Wola Info planuoja debiutuoti Varšuvos biržoje rugsėjo 27 dieną. Kompanija šio pirminio akcijų platinimo metu planuoja pritraukti apie 23,4 mln zl lėšų, kurias panaudos tolimesnei veiklos plėtrai, to pačio profilio kompanijų įsigijimui bei apyvartinio kapitalo padidinimui. Per praėjusius metu IT sektoriaus kompanija Wola Info gavo 150 mln zl pajamų, t.y. panašiai kaip ir 2005 metais, tuo tarpu grynasis pelnas padidėjo 13% iki 7 mln zl. Šių metų veiklos prognozių kompanija nepateikė. Daugiau: www.wolainfo.com.pl

NAUJIENOS

Asseco Poland. IT sektoriaus kompanija Asseco Poland trečiadienį paskelbė, kad pateikė Prokom Investments S.A. ir Ryszard Krauze pasiūlymą įsigyti iš jų kartu jiems priklausančias 23,69% IT sektoriaus Prokom Software kompanijos akcijas. Pasiūlymo vertė 700 mln zl, jis galios iki rugsėjo 30 dienos, tačiau kaip pabrėžiama pranešimuose galutinė akcijų pardavimo kaina dar gali kisti priklausomai nuo derybų rezultatų. Asseco Poland planuoja įsigyti Prokom Software akcijas per 120 dienų nuo susitarimo pasiekimo, kad būtų išvengta privalomo pasiūlymo skelbimo įsigyti likusiom akcijom. Po to turėtų sekti Asseco Poland ir Prokom Software kompanijų susijungimas, sukursiantis didžiausią IT sektoriaus kompanija vidurio Europoje, beje po susijungimo naujoji kompanija išlaikys Asseco pavadinimą. Ši paskelbta žinia buvo kiek netikėta, nes buvo manoma, kad šių kompanijų susijungimo prasidės tik 2008 metais. Asseco Poland vadovybė Prokom Software kompanijos akcijų įsigijimui naudos skolintas lėšas, o po kompanijų susijungimo planuoja išleisti naują akcijų emisija. Iš naujos akcijų emisijos gautos lėšos bus skirtos gražinti paimtas paskolas ir tolimesnei kompanijos plėtrai užsienio šalyse. Visi analitikai teigia, kad šių dviejų IT sektoriaus kompanijų susijungimas yra tikslingas ir bus naudingas abejoms kompanijoms, tačiau vieningai pabrėžia, kad Asseco Poland pasiūlyta kaina už 23,69% Prokom Software kompanijos akcijų paketą yra gerokai per didelė, net ir atsižvelgiant į būsimą šių kompanijų susijungimo naudą. Pagal pasiūlytą kainą už Prokom Software akcijų paketą, vienos akcijos vertė siektų net 234 zl, tuo tarpu paskutinė šios kompanijos akcijų kaina biržoje buvo gerokai mažesnė, tik 136,20 zl. Po paskelbtos naujienos Asseco Poland akcijos biržoje buvo netgi atpigusios daugiau nei -15%, tuo tarpu Prokom Software akcijos buvo pabrangusios daugiau nei 10%. Bendrai per savaitę Asseco Poland akcijos atpigo -10,16%, na o Prokom Software pabrango 8,87%. Be abejo Asseco Poland pasiūlyta kaina už 23,69% Prokom Software kompanijos akcijų paketą akivaizdžiai per didelė, tačiau šios kompanijos akcijų ko gero norėjo įsigyti ir kitos kompanijos, todėl iš dalies galbūt būtų ir pateisinama. Penktadienį taip pat buvo pranešta, kad kaip ir žadėjo Asseco įžengė į Lietuvos ir kartu į Baltijos šalių IT rinkas įsigydama gerai žinoma šio sektoriaus įmonę – Sintagma.

Polimex Mostostal. Rugsėjo 20 dieną bus atliktas kompanijos akcijų splitas santykiu 1:25, t.y. bus sumažinta Polimex Mostostal akcijų nominali vertė nuo 1 zl iki 0,04 zl. Šio splito metu kiekvienas esamas akcininkas gaus po 25 naujas akcijas už vieną turimą akciją. Verta pastebėti, kad po akcijų nominalios vertės sumažinimo dažnai pakyla jų kaina.

Elektrim. Šią savaitę pasirodė daug įvairių naujienų susijusių su telekomunikacijų paslaugas teikiančia kompanija Elektrim. Visų pirma kompanijos vadovybė antradienį po prekybos paskelbė lakoniška pranešimą, kad pateikė prašymą delistinguotis, t.y. nutraukti prekyba Elektrim akcijomis Varšuvos biržoje. Toks sprendimas priimtas todėl, kad šiuo metu kompanijai yra iškelta bankroto byla, ir gali būti, kad jos veikla bus nutraukta galutinai. Žinoma, trečiadienį prasidėjus prekybai biržoje investuotojų reakcija į išvakarėse paskelbta netikėtą ir nelauktą naujieną buvo vienareikšmė, jie ėmė masiškai pardavinėti Elektrim akcijas, kurių kaina krito daugiau nei -20%, t.y. žemiau nei 5 zl ribos. Tačiau tos pačios trečiadienio prekybos metu apie pietus pasirodė pranešimas, kuriame valstybinės finansų priežiūros komisijos atstovas teigė, kad Elektrim galės pasitraukti iš Varšuvos biržos tik tada jei paskelbs apie visų savo akcijų supirkimą iš investuotojų (akcijų supirkimo kaina turėtų būti nustatyta, remiantis paskutinių šešių mėnesių vidutine jų buvusia kaina biržoje, t.y. apie 8 zl). Taip pat ir Varšuvos biržos vadovas užtikrino, kad sprendimas dėl Elektrim akcijų delistingavimo iš biržos bus priimtas per kelias artimiausias dienas ir priimant šį sprendimą bus atsižvelgta į investuotojų ypač smulkiųjų interesus. Po šių naujienų be abejonės Elektrim akcijų kainą pastebimai atsistatė, tačiau prekyba baigė vis vien atpigusi -10,79%. Tiesa, bendrai per praėjusią savaitę Elektrim akcijos atpigo tik -4,92%. Tačiau vis dar lieka pakankamai daug klaustukų, ir be abejonės Elektrim akcijos šiuo metu yra itin rizikingos, tačiau spekuliuotojų pamėgta pozicija.

REZULTATAI

Travelplanet.pl. Kelionių agentūra pranešė, kad per rugpjūčio mėnesį gavo 13,59 mln zl pajamų, t.y. net 142% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Bendrai per šių metų aštuonis mėnesius Travelplanet.pl pardavimai padidėjo net 165% iki 85,75 mln zl palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

EFH Zurawie Wiezowe. Statybose naudojamų mašinų (ekskavatoriai, kranai ir t.t.) nuomotoja EFH Zurawie Wiezowe ir toliau kas mėnesį įspūdingai didina pajamas. Per rugpjūtį kompanija gavo 2,52 mln zl pajamų t.y. net 169% daugiau nei praėjusių metų rugpjūtį, prieš tai per liepą gavo 2,23 mln zl pajamų t.y. net 117% daugiau nei praėjusių metų liepą. Bendrai per šių metų aštuonis mėnesius Zurawie pajamos padidėjo net 134% iki 13,70 mln zl.

SEKTORIAUS IR KOMPANIJOS APŽVALGA

Šią savaitę apžvelgiamas žiniasklaidos sektorius ir viena jo atstovė TVN S.A.

Pilną apžvalgą rasite prisegtoje byloje. Malonaus skaitymo..

Apžvalgą paruošė: Tomas Ingilevičius, Leonardas Diržys
 
1.   Parašė eilinis   2007-09-17 22:08  

Apžvalgos įdomios susipažinimui su kaimynais, tik klausimas ar daug čia tarp mūsų yra investuojančiu toje lenkijoje?

 
2.   Parašė sliux   2007-09-17 22:32  

Daug gal ir nėra, bet tikimės kad su laiku tikrai tokių atsiras vis daugiau

 
3.   Parašė lisa   2007-09-18 22:57  

Cia jau tu 'nedaug' problema...