Spekuliuojama Baltijos šalių rizika

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2009-03-09 09:24 Komentarai: (0)
Reitingų agentūros „Standard & Poor's“ analitikai tvirtina, kad finansų rinkų dalyviai spekuliuoja Baltijos šalių rizika ir bando iš to uždirbti. Todėl šių šalių kredito draudimo rizikos kaina yra gerokai per didelė ir neatspindi nemokumo rizikos, sako Frankas Gilas (Frank Gill), reitingų agentūros „Standard&Poor’s“ analitikas. Anot jo, šie sandoriai (CDS) yra vienintelė priemonė rinkos dalyviams spekuliuoti Baltijos šalių valiutomis, rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Analitikas primena, kad Lietuvoje ir Estijoje galioja valiutų valdybos modelis, t. y. visi apyvarton išleisti litai ir kronos yra visiškai padengti atitinkamos šalies turimomis užsienio valiutos atsargomis. Latvijoje latas euro atžvilgiu gali svyruoti po 1 proc. į vieną ar kitą pusę nuo susiejimo kurso.

Praėjusią savaitę Latvijos CDS kaina pasiekė rekordines 1.109 punktų aukštumas, kai „Standard&Poor’s“ iki spekuliacinio sumažino Latvijos skolinimosi reitingą.

„Baltijos šalių ekonomikos perspektyvos išlieka labai niūrios. Pagrindinėse šių šalių prekybos partnerėse paklausa gerokai sumažėjo“, – nurodo Eilyn Cang (Eileen Zhang), „Standard&Poor’s“ analitikė. O nuvertėjus Rytų Europos ir buvusios Sovietų Sąjungos šalių valiutoms, jų prekės tapo konkurencingesnės vietinėse rinkose. Pasak Cang, visos trys Baltijos šalys veikiausiai išlaikys savo valiutas, susietas su euru. „Nemanome, kad vyriausybės rinktųsi atsieti valiutas“, – sako p. Cang.
 
Dar nėra komentarų