Smulkiųjų „Mažeikių naftos“ akcininkų likimas spręsis kitą savaitę

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-09-12 11:59 Komentarai: (0)
Atneinantį trečiadienį Mažeikių rajono apylinkės teisme bus nagrinėjama byla dėl Lenkijos naftos koncerno „PKN Orlen“ prašymo įpareigoti sąskaitų tvarkytojus registruoti vertybinių popierių sąskaitose „Mažeikių nafta“ akcijų nuosavybės teisės perdavimą koncernui iš akcininkų, nepardavusių turimų ”Mažeikių naftos” akcijų per privalomo akcijų pardavimo laikotarpį.

Teismui patenkinus prašymą, sąskaitų tvarkytojai privalės vertybinių popierių sąskaitose įregistruoti akcijų nuosavybės teisių perdavimą „PKN Orlen“, pranešė bendrovė per biržą.

Birželio 30 dienos duomenimis “PKN Orlen” valdė 89,89 proc. “Mažeikių naftos” akcijų, o Lietuvos vyriausybei priklausė 9,98 proc. akcijų paketas. Pagal įstatymus priverstinai supirkti akcijas emitentas gali tuo atveju jei jo valdomas akcijų paketas viršija 95 procentus. Šiuo atvejų vyriausybė ir “PKN Orlen” veikia kaip tarpusavyje susiję asmenys, todėl ši riba yra peržengta.

Priėmus teigiamą sprendimą akcijos iš smukliųjų investuotojų bus nuperkamos tokia pačia kaina, kokia buvo oficialaus pirminio supirkimo metu – 10,25 lito. Mažai tikėtina, jog teismas nepriims Lenkijos koncernui palankaus sprendimo, tačiau sprendimas įstatymu tvarka gali būti užginčytas. Taip buvo atsitikę su “DFDS Lisco” bendrove, kuomet smuklusis akcininkas apskundė kompanijos sprendimą supirkti akcijas ir trauktis iš biržos. Byla kaip ir buvo galima tikėtis buvo pralaimėta, tačiau pasitraukimo procesas užsitęsė pakankamai ilgai - beveik 2 metus.

Po likusių akcijų perrašymo “Mažeikių naftos” akcijos bus braukiamos iš Vilniaus vertybinių popierių biržos sąrašo, nes kotiruotis nebeliks prasmės – rinkoje nebeliks laisvųjų akcijų.
 
Dar nėra komentarų