Centrinė ir Rytų Europa atvira Lietuvos investuotojams

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2006-09-27 11:13 Komentarai: (0)
Šiandien vykstančioje tarptautinėje konferencijoje “Investicijos Rytų Europoje: aplinka ir strategija” ekspertai pristato CRE regiono investicinį patrauklumą šalies investuotojams.


Konferencijoje atidarymo kalbą pasakęs “Finastos” valdybos pirmininkas Darius Šulnis teigė, kad gilių tradicijų neturinčios Lietuvos investuotojai tampa aktyviais regiono investuotojais, kurie laiku suprato, kad pokyčių ir reformų metas suteikia didžiausių galimybių uždirbti. Pasak jo, globalizacija finansų sektoriuje- įvykęs faktas, o mūsų investuotojams suprasti regiono ekonomikos vystymosi potencialą yra paprasčiau dėl kultūrų ir istorinių panašumų.

D.Šulnis teigė, kad dalis Lietuvos investuotojų yra pajėgūs vykdyti ir strateginius tarptautinius įsigijimus, tokiu būdu didindami šalies ekonominį reikšmingumą regione.

Įvadinį pranešimą apie besivystančias pasaulio rinkas investuotojams pristatęs “HSBC Investments” atstovas Cezar Lupu buvo įsitikinęs, kad Lotynų Amerikos, Azijos ir Europos besivystančios rinkos dar ilgai vilios investuotojus galimu didesniu pelningumu. Pasak jo, intensyviai augančios atskirų regionų ekonomikos iš tiesų pereina panašius raidos etapus: dabar “ant bangos” esančios Rytų Europos valstybės išsiskiria santykinai pigia kvalifikuota darbo jėga ir neišnaudotomis vartojimo sektoriaus galimybėmis, o Azija ateityje turėtų išlaikyti mokslinių tyrimų ir su tuo susijusių verslo sprendimų įgyvendinimo lyderė.


“Finastos” fondų departamento Pardavimų vadovas Aurimas Martišauskas teigia dar kartą įsitikinęs, jog kiekvienam investuotojui verta svarstyti, ar investuoti Centrinės ir Rytų Europos regione. Pasak jo, laikas, kai buvo galima pirkti bet ką jau baigėsi, tačiau galimybės vis dar yra didelės. “Šiuo metu reikia labiau gilintis, kur investuoti, tačiau Centrinė ir Rytų Europa investuotojams ir dabar leidžia gerai uždirbti, nes išsemtus sektorius pakeičia nauji, perspektyvūs verslai, kurie intensyviai plečiasi”,- teigia jis.

A.Martišauskas teigia, kad Centrinės ir Rytų Europos regioną pagal ekonominio išsivystymo lygį ir investicijų pajamingumą reikėtų skirstyti į Centrinės Europos, Balkanų ir NVS regionus. Pasak jo, šių regionų valstybių panaši ekonominė raida, daug kultūrinių ir istorijos sąsajų. “Centrinės Europos valstybės patrauklios pirmiausia dėl stabilaus ūkio augimo, Balkanų valstybės išsiskiria prognozuojamu investicijų srautu ir su tuo susijusiu vidaus vartojimo padidėjimu jau artimiausiais metais, o NVS regionas investuotojams yra mažiausiai pažįstamas, tačiau visus masinantis dideliu pelnu”,- teigia “Finastos” Pardavimų vadovas.

Pasak A.Martišausko, daugelis investuotojų su šiomis rinkomis susipažįsta tuomet, kai nusprendžia dalį savo lėšų nukreipti į investicinius fondus. “Akivaizdu, kad klientai domisi, kur dirba jų pinigai, todėl pradeda detaliau analizuoti ekonominę situaciją, akcijų rinkos pokyčius ir bando nuspėti, kur jiems verta investuoti”,- teigia jis.

Konferenciją organizuojančios didžiausios šalyje finansų maklerio įmonės “Finasta” direktorius Dalius Kaziūnas sako, kad konferencija sulaukė itin didelio bendrovės klientų susidomėjimo- 250 vietų konferencijų salė nuo pat ryto buvo pilna. “Toks investuotojų susidomėjimas įpareigoja mus dažniau organizuoti panašius aukšto lygio renginius”,- teigia D.Kaziūnas.
 
Dar nėra komentarų