100 mln. litų injekcija smukiajam ir vidutiniams verslui

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2009-01-19 09:54 Komentarai: (0)
Sausio 16 d. ūkio ministerijoje posėdžiavęs JEREMIE kontroliuojančiojo fondo priežiūros komitetas pritarė dviejų finansų inžinerijos priemonių (rizikos kapitalo fondai ir bendrų investicijų „Verslo angelai“ fondas) konkursų sąlygoms. Vadovaujantis šiomis sąlygomis bus atrinkti finansiniai tarpininkai (rizikos kapitalo valdymo įmonės), per kuriuos bus finansuojami mažų ir vidutinių įmonių verslo projektai.

Rizikos kapitalo fondų priemonei numatyta skirti 80 mln. litų iš Europos Sąjungos 2007–2013 m. struktūrinės paramos lėšų.

„Rizikos kapitalo fondų investicijos yra orientuotos į įmones, pasižyminčias dideliu augimo potencialu ir didele rizika, todėl reikalingos labai profesionalios ir stiprios valdymo komandos, galinčios kurti portfelius, sudarytus iš nedidelio skaičiaus, bet rūpestingai atrinktų ir augimo potencialu pasižyminčių įmonių, kurios, palaikomos rizikos kapitalo schemos, gali tapti sėkmingos veiklos pavyzdžiais ar rinkos lyderėmis“, – teigia ūkio ministerijos sekretorius Arūnas Keraminas.

Bendrų investicijų „Verslo angelai“ fondo priemonei suplanuota skirti 20 mln. litų iš ES struktūrinės paramos fondų. Šios priemonės tikslas – sukurti į rizikingus projektus investuojančių verslininkų tinklą, skatinti jų aktyvesnę veiklą, raginti dalytis bendro investavimo galimybėmis.

Pasak sekretoriaus A. Keramino, šios finansų inžinerijos priemonės ne tik sukurs palankias finansavimo sąlygas labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ), bet ir teiks grąžą kontroliuojančiajam fondui, per kurį vėl bus galima investuoti. Tai leis maksimaliai išnaudoti ir pailginti ES struktūrinės paramos poveikį rinkai.

Europos investicijų fondo atstovas, Šiaurės Europos regiono JEREMIE iniciatyvos vadovas Grahamas Cope‘as taip pat susitiko su ūkio ministru Dainiumi Kreiviu. Susitikimo metu buvo aptartos galimybės paspartinti kitų finansų inžinerijos priemonių įgyvendinimo pradžią bei padidinti kontroliuojančiojo fondo lėšas.

JEREMIE (angl. „Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises“) – tai bendra Europos Komisijos, Europos investicijų banko ir Europos investicijų fondo iniciatyva, kurios tikslas – padėti šalims narėms pasirengti dalį joms numatytų ES struktūrinės paramos lėšų panaudoti MVĮ skirtoms finansinėms priemonėms (mikrokreditavimas, rizikos kapitalo investicijos ir pan.) įgyvendinti. Mūsų šalyje ši iniciatyva finansuojama 2007–2013 m. ekonomikos augimo veiksmų programos 2 prioriteto „Verslo produktyvumo didinimas ir aplinkos verslui gerinimas“ lėšomis, jai skiriama 275 mln. Lt (apie 80 mln. EUR) Europos Sąjungos struktūrinių lėšų.
 
Dar nėra komentarų