Finansų piramidėje palaidojo milijardus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2008-12-16 09:12 Komentarai: (1)
AV praėjusią savaitę sugriuvusios 50 milijardų dolerių vertės finansų piramidės skeveldros išsibarstė po visą pasaulį. Vakar bankai visame pasaulyje toliau skaičiavo, kiek pinigų prarado, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Sekundės“ bankas – tai darželinukų žaidimas, palyginti su tuo, kokią piramidę pastatė JAV finansininkas Bernardas Madoffas. Tiesa, finansininku jis galėjo vadintis iki praėjusios savaitės. Dabar B. Madoffas – sukčius, sugebėjęs apmulkinti didžiuosius pasaulio bankus.

B. Madoffo bendrovė palūkanas investuotojams mokėdavo ne iš realaus investicijų pelno, o iš naujų investuotojų atneštų pinigų. Stabiliai mokamos palūkanos viliojo vis naujus investuotojus. Taip iškilo milžiniška finansų piramidė.

Bene labiausiai Europoje nukentės didžiausias Ispanijos bankas „Santander“. Jo klientai į „Bernard L. Madoff Investment Securities“ platinamus investicinius fondus buvo investavę apie 2,33 milijardo eurų (8 milijardus litų). Didžiosios Britanijos bankas HSBC pranešė patikėjęs B. Madoffui apie 665 mln. svarų sterlingų (2,57 mlrd. litų).

Didžiosios Britanijos „Man Group“, „Royal Bank of Scotland“ (RBS), Japonijos „Nomura“ ir Prancūzijos „Natixis“ taip pat pripažino, kad nukentės dėl šio skandalo.
Jeigu visi į finansų piramidę investuoti RBS pinigai pradingtų, bankas patirtų 400 milijonų svarų sterlingų (1,5 mlrd. litų) nuostolių.

70 metų B. Madoffas buvo sulaikytas, o vėliau paleistas už užstatą praėjusią savaitę. Tarp jo klientų buvo ne tiktai galingos finansų institucijos, bet labdaros organizacijos.
Pinklių neišvengė ir Naujojo Džersio senatorius Frankas Lautenbergas. Jo šeimos labdaros fondo lėšos irgi buvo patikėtos B. Madoffui.
 
1.   Parašė marijonass   2008-12-16 09:48  

idomu ar filma "revolveris" pastate pagal si scenariju, ar madoffas pasinaudojo "revolveris" scenarijum