„PST“ akcijos nuvertintos nepelnytai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2008-10-03 10:04 Komentarai: (2)
„Finhill“ investiciniame „Panevėžio statybos tresto“ („PST“) akcijų vertės tyrime parodoma, kad šios įmonės potencialas sukurti vertę investuotojams neatsispindi akcijų kainoje. Ji turėtų būti kone dvigubai didesnė, negu šiuo metu stebima Vilniaus vertybinių popierių biržoje.

Panevėžio statybos trestas per šių metų pirmąjį pusmetį gavo 257,9 mln. litų pajamų ir uždirbo 10,7 mln. litų pelno. Šie rodikliai yra atitinkamai 8,2 ir 38,2 procento mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tačiau pernai analogišku laikotarpiu bendrovė gavo 14 mln. litų pajamų ir uždirbo 7,2 mln. litų pelno iš nekilnojamo turto pardavimo. Eliminavus šį vienkartinį rezultatą bendrovės pajamos šių metų pirmąjį pusmetį augo 2 proc., o pelnas sumažėjo 8,8 proc.

Nors nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje dabar išgyvena ne pačius geriausius laikus, tačiau, „Finhill“ analitikų nuomone, bendrovės akcijos biržoje yra per stipriai nuvertintos, ypač turint omenyje bendrovės pajamų struktūrą, kur tik nedidelę dalį sudaro nekilnojamo turto vystymas. Analitikai prognozuoja konservatyvų 6 proc. pajamų augimą 2009 bei 2010 metais, o taip pat EBITDA maržos mažėjimą iki 3 proc. ribos, kurį lems išaugusi konkurencija ir didelių (didesnio pelningumo) užsakymų stoka.

Atlikę įmonės vertinimą diskontuotų laisvųjų pinigų srautų metodu, „Finhill“ analitikai vienos Panevėžio statybos tresto akcijos tiksline kaina laiko 9,11 lito ir rekomenduoja šias akcijas pirkti.

Ketvirtadienį prekybos pabaigoje šių akcijų Vilniaus vertybinių popierių biržoje buvo galima įsigyti už 4,41 lito. Tai net dvigubai mažiau, kiek šias akcijas vertina analitikai pagal diskontuotų laisvųjų pinigų srautų metodą.
 
1.   Parašė IT17   2008-10-03 11:13  

DABAR yra svarbiau lukesciai, ir kam pirkti kompanija kuri augs vos 10%, jei yra kruvos tokiu paciu kompaniju ar dar pigesniu su ypac dideliu augimo potencialu

 
2.   Parašė Ashaman   2008-10-03 11:25  

Atlikę įmonės vertinimą diskontuotų laisvųjų pinigų srautų metodu, „Finhill“ analitikai vienos Panevėžio statybos tresto akcijos tiksline kaina laiko 9,11 lito.
Ši vieta patinka labiausiai Finansų analitikams svarbiausia yra sugalvoti kokį nors garsiai skambantį metodą - na tipo - diskontuotų laisvųjų pinigų srautų metodas (kurio eiliniai investuotojai garantas kad nesupranta) - ir remiantis jo tikėtis kad kaina turi būti vienokia ar kitokia.
Pamenu 2007 vasara Finastos analitikas atliko APG vertinimą analogišku metodu ir teigė kad APG akcijos kaina turi būti apie 30Lt. Kiek akcija verta šiandien žino visi.
Labai gaila kad finansų analitikai yra mokomi univerkose tokių sudetingų skaičiavimo ir vertinimo metodologijų, tačiau visiškai nesiorientuoja bendroje pasaulio finansų struktūroje.
FA mano subjektyvia nuomonė tera įrankis kuris leidžia finansų analitikams pateisinti beprecedentinį akcijų kainų augimą, nes jokios kitos logikos pučiant kainų burbulus nėra.
O prasidėjus meškų rinkas FA tampa bevertė. Viskam groja emocijos - t.y. baimė, o jos tiesioginis indikatorius rinkose yra TA.