Naftos žaliavos ir produktų rinkose išlieka kritimo tendencijos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2008-07-28 13:32 Komentarai: (0)
Per savaitę „Brent“ šviesioji nafta Londono biržoje atpigo 4 doleriais. Praėjusį pirmadienį ji kainavo 129,38 dolerio už barelį, šiuo metu – 125,27 dolerio. Iš viso nuo mėnesio pradžios „Brent“ naftos kaina nukrito daugiau nei 14 dolerių ir tai yra vienas didesnių pastarojo meto kainos kritimų.

Pasak „Lietuva Statoil“ Pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Skirmanto Mačiuko, kainos kritimą didžiąja dalimi lėmė lėtėjanti pasaulio ekonominė situacija, o ypač pokyčiai JAV rinkoje. Praėjusią savaitę „American Petroleum Institute“ pranešė, jog dyzelinio kuro rinka JAV šiuo metu yra stabili, o benzino poreikis yra nukritęs iki 1991 –ųjų metų lygio. Dėl sumažėjusio vidinio vartojimo, JAV ženkliai išaugo benzino ir dyzelinio kuro bei žaliavinės naftos atsargos. Amerikos Energetikos informacijos administracija paskelbė, kad per savaitę benzino atsargos išaugo 2,9 mln. barelių, o dyzelinio kuro – 2,4 mln. barelių.

„Nukritus naftos žaliavos kainoms buvo didinami JAV ir kitų šalių gamyklų pajėgumai, jų maržos didėjo, todėl jos veikė efektyviau ir buvo pasiekta rekordinė dyzelinio kuro gamyba. Tai yra labai geras ženklas Europos rinkai. Didesni JAV dyzelinio kuro gamybos pajėgumai reiškia padidėjusias eksporto apimtis į užsienio rinkas, tarp jų ir Europą“, – teigia S. Mačiukas. Pasak jo, JAV rinkoje dyzelinis kuras yra mažiau populiarus produktas nei benzinas ir didžioji dalis JAV pagaminto dyzelinio kuro iškeliauja į kitas rinkas – Aziją, Europą, Lotynų Ameriką, kuriose jo poreikis yra išaugęs ir vis dar auga. Todėl padidinti naftos produktų gamyklų pajėgumai ir sukauptos atsargos mažina įtampą pasaulinėje rinkoje, kurioje naftos produktų, ypač dyzelinio kuro, pastaruoju metu trūkdavo, ir tai prisideda prie kainos mažėjimo.

S. Mačiuko teigimu, stabilią situaciją pasaulinėje naftos rinkoje lėmė ir tai, kad šiuo metu prasidėjęs uraganų sezonas nepadarė ženklesnių nuostolių Karibų jūros pakrantėms ir jose esančioms naftos platformoms bei perdirbimo gamykloms. Dėl savaitės viduryje įsismarkavusio uragano „Dolly“ buvo sustabdyta dalis Meksikos įlankos naftos platformų ir evakuoti jų darbuotojai, tačiau jų veikla jau yra atnaujinama ir žymesnių nuostolių dėl prastų meteorologinių sąlygų nebuvo patirta. Kadangi JAV turi daug naftos perdirbimo gamyklų, kelių jų uždarymas ženklesnių padarinių rinkai nesukėlė, tačiau šis uraganas dar kartą įrodė, kad vasaros ir rudens mėnesiais Karibų jūros audros gali sutrikdyti naftos gavybą, tiekimą ir perdirbimą ir dėl to pasaulinėje rinkoje kiltų kainos.

Gera žinia rinkai buvo ir tai, kad Irakui pavyko susitarti su Turkija dėl savo įsiskolinimų naudojantis Turkijos uostais, per kuriuos yra gabenama 20 proc. Irake išgautos naftos žaliavos ir kuriuos Turkija buvo užblokavusi, norėdama atgauti nesumokėtus mokesčius.

Pasak S. Mačiuko, praėjusią savaitę JAV Senate buvo iškeltas klausimas ir pradėtos diskusijos dėl būtų, kuriais būtų galima apriboti spekuliacinius sandorius naftos rinkoje. „Tai yra gera iniciatyva, nes spekuliaciniai sandoriai yra viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurios kritiniais momentais kyla naftos žaliavos kaina ir dėl to brangsta degalai visame pasaulyje“, – teigia S. Mačiukas.
 
Dar nėra komentarų