Lenkijos fondų valdytojo mintys apie investavimą

» Straipsniai » Finansų rinkos
Lenkijos verslo dienraštis „Puls Biznesu“ pakalbino vieno pelningiausių šalyje „OFE Polsat“ fondų valdytoją Wojciechą Olszewskį. Pristatome trumpa interviu.
versija spausdinimui
Autorius: JT Naujienos Data: 2008-07-02 17:33 Komentarai: (0)
Lenkijos verslo dienraštis „Puls Biznesu“ pakalbino vieno pelningiausių šalyje „OFE Polsat“ fondų valdytoją Wojciechą Olszewskį. Pristatome trumpa interviu.

• Ponas, esate didžiausias optimistas kolegų fondų valdytojų tarpe. Kas mėnesį vis pasipildote valdomą portfelį akcijomis. Iš kur tas Jūsų optimizmas, kuo jis paremtas?

Optimizmas, tai nėra geras žodis, stengiuosi vengti emocijų ir remiuosi racionalia įmonių analizę.
Pažvelkime į faktus, šalies akcijų rinka nuo 2007 metų liepos mėnesio jau krito apie 38 procentus. Daugelio įmonių akcijų kursai jau beveik pasiekė 2005 metų lygį. Tuo tarpu kompanijos pasinaudodamos šalies ekonomikos pakilimu gerokai pagerino savo veiklos finansinius rodiklius. Nemažos dalies kotiruojamų kompanijų dabartinė P/E rodiklio vertė jau neviršija 10. Nemažai įmonių turi ilgalaikius kontraktus, arba planuoja juos gauti, taip pat ES parama artimiausiais metais turėtų vaidinti nemažą vaidmenį šalyje ir ji nepriklauso nuo bendros pasaulinės ekonomikos padėties.

Vis daugiau kompanijų paskelbia apie siekius išpirkti nuosavas akcijas rinkoje didesne nei dabartinė kainą, bei tam paskiria nemažai lėšų. Atsiranda nemažai pasiūlymų ir realių veiksmų perimant įmones, jas sujungiant. Vis daugiau susijusių asmenų (insaiderių) dažniau perka, nei parduoda įmonių akcijas.

Taip pat siūlyčiau atkreipti dėmesį, kad itin pablogėjo padėtis pirminėje rinkoje. Keliolika kompanijų jau atidėjo planus vykdyti IPO, arba apskritai jų atsisakė. Prie dabartinių kainų rinkoje, lėšų pritraukimas per pirminį viešąjį akcijų platinimą šiuo metu mažai apsimoka, ir daugelis įmonių renkasi alternatyvius kelius gauti papildomo kapitalo. Dabar rinkos vertės kompanijų kotiruojamų biržoje yra tokios patrauklios, kad IPO metu norinčios pritraukti lėšų kompanijos turi gerokai pasistengti norėdamos išplatinti akcijas.

Papildau portfelį akcijomis laiks nuo laiko pasirinktų kompanijų, nes manau, kad jų kainos jau pasiekė itin patrauklias vertes. Sprendimus priimu tik atlikęs nuodugnias analizes.

• Kitų fondų valdytojai itin atsargiai vertina galimybes įsigyti akcijų, ir šiuo metu jų beveik neperka. Jūsų konkurentai klysta taip darydami, ar tiesiog bijo išsišokti?

Čia jau reikia jų pačių to paklausti, o aš tiesiog nekomentuoju kitų kolegų veiksmų. Jeigu yra kažko gero ir pigaus, tai paprasčiausiai reikia to turėti daugiau. Ypač reikia susirūpinti kuomet biržoje viskas agresyviai kyla, o investuotojai nesivadovauja racionalia analize, kaip buvo pavyzdžiui praėjusių metų pirmąjį pusmetį Lenkijoje. Dabar žinoma daugelis investuotojų intensyviai analizuoja padėtį rinkoje ir galvoja ką toliau daryti. Be abejonės krentančioje rinkoje, anksčiau ar vėliau ateis pirkimo laikas, o jis priklauso nuo to, kokius akcijų kainų lygius daugelis rinkos dalyvių pradės vertinti kaip itin patrauklius. Rinkos krypties pokyčiai, arba trendo apsisukimas dažniausiai įvyksta būtent tada kai daugelis mažiausiai to tikisi, t.y. būna itin netikėtas, ir tuomet kai kainos ima greitai kilti ir gerokai padidėja paklausa, be abejonės sunku už patrauklią kainą įsigyti didelį kiekį norimų kompanijų akcijų, todėl verta jas kaupti po truputį, kai jau manai, kad taip vadinamas rinkos dugnas nebe toli.

• Kas turėtų atsitikti, kad į akcijų rinką grįžtų optimistinės nuotaikos ir pirkėjai?

Rinka turi būti itin stipriai perparduota, kritusi. Taip pat tuomet reikia stebėti ką daro rinkos pesimistai, kada daugelis jau nebeturės akcijų arba jų turės minimaliai, kai didžioji dalis ims kalbėti apie stipriai išaugusią riziką ir tolesnius didelius akcijų kainų kritimus, kai spaudoje kasdien bus linksniuojama krizės ir kapitalo rinkų kritimo tema, kaip tik būtent tada ir galima tikėtis kardinalaus krypties pasikeitimo rinkose. Mano nuomone, dabartinė padėtis rinkose kaip tik ir panašėja į mano apibūdinta. Žinoma būtina atsižvelgti į šalies ekonominius rodiklius, nes jeigu šalis susiduria su rimtomis ekonominėmis problemomis ir jų nesprendžia, gero tikrai nelauk ir jos kapitalo rinkoje.

• Nebijo ponas recesijos JAV arba ekonomikos sulėtėjimo Lenkijoje?

Kuo daugiau ir dažniau rinkos analitikai ima kalbėti apie šias rizikas, tai tuo mažiau to bijau. Šitos rizikos jau seniai yra žinomos ir todėl mano nuomone didžiąją dalimi jau yra įskaičiuotos į akcijų rinkos kainas. Todėl, kad absoliučiai didžioji dalis investuotojų bijo arba ima bijoti šių rizikų, jie visi stojasi į parduodančiųjų pusę, tačiau užteks, kad bent kelis mėnesius nebus recesijos arba ekonomikos smukimo ženklų, ir rinkos vėl pradės kilti.

• Gerai žinomas posakis teigia, kad nereikia eiti, prekiauti prieš rinkos kryptį (trendą), nes galima skaudžiai nudegti. Ar Jūs nemanote, kad kaip tik dabar tą darote?

Aš nieko neraginu to daryti, ką pats dabar atlieku. Tačiau yra analitinių instrumentų, rodiklių, kurie leidžia prognozuoti rinkos krypties pokyčius. Tie kurie sugeba tai daryti ir yra atkaklūs bei sugeba išlaikyti įsigytas pozicijas, tiems rinka dažniausiai išmoka užtarnautą premiją. Didžiųjų fondų valdytojai privalo išnaudoti ypač fundamentaliai stiprių kompanijų akcijų kainų kritimo galimybes, nes geriau mokėti už jas mažesnę nei vėliau didesnę kainą.

• Kaip dabartinėje situacijoje atrasti tas, fundamentaliai stiprias ir perspektyvias kompanijas?

Paprasčiausias būdas investuoti į akcijas įmonių, kurių veiklos finansiniai rezultatai yra teigiami, arba konkrečiau jos uždirba vidutinį arba didesnį nei tarp sektoriaus įmonių vyraujantį veiklos pelną. Jeigu tarkim kompanijos kainos ir buhalterinės vertės santykinis rodiklis (P/BV) yra mažesnis nei 1, o įmonė generuoja teigiamus pelnus, tai yra puiki galimybė įsigyti šios bendrovės akcijų. Taip pat galima atkreipti dėmesį į pinigų srautų ir akcijos kainos rodiklį.

Aišku būtina atlikti įmonių gilesnę fundamentalią analizę, bei stebėti kaip juda konkrečios įmonės akcijos kaina ir bendra rinka, t.y. tos rinkos indeksas, bei kitų to sektoriaus bendrovių akcijų kursai. Tos bendrovės kurios laikosi geriausiai, ir nekrenta taip kaip visa rinką, prasidėjus pakilimui biržoje pabrangsta daugiausiai.
 
Dar nėra komentarų