Lietuvoje ir Europoje mažmeninės prekybos nuosmukis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-06 13:21 Komentarai: (1)
Remiantis šiandien paskelbtais naujausiais Eurostat duomenimis, per balandį tiek mūsų šalyje, tiek ir Senajame žemyne fiksuotas mažmeninės prekybos apimčių kritimas.

Lietuvoje per ketvirtąjį šių metų mėnesį mažmeninė prekyba smuko 1.5 procento, kai mėnesį prieš tai augo 1.6 procento. Euro zonoje šis rodiklis krito 0.5 procento (laukta 0.2 procento nuosmukio), o Europos sąjungoje - 0.6 procento, kai mėnesį prieš tai fiksuotas atitinkamai 0.7 bei 0.6 procento augimas.

Euro zonoje balandį maisto, gėrimų ir tabako pardavimai smuko 0.5 procento, ne maisto produktų - 0.1 procento,o štai automobilinių degalų sumažėjo 2.2 procento. Europos sąjungoje maisto, gėrimų ir tabako pardavimai sumažėjo 0.9 procento, ne maisto produktų nepakito, kai degalų smuko dviem procentais.

Minimą mėnesį tarp Europos sąjungos šalių labiausiai mažmeninė prekyba susitraukė Latvijoje (3.3 procento) bei Kipre (3.1 procento), o daugiausiai augo Slovakijoje (2.4 procento) ir Bulgarijoje bei Austrijoje - po 1.9 procento.

Šių metų balandį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, Lietuvoje mažmeninė prekyba augo dviem procentais, kai mėnesį prieš tai - 6.2 procento. Euro zonoje fiksuota, kad per lyginamąjį laikotarpį šis rodiklis nepakito, o Europos sąjungoje smuko 0.1 procento. Kovą mažmeninės prekybos metinis prieaugis siekė atitinkamai 0.7 bei 1.4 procento.

Euro zonoje per metus maisto, gėrimų ir tabako pardavimai smuko 0.5 procento, ne maisto produktų augo 0.4 procento, o štai degalų pakilo 0.3 procento. Europos sąjungoje maisto, gėrimų ir tabako pardavimai smuko 0.1 procento, ne maisto produktų pakilo 0.1 procento, kai degalų nepakito.

Lyginant su praėjusių metų balandžiu, labiausiai mažmeninė prekyba susitraukė kaimyninėje Lenkijoje (7.3 procento) ir Belgijoje (5.8 procento), o daugiausiai augo - Rumunijoje ir Bulgarijoje, kur pakilo po 9.8 procento.
 
1.   Parašė Ragna   2024-06-06 20:26  

Taigi, taigi Velykinis pasnikas uzsitese i balandeli ...