Pablogėjo Novaturo veiklos rezultatai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-05-22 12:02 Komentarai: (0)
Kelionių organizatorius Novaturas šiandien paskelbė pirmojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatus. Dėl mažėjusios paklausos ir padidėjusios konkurencijos smuktelėjo pajamos, o pelnams neigiamą poveikį taip pat padarė augusios išlaidos. Šios kompanijos akcijos Vilniaus biržoje pinga: Novaturas 2,56 (-5,19%).

Per pirmąjį šių metų ketvirtį minimos bendrovės pajamos siekė 34,518 mln. eurų, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo apie dešimt procentų mažiau. Per sausio - kovo mėnesius Novaturo grupė iš viso aptarnavo 35,7 tūkstančius klientų Baltijos šalyse (pernai atitinkamu periodu – 38 tūkstančius).

Tuo tarpu kelionių organizatoriaus EBITDA pelnas per lyginamąjį laikotarpį susitraukė net 83,3 procento iki 0,317 mln. eurų, o štai grynasis pelnas - nuo 1,576 mln. eurų iki vos 8 tūkstančių eurų.

Kaip rašoma kompanijos pranešime, tokius pokyčius lėmė kompleksinės priežastys: mažesnė paklausa į Egiptą ir klientų atsargumas dėl karinio konflikto Artimuosiuose Rytuose, taip pat pasikeitusi konkurencinė aplinka ir to sąlygotas pelno maržų mažėjimas. Bendrovė šiemet skaičiuoja ir augusias veiklos bei komisines pardavimų sąnaudas, siekiant išlaikyti konkurencingas sąlygas darbuotojams ir partneriams.

Tuo pačiu primenama, jog didelę dalį 2023 metų pirmojo ketvirčio pelno lėmė Novaturo efektyviai išnaudotas aviacinio kuro kainos mažėjimas. Tuo tarpu šių metų sausį - kovą tokių palankių sąlygų rinkoje nebuvo ir tai taip pat lėmė mažėjusį pelną.

Novaturo vadovas Kristijonas Kaikaris akcentuoja, kad šiemet bendrovė sugebėjo greitai reaguoti į keliautojų elgsenos pokyčius ir atitinkamai pritaikė kelionių programą. Tai leido optimizuoti veiklą ir pasiekti aukštą lėktuvų užpildymą visose bendrovės siūlomose kryptyse – jis nurodytu laikotarpiu vidutiniškai siekė 97 procentus.

„Šių metų pirmąjį ketvirtį jautėme skrydžių paklausos sumažėjimą į žiemos sezonu itin populiarų Egiptą. Verta paminėti ir tai, kad Baltijos šalių išvykstamojo turizmo rinkoje turime du naujus kelionių organizatorius, kurie daugiausia orientuojasi būtent į populiariausias Baltijos šalyse Turkijos, Egipto kryptis ir rinkoje natūraliai siekia konkuruoti kainos pasiūlymais – tai iš dalies lėmė pelno maržų pokyčius. Įtaką pelningumui šiemet darė ir išaugusios sąnaudos. Galiausiai, jaučiame kiek silpnesnę kelionių paklausą Estijos rinkoje nei Latvijoje ar Lietuvoje“ – sako K. Kaikaris.

Nuo šių metų pradžios Novaturo akcijų kaina krito jau beveik ketvirtadaliu, o per pastaruosius vienerius metus - septynioliką procentų. Palyginimui, OMX Vilnius GI indeksas atitinkamai paaugo trimis procentais bei krito keturiais procentais.
 
Dar nėra komentarų