JAV smuktelėjo metinė infliacija

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-05-15 15:52 Komentarai: (0)
Šiandien paviešinus balandžio mėnesio duomenis paaiškėjo, jog Amerikoje, kaip ir laukta, smuktelėjo metinė infliacija, be to, pasikoregavo ir bazinis rodiklis.

Metinis kainų prieaugis šioje šalyje, palyginus su kovu, prislopo nuo 3,5 iki 3,4 procento. Prieš tai šis rodiklis augo du mėnesius iš eilės.

Bazinė metinė infliacija, t.y. atmetus energijos išteklių ir maisto kainų pokyčius, per minimą laikotarpį pasikoregavo nuo 3,8 iki 3,6 procento, kas taip pat atitiko ekonomistų prognozių vidurkį. Tai mažiausias rodiklis nuo pat 2021 metų balandžio mėnesio.

Tuo tarpu per patį ketvirtą šių metų mėnesį Amerikoje vartotojų kainų indeksas pasistiebė 0,3 procento, o laukta, kad kaip ir kovą pakils 0,4 procento. Bazinė infliacija per balandį paaugo irgi 0,3 procento, kas atitiko prognozių vidurkį, o mėnesį prieš tai fiksuotas 0,4 procento kilimas.

Per balandį metinis maisto kainų prieaugis šioje valstybėje nepakito ir siekė 2,2 procento. Būsto nuomos smuko nuo 5,7 iki 5,5 procento, naujų transporto priemonių metinis kainų kritimas padidėjo nuo 0,1 iki 0,4 procento, o naudotų - nuo 2,2 iki 6,9 procento.

Kita vertus, energijos sąnaudos pakilo šiek tiek daugiau (2,6 procento, palyginti su 2,1 procento kovo mėnesį). Benzino kaina augo 1,1 procento (palyginti su 1,3 procento kovą), o komunalinių dujų (1,9 procento, palyginti su 3,2 procento) ir mazuto (nuo 3,7 iki 0,8 procento) metinis kainų kritimas prislopo. Be to, sparčiau pabrango transportavimas (11,2 procento, palyginti su 10,7 procento) ir drabužiai (nuo 0,4 iki 1,3 procento).

Praėjusį mėnesį JAV būsto nuoma pabrango 0,4 procento, energijos ištekliai - 1,1 procento, o maisto kainos nepakito. Tuo tarpu naudotos transporto priemonės pigo 1,4 procento, naujos - 0,4 procento. Tačiau štai drabužiai per antrąjį pavasario mėnesį pabrango 1,2 procento, transporto paslaugos - 0,9 procento, o medicinos priežiūra - 0,4 procento.

Po balandžio infliacijos duomenų pasirodymo ateities sandorių prekiautojai padidino numanomą tikimybę, kad Amerikos Federalinis Rezervų bankas rugsėjį pradės mažinti palūkanų normas.
 
Dar nėra komentarų