Vario kaina pasiekė rekordinį lygį

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-05-15 14:42 Komentarai: (0)
Vario ateities sandorių kaina trečiadienį pasiekė rekordines aukštumas, kadangi pagrindinio pramoninio metalo paklausa išlieka didelė, nes skubama statyti duomenų centrus ir nuolat elektrifikuojama pasaulio ekonomika.

Remiantis FactSet duomenimis, vario kaina NYMEX biržoje pasiekė 5,02 dolerius už svarą. Metalas šiais metais pabrango daugiau nei ketvirtadaliu, o per pastaruosius vienerius metus - trečdaliu.

Vario paklausa plačiai laikoma ekonominės sveikatos rodikliu, o metalas yra pagrindinis energijos perėjimo ekosistemos elementas. Jis yra neatsiejamas gaminant elektrines transporto priemones, elektros tinklus ir vėjo turbinas, ypač kai elektrifikuojama pasaulio ekonomika.

Remiantis Bank of America prognozėmis, šiais metais vario paklausa elektromobilių ir transporto sektoriuose išaugs maždaug 5 procentais. Vario gamybos augimo prognozė 2024 metais buvo sumažinta iki 0,5 procento, palyginti su 3,7 procento augimu, kurį ICSG apskaičiavo 2023 metų spalį. Tai daugiausia lėmė lėtesnis, nei tikėtasi, gamybos padidėjimas, projektų paleidimo vėlavimas ir pagrindinių gamintojų peržiūrėtos gairės.

„Elektroninių automobilių paklausa vis dar auga, nors ir lėčiau, tad dėmesys buvo sutelktas į varį, reikalingą duomenų centrų statybai“ – priduriama Bank of America pastaboje.
 
Dar nėra komentarų