Memų akcijų beprotybė sugrįžo - daugiau nei šimto procentų kainų šuolis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-05-14 15:21 Komentarai: (0)
YouTube naudotojas Keith Gill, žinomas kaip Roaring Kitty, kuris stovi už 2021 metų spekuliacijos memų akcijomis karštinės, sugrįžo į socialinę žiniasklaidą. GameStop ir AMC akcijos į tai sureagavo įspūdingais kainų šuoliais, na o šiandien ši beprotybė įgavo dar didesnį mastą.

GameStop ir AMC akcijos šiandien išankstinėje prekyboje brangsta net virš šimto procentų. Pirmadienį GameStop nuosavybės vertybinių popierių kaina buvo pašokusi net 110 procento, o prekyba užsidarė su net 74 procentų prieaugiu. Tuo tarpu AMC akcijos vakar pabrango daugiau nei 78 procentais.

Nekomentuotas įrašas buvo pirmoji Keith Gill veikla socialinėje žiniasklaidoje per beveik trejus metus. Iki kitos dienos vidurdienio, Niujorko laiku, jis buvo peržiūrėtas 14 milijonų kartų, pranešė Financial Times.

TheRoaringKitty paskyra X platformoje (buvusi Twitter) paskelbė nuotrauką, kurioje kompiuterinių žaidimų žaidėjas sėdi kėdėje ir pasilenkia į priekį. Tai interpretuota tokiu būdu, jog situacija „žaidime“ darosi rimta. Jis taip pat paskelbė keletą klipų iš įvairių filmų, įskaitant iš „Karibų piratų“. Nežinoma, ką jie reiškia, o socialinėje žiniasklaidoje vyksta diskusijos dėl jų aiškinimo. Tačiau Gill sugrįžimas į socialinę žiniasklaidą jau buvo laikomas signalu atnaujinti spekuliacijas memų akcijomis.

Priminsime, kad GameStop ir AMC akcijos priskiriamos taip vadinamai memų grupei. 2021 metų pradžioje jas masiškai pirko smulkieji investuotojai, kurie savo veiksmus derino per WallStreetBets forumą socialinio tinklo Redditt svetainėje. Neoficialus šios akcijos vadovas buvo Roaring Kitty, kuris tuo metu turėjo populiarią paskyrą YouTube apie investavimą į akcijas. Jis nurodė, kad GameStop ir kelių kitų įmonių akcijos buvo gerokai nuvertintos.

Masinis jų pirkimas lėmė trumpalaikį, labai stiprų šių vertybinių popierių kainų kilimą. Tai taip pat buvo trumpųjų pozicijų, kurias šiose akcijose užėmė rizikos valdymo fondai, išspaudimas. Dėl to fondai prarado milijardus dolerių, o beprotiškas memų akcijų kainų augimas buvo sustabdytas tik populiariai prekybos programai Robinhood įvedus apribojimus jų pirkimui (vėliau investuotojai dėl to Robinhood padavė į teismą, tačiau 2023 metais ieškinį teismas atmetė).

Hedge fondų atstovai vėliau liudijo apie šį spekuliacinį siautulį Kongrese. Ten liudijo ir Keith Gill. Po kurio laiko jis pasitraukė iš socialinių tinklų. Vėliau Keith Gill buvo pavaizduotas filme „Investuotojai mėgėjai“, rodančiame to meto „memų akcijų karštligę“.

Verta atkreipti dėmesį į tą faktą, kad kai 2020 metais WallStreetBets forumą išjudino Roaring Kitty arba Keith Gill, trumposios arba šortų pozicijos GameStop akcijų atžvilgiu viršijo 80 procentų bendrovės kapitalo. Įmonė, kurios verslo modelis buvo stacionarus žaidimų pardavimas, nukentėjo nuo pandemijos užblokavimo ir tapo savotišku daugelio fondų šortinimo taikiniu.

Kaip rašo Financial Times, penktadienį, gegužės 10 dieną, GameStop akcijos, kurios buvo pasiskolintos ir todėl greičiausiai parduotos (pašortintos) siekiant jas vėliau atpirkti pigiau ir iš to uždirbti, sudarė 29 procentus įmonės kapitalo. Tai, akivaizdu, daug mažiau nei prieš trejus metus, bet pagal biržos standartus vis dar daug.
 
Dar nėra komentarų