Atgijęs JAV infliacijos augimas nustebino rinkas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2024-04-11 11:21 Komentarai: (0)
Vakar publikuoti JAV infliacijos rodmenys buvo karštesni nei tikėtasi. Metinis kovo mėnesio kainų augimas siekė 3,5 proc., daugiau nei 3,2 proc. vasario mėnesį. Nors rinkos tikėjosi infliacijos sugrįžimo, tačiau rinkos mediana siekė tik 3,4 procento.

Rinkas sunerimti dar labiau privertė bazinės infliacijos sustojimas – antrą mėnesį iš eilės vartotojų kainų augimas be energijos ir maisto kainų augo 3,8 procento. Investuotojai tik per dieną smarkiai pakeitė nuomonę dėl palūkanų mažinimo: šiai dienai mažesnių palūkanų šansai birželį siekia tik 20 proc., nors dar antradienį jie siekė apie 60 procentų. Visiems 2024 metams rinkose matomas tik 0,4 proc. palūkanų mažinimas, ženkliai mažiau nei 0,65 proc. prieš kelias dienas. Akcijų rinkos sureagavo neigiamai, S&P indeksas smuko 0,95 proc., mažos kapitalizacijos JAV akcijų indeksas Russell 2000 krito net 2,5 procento. Kartu su lūkesčiais dėl ilgiau laikomų aukštesnių palūkanų JAV doleris sustiprėjo iki 1,074 už eurą (1 proc. augimas).

Šiandien svarbiausias įvykis bus ECB susirinkimas, jo metu nesitikima jokių pokyčių ties palūkanų normomis. Laukiama tipinio žaidimo tarp investuotojų ir centrinio bankų vadovų, kaip įprastai iš abstrakčių užuominų bus stengiama susidaryti galimą ateities palūkanų mažinimų vaizdą. Paskutinio ECB susirinkimo metu vadovė Ch. Lagarde daugiausiai akcentavo būtinybę sulaukti konkrečių duomenų, kurie indikuotų išliekantį infliacijos grįžimą netoli 2 procentų. Nemažai informacijos ties atlyginimų augimais ir ekonomikos augimu euro zonoje bus gauta balandžio pabaigoje, tad pirmasis mažinimas galėtų įvykti jau kitame posėdyje birželio mėnesį. Iki šiol JAV ir euro zonos palūkanų lūkesčiai judėjo beveik tandemu, tad bus įdomu išgirsti banko vadovų nuomonę kiek infliacijos pokyčiai už Atlanto turės įtakos senajam žemynui.

Trečiadienis Baltijos biržose atnešė 5 teigiamą prekybos sesiją iš eilės. OMXB indekso reikšmė didėjo 0,27 proc. ir per savaitę pakilo apie 1,5 procento. Didžiausiu pokyčiu su 3 proc. kritimu išsiskyrė „Ignitis grupė“, vakar buvo įmonės ex-dividentų diena.
 
Dar nėra komentarų