Brent naftos kaina neturėtų viršyti 100 dolerių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-09 15:54 Komentarai: (1)
Brent žalios naftos barelio kaina 2024 metais neturėtų viršyti 100 dolerių, prognozuoja investicinis bankas Goldman Sachs. Anot jo, daugiau augimo veiksnių, galinčių pakelti aukščiau dabartinio 91 dolerio už barelį lygio, didžiausia kaina per pusmetį, nėra.

Goldman Sachs teigimu, priežastis išlaikyti esamą Brent kainų lygį yra ta, kad naftos paklausa ir taip yra solidi, o naujų politinių rizikų, galinčių padidinti naftos kainas, nėra. Be to, minimas investicinis bankas tikisi, kad OPEC+ šalys padidins gamybą.

Pasak banko, Brent rūšies žalios naftos pasiektą 6 mėnesių aukščiausią kainos lygį lėmė santykinai didelė paklausa ir tolesnių geopolitinių rizikos veiksnių atsiradimas pasiūlos pusėje, pavyzdžiui, Ukrainos atakos prieš Rusijos naftos perdirbimo gamyklas ar konflikto grėsmės atsiradimas tarp Izraelio ir Irano.

Vėliau šiais metais Goldman Sachs prognozuoja, kad 2024 metais paklausa padidės 1,5 mln. barelių per dieną, tačiau tuo pat metu gavybai nebus jokių naujų geopolitinių pavojų. Be to, bankas tikisi, kad OPEC+ nuo liepos padidins gavybos limitus 1,2 mln. barelių per dieną, kad panaudotų neišnaudotus perdirbimo pajėgumus.

Tik ilgesnį laiką išlaikius dabartinius OPEC+ gavybos apribojimus, pavyzdžiui, dėl nesugebėjimo nuspręsti padidinti limitus dėl geopolitinių skirtumų, Brent kaina gali, bet neilgam, pakilti virš 100 dolerių už barelį, mano Goldman Sachs specialistai.

Šiandien Brent rūšies nafta labai nežymiai brangsta, o nuo metų pradžios jos kaina jau paaugo virš septyniolikos procentų.
 
1.   Parašė maxa   2024-04-09 16:13  

priminkit, kodėl Venesuela iki šiol neeksportuoja naftos plačiąja prasme nors labai norėtų?