Nuostolingas Akola group ketvirtis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-02-22 12:57 Komentarai: (0)
Žemės ūkio ir maisto pramonės bendroves valdanti Akola group (buvęs Linas Agro Group) pristatė savo šių finansinių metų antrojo ketvirčio veiklos rezultatus, kurie pablogėjo.

Per praėjusį ketvirtį minimos grupės pajamos siekė 338,061 mln. eurų, arba apie trisdešimt aštuonis procentus mažiau nei prieš metus per tą patį ketvirtį.

Tuo tarpu pardavimų savikaina per minimą laikotarpį krito kiek mažiau, o veiklos sąnaudos netgi paaugo, tad tai buvo pagrindinė priežastis kodėl veiklos pelnas susitraukė nuo 21,49 mln. eurų iki vos 1,734 mln. eurų, o grynasis nuostolis sudarė 2,133 mln. eurų, kai per ankstesnių finansinių metų antrąjį ketvirtį uždirbta 16,558 mln. eurų grynojo pelno.

Bendrai po pirmų dviejų šių Akola group finansinių metų ketvirčių jos pajamos siekia 758,466 mln. eurų, arba trečdaliu mažiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. EBITDA pelnas susitraukė 49 procentais iki 37,462 mln. eurų, o grynasis smuko dar labiau, t.y. net 71 procentu iki 13,026 mln. eurų.

„Po gana sėkmingo pirmojo ketvirčio pardavimai sulėtėjo, ir pirmiausia – grūdų pardavimai. Grupės pajamų ir pelno susitraukimą iš esmės nulėmė žemesnės rinkos kainos ir 46 procentais sumažėję grūdų prekybos kiekiai. Visas žemdirbius aptarnaujantis verslas pajuto žemų grūdų ir pieno kainų įtaką: prastesni buvo ir augalų priežiūros priemonių bei mikroelementų prekybos rezultatai, nes ūkininkai elgėsi taupiai ir mažiau investavo į būsimą derlių. Dėl prasto derliaus Latvijoje ir Estijoje ūkininkų finansinė padėtis buvo dar labiau įtempta nei Lietuvoje, ir tai atsispindėjo tose šalyse dirbančių mūsų įmonių veiklos rezultatuose. Iš augusių veiklų paminėtina prekyba sertifikuotomis sėklomis, žaliavomis ir priedais pašarams. Taip pat stabiliai ir pelningai auga maisto gamybos verslai“ – sakė AB Akola group Finansų direktorius Mažvydas Šileika.

Akola group (buvęs Linas Agro Group) akcijų kaina nuo šių metų pradžios krito 3,5 procento, o per pastaruosius vienerius metus - beveik trisdešimt penkiais procentais. Palyginimui, OMX Vilnius GI indekso vertė atitinkamai paaugo 1,5 procento bei krito 4,3 procento.
 
Dar nėra komentarų