Šokiruojančios Saxo Bank prognozės 2024 metams

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-12-06 20:07 Komentarai: (6)
Saxo Bank atstovai ir vėl nenuvylė bei parengė šokiruojančias prognozes kitiems metams, tiesa, šįkart ne dešimt, o aštuonias. Kapitalizmo pabaiga JAV bei Robertas F. Kennedy Jr laimi prezidento rinkimus, ES įveda turto mokestį, nafta už 150 dolerių, Saudo Arabija perka Čempionų lygos franšizę - tai keletas iš įvykių, kurie gali 2024 metais sukrėsti rinkas. Mes tęsiame jau tradiciją tapusį šių prognozių skelbimą einamųjų metų pabaigoje, - ar Jūs pasirengę?


Kuo labiau artėjame prie metų pabaigos, tuo labiau galvojame, ką atneš ateinantys dvyliką mėnesių. Investiciniu požiūriu mažiausiai pageidaujamos yra vadinamosios juodosios gulbės, t.y. situacijos, kurios atrodė neįmanomos, bet atsitiko ir turėjo didelį poveikį finansų rinkoms.

Danijos Saxo banko „šokiruojančių prognozių“ tikslas – ne nuspėti ateitį, o suformuluoti ir aprašyti tokių situacijų, kurios šiuo metu atrodo neįtikėtinos, priežastis ir pasekmes. Blogiausia yra tai, jog istorija rodo, kad kartais net ir jos vienu ar kitu laipsniu išsipildo, pavyzdžiui, Brexit ar milžiniški kažkada mažai žinomo bitkoino grąžos rodikliai.

Šiemet Saxo Bank pateikė 8 prognozes, kurios 2024 metais pagaliau gali užbaigti „senojo normalumo“ laikotarpį, t.y. periodas su stabilia geopolitika, žema infliacija ir žemomis palūkanomis, kuris buvo sutrikdytas pandemijos ir karo metais, bet į kurį sprendimus priimantys asmenys ir investuotojai labai stengiasi sugrįžti.


Nafta už 150 dolerių, Saudo Arabija perka Čempionų lygos franšizę

Pirmoje vietoje yra žaliavinė nafta, kurios kaina metų viduryje pasiekia 150 dolerių už barelį. Taip yra dėl išaugusios paklausos ir didėjančių ekologiškos transformacijos išlaidų bei OPEC+, vadovaujamos Saudo Arabijos, pasiūlos kontrolės. Dėl to arabų ekonomika įgauna papildomą impulsą ir virsta turizmo, poilsio ir pramogų jėgaine, tampančia priklausoma nuo naftos.

Vienas svarbiausių sprendimų šiame kelyje – Saudo Arabijos Karalystės įsigyta UEFA Čempionų lyga – vienas prestižiškiausių futbolo turnyrų pasaulyje. Jie paverčia jį pasaulinių klubų varžybomis, rengiamomis pagal reprezentacinį pasaulio taurės modelį.

Rinkos perspektyvos: Manchester United akcijų kaina padvigubėja, Brent naftos kaina pakyla iki 150 dolerių už barelį.


Pasaulį ištinka didžiulė sveikatos krizė, nes nutukimo vaistai priverčia žmones nustoti mankštintis

Stebuklingas vaistas nuo nutukimo GLP-1 nustebino visus visame pasaulyje, bet svarbiausia, kad jo pažadas kovoti su nutukimu sukėlė paklausą, kurios farmacijos pramonė dar nematė. Numatoma, kad iki 2032 metų GLP-1 vaistų rinka pasieks 71 mlrd. dolerių. Pasiūla didėja, kainos krenta ir visi prognozuoja teigiamą poveikį bendrai sveikatai. Todėl vyriausybės siekia juos kompensuoti iš sveikatos draudimo, o tai reikštų didelį paklausos augimą.

Dėl to susidaro situacija, kai vaistų nuo nutukimo pritrūksta, o pacientams injekcijų tenka laukti metų metus. Tuo pačiu jie nustoja sportuoti ar laikytis sveikos mitybos. Pasaulinis suaugusiųjų nutukimo lygis išaugs nuo 39 procentų šiandien iki 45 procentų 2024 metais, o tai turės daugybę kitų šalutinių poveikių, tokių kaip diabeto ir staigus širdies ligų padidėjimas.

Rinkos perspektyvos: perdirbto maisto pramonės paklausa labai išaugs, o McDonalds ir Coca-Cola akcijų kainos pakils 60 procentų.


Kapitalizmo pabaiga JAV

Kai rinkimų kalendorius ir ekonominė bei geopolitinė aplinka verčia federalinę vyriausybę didinti fiskalines išlaidas, Kongresas tai priima, kad išvengtų socialinių neramumų. Biudžeto deficitui sparčiai didėjant virš 10 procentų BVP (viršijo tik per Antrąjį pasaulinį karą ir koronaviruso pandemiją), vyriausybė turi skubiai padidinti JAV iždo obligacijų paklausą.

Tuo tarpu prie „Puikiojo septyneto“ (Apple, Microsoft, Nvidia, Meta, Tesla, Alphabet ir Amazon) prisijungia Eli Lilly, Novo Nordisk, JPMorgan Chase, LVMH ir ASML, kurie yra praminti „Dvylika titanų“. Jie per kelis mėnesius padaugina savo vertinimus, todėl didėja nelygybė tarp investuotojų ir neinvestuotojų.

Tad labai svarbu didinti JAV iždo patrauklumą, palyginti su akcijomis. Dėl didelio Baltųjų rūmų spaudimo Kongresas atleidžia nuo mokesčių kapitalo prieaugį ir palūkanas už JAV iždo obligacijas. Kai valstybės skola yra vidaus investuotojų rankose, finansavimo sąnaudos tampa mažiau nepastovios.

„Šis dramatiškas žingsnis žymi kapitalizmo pabaigą, nes pinigai iš privačių korporacijų patenka į visuomenę, o rizikingesnio turto turėjimas tampa brangesnis. Priešingai, „Dvylika titanų“ stiprina savo dominavimą rinkoje, nes jiems palankios ilgalaikės mažesnės finansavimo išlaidos, o likusi akcijų rinka žlunga. Ateina ilgas nacionalizacijos ir vyriausybės įsikišimo į svarbiausius sektorius, kurie sunkiai pritraukia kapitalą, laikotarpis“ – skelbia „šokiruojanti prognozė“.

Rinkos perspektyvos: JAV iždo obligacijų vertė auga visame pasaulyje, o pajamingumo kreivė plokštėja, nes investuotojai gali užsitikrinti didžiausią pajamingumą per dešimtmečius be mokesčių naštos. Akcijų rinka krenta, tačiau tam tikra grupė daug grynųjų pinigų turinčių įmonių gauna naudos iš apsisukusios pajamingumo kreivės.


Generatyvus AI gilus klastojimas sukelia nacionalinio saugumo krizę

Didelio statymo žaidime nusikalstama grupuotė panaudoja labiausiai apgaulingą giliai padirbtą generatyvųjį dirbtinį intelektą, kokį tik pasaulis matė, apgaudinėdama aukšto rango vyriausybės pareigūną išsivysčiusioje šalyje gauną itin slaptą informaciją. Prasideda baisiausia nacionalinio saugumo krizė nuo Antrojo pasaulinio karo ir prasideda nauja plataus dirbtinio intelekto reguliavimo era.

JAV ir ES pareiškia, kad visas turinys, sukurtas naudojant generatyvųjį dirbtinį intelektą, turėtų būti pažymėtas „Made by AI“. Dar didesnis smūgis yra tai, kad vyriausybė verčia OpenAI ir Google apriboti trečiųjų šalių prieigą prie jų pagrindinių didelių kalbų modelių nacionalinio saugumo sumetimais.

Naujas reglamentas naikina AI pamišimą, o rizikos kapitalo investicijos išsenka, baiminantis, kad dirbtinį intelektą bus sunkiau komercializuoti. Visuomenė visiškai nepasitiki internete prieinama informacija išgyvena krizę, nes dirbtinio intelekto sukurto turinio procentas išauga iki 90 procentų. Visose išsivysčiusiose šalyse vyriausybės įveda griežtus reglamentus. Technologijų įmonėms, teikiančioms generatyvias dirbtinio intelekto programas, taikomi „Pažink savo klientą“ taisyklės.

Rinkos perspektyvos: tradicinių žiniasklaidos įmonių, kurias jų vyriausybės patvirtino skleisti viešąsias naujienas, vertė auga, o The New York Times Company akcijų kaina padvigubėja. Adobe akcijos krenta po to, kai vyriausybė nubaudžia įmonę, nes naudojant jų programinę įrangą buvo atliktas pragaištingas padirbinėjimas.


Deficito šalys sudaro „Romos klubą“, kad derėtųsi dėl prekybos sąlygų

Didžiausią pasaulyje deficitą turinčios šalys susitiks Romoje ir susitars dėl prekybos deficito atstatymo. Šešios „Romos klubo“ steigėjos yra JAV, Didžioji Britanija, Indija, Brazilija, Kanada ir Prancūzija. Einamųjų sąskaitų skirtumų tarp pagrindinių šalių koregavimas bus skausmingas didžiausią perteklių turinčioms šalims – Kinijai, Vokietijai, Norvegijai, Japonijai, Nyderlandams ir Singapūrui.

Pagrindinis veiksnys, patvirtinantis šią prognozę, yra tai, kad 2022 metais JAV skola tapo nebekontroliuojama. Kai 1956 metais buvo įkurtas Paryžiaus klubas, oficialus skolintojų klubas, bendra JAV skola buvo 273 mlrd. dolerių, o šiandien skolos likutis siekia 33 trilijonus dolerių, t.y. padidėjo net 14000 procentų.

Rinkos perspektyvos: Tai, kad pasaulio atsargų valiuta tampa nekontroliuojama, mažina tikėjimą fiat pinigų sistema, o tai sukelia didelį aukso, sidabro ir kriptovaliutų kainų augimą.


2024 metų JAV prezidento rinkimus laimi Robertas F. Kennedy Jr

Tai prognozė, glaudžiai susijusi su rinkimų karštine, kuri 2024 metais išplis visame pasaulyje. Svarbiausi iš jų bus susijęs su JAV prezidento biuru.

Rinkimų dieną, lapkričio 5 dieną, Robertas F. Kennedy Jr. laimi JAV prezidento rinkimus, surinkęs 38 procentus balsų, o Bidenas ir Trumpas pasidalijo likusius beveik po lygiai. Rinkimų kolegijos pergalė yra stebėtinai dominuojanti, nes Kennedy turi geriausias apklausas daugelyje sričių, kurios anksčiau balsavo už Trumpą. Prasideda nauja era Amerikos politikoje, kai Kongresas yra supurtytas iki gelmių, pašalinant ankstesnes disfunkcijas, o Kennedy gali sukurti dvipartines koalicijas.

Rinkos perspektyvos: Kennedy taikos žinia ir pažadas nutraukti piktnaudžiavimą Amerikos sveikatos priežiūros sistema ir sugriauti įmonių galią verčia smukti gynybos, vaistų ir sveikatos priežiūros bendrovių akcijų kainas, o interneto ir technologijų gigantai baiminasi platesnio karo su monopolinėmis kompanijomis.


Japonijos „laimingas 7%“ BVP augimo tempas verčia BoJ atsisakyti pajamingumo kreivės kontrolės

Defliacijos laikotarpio pabaiga, darbo užmokesčio didėjimas, fiskalinis impulsas dėl mokesčių mažinimo ir Kišidos vyriausybės politika prieš valdančiosios Liberalų demokratų partijos lyderio rinkimus – tai veiksniai, lemiantys našumo ir spartų ekonomikos augimą (apie 7 procentų BVP prieaugis). Paklausai ir toliau augant, įmonės skelbia padidinusios kapitalo išlaidas, naudodamos „gausias“ grynųjų pinigų atsargas.

Kai pajamingumo kreivė yra kontroliuojama, Japonijos ekonomika yra per daug stimuliuojama, nes realios palūkanų normos krinta, o nominalus pajamingumas ribojamas augant infliacijos lūkesčiams. Todėl Japonijos bankas yra priverstas nutraukti savo pajamingumo kreivės kontrolės politiką 2024 metais. Dėl to pasaulinės obligacijų rinkos smunka, nes Japonijos investuotojai grąžina pinigus namo.

Rinkos perspektyvos: Jena stiprėja, kai Japonijos investuotojai perveda pinigus į vietinius aktyvus, nustumdami USD/JPY žemiau 130, EUR/JPY žemiau 140 ir AUD/JPY žemiau 88 lygio.


Prabangos paklausa smunka, kai ES tampa Robinu Hudu, įvedusiu turto mokestį

Dėl kaštų, susijusių su žaliąja pertvarka, karu Ukrainoje ir bendra infliacija, Europos Komisija nustato 2 procentų mokestį milijardierių turto vertei. Tai atneša papildomų 42 mlrd. eurų mokesčių pajamų. Jie apima beveik 500 žmonių, kurių turtas vertinamas mažiausiai milijardu dolerių.

Komisija taip pat tai daro siekdama numalšinti socialinius neramumus, nes pagal „Pasaulinę mokesčių vengimo ataskaitą 2024“ milijardieriai Prancūzijoje apmokestinami pagal efektyvų tarifą, lygų milijardieriams JAV (mažiau nei 1 procentas), nors visi gyventojai moka vidutiniškai 46 - 50 procentų mokestį, o tai pažeidžia pagrindinius teisingumo principus. Naujasis turto mokestis iš karto sumažina rinkos lūkesčius dėl būsimos prabangos prekių paklausos, o investuotojai pervertina prabangių prekių ženklų akcijas.

Rinkos perspektyvos: LVMH akcijos atpinga 40 procentų dėl naujo Europos Komisijos įvesto turto mokesčio, o kitų prabangos segmento dalių, įskaitant Porsche ir Ferrari, vertė smarkiai krenta.

Panašūs straipsniai:

(Pasaulis,ekonomika,finansai)

2024-07-26 » Technologijų milžino įkūrėjas suimtas už manipuliavimą akcijų rinka
2024-07-25 » W.Buffett įmonė toliau išparduoda Bank of America akcijas
2024-07-25 » STAIGMENA, Didžiausios pasaulyje ekonomikos augimas gerokai spartesnis nei laukta
2024-07-25 » Vokietijos Ifo indeksas krito, nors laukta augimo
2024-07-24 » Eterio spot ETF pirmąją dieną pritraukė daugiau nei 100 mln. dolerių
2024-07-24 » Hedge fondai agresyviai pardavinėjo labiausiai pabrangusias akcijas
2024-07-22 » W.Buffett pirmą kartą nuo 2019 metų pardavė Bank of America akcijas
2024-07-22 » Ukraina pasiekė susitarimą dėl skolos restruktūrizavimo
2024-07-22 » Kol kas analitikų lūkesčiai mažai pasikeitė
2024-07-22 » Pelnas iš rusiškų aktyvų keliauja į Ukraina

 
1.   Parašė Petras Kurmelis   2023-12-05 20:44  

Kiek pasitvirtino pernykštės prognozės?

 
2.   Parašė maxa   2023-12-05 20:52  

https://www.zawya.com/en/special-coverage/outlook-2023/saxo-banks-10-bizarre-predictions-for-2023-v27bwjui

nelabai, prastai jiems su prognozavimu

 
3.   Parašė IT17   2023-12-05 20:55  

blogos prognozes,irgi prognozes, tai reiskia, ko nereiktu laukti, galima ir taip vertinti...


del praejusiu metu, na del aukso kainos pataike, aisku 3000 nera, bet kaina pakilo iki rekordiniu lygiu

 
4.   Parašė Man with Shorts   2023-12-05 21:04  

Juodoji gulbė ir yra juodoji gulbė, nes niekas jos nenumato. Jei numatytų, tai būtų jau nebe juodoji gulbė, o reiškinys, kuriam nėra pavadinimo, nes tas reiškinys niekada nebuvo įvykęs ir neįvyks.

 
5.   Parašė topl0305   2023-12-06 09:10  

Nevarykit ant juodų gulbių. Jos tikros!

 
6.   Parašė markus   2023-12-06 09:40  

juodos gulbes retos,kaip ir balti negrai