Novaturo ketvirčio pajamos augo, bet grynasis pelnas sumažėjo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-11-28 12:43 Komentarai: (0)
Kelionių organizatorius Novaturas šiandien paskelbė trečiojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatus. Nors pajamos ir EBITDA augo, tačiau grynasis pelnas smuktelėjo. Šios kompanijos akcijos Vilniaus biržoje brangsta: Novaturas 3,31 (0,61%).

Per praėjusį ketvirtį kelionių organizatoriaus pajamos siekė 64,287 mln. eurų, arba vienu procentu daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. EBITDA pelnas pakilo 7,5 procento iki 2,322 mln. eurų, o štai grynasis pelnas susitraukė virš šešiolikos procentų iki 1,623 mln. eurų.

Bendrai po pirmų trijų šių metų ketvirčių Novaturo pajamos siekia 166,823 mln. eurų, arba virš septynių procentų daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. EBITDA pelnas pašoko nuo 0,91 iki net 7,908 mln. eurų, o štai grynasis - nuo 0,276 iki 6,367 mln. eurų.

„Nepaisant per pastaruosius kelerius metus reikšmingai išaugusios konkurencijos, 2023 metų trijų ketvirčių EBITDA įeis į įmonės istoriją. Šis rezultatas yra trečias geriausias lyginant net ne su trijų ketvirčių, o su metiniais ankstesnių periodų EBITDA rodikliais, kurie buvo sėkmingiausi“ – sako Novaturo grupės vadovas Vitalij Rakovski.

„Kelionių kryptis diversifikavome, o tai leido išlaikyti stiprias pozicijas ir aiškiai prisidėjo prie teigiamų finansinių rezultatų. Be to, įvertindami keliautojų elgseną ir įpročius sugebėjome nekurti perteklinės pasiūlos, ką vasaros sezono metu itin dažnai matėme rinkoje, kai buvo atšaukiama daugybė skrydžių ir ryškiai keičiamos programos Turkijoje“ – pridūrė jis.

Priminsime, kad rugpjūčio mėnesį bendrovė 2023 metų prognozę padvigubino: metų pradžioje numatytą 3-5 mln. eurų EBITDA pakoregavo į 6-8 mln. eurų, o grynąjį pelną vietoje 1-3 mln. į 4-6 mln eurų. Įvertindama paskutinio ketvirčio mažesnį aktyvumą bei išaugusį neapibrėžtumą dėl paklausos Egipte, įmonė išlaiko bendrą minėtą metinę prognozę. Spalio mėnesį kilęs karinis konfliktas Artimuosiuose Rytuose paveikė dalies keliautojų planus ir krypčių paklausą, todėl bendrovė optimizavo savo žiemos programą.

„Klientų saugumas yra svarbiausias, todėl prasidėjus įvykiams Izraelyje, įvertinome sumažėjusią paklausą ir priėmėme svarbų sprendimą šiais metais nevykdyti kelionių į Jordaniją – jos bus atnaujintos nuo kitų metų kovo. Taip pat reaguodami į paklausos pokyčius grupės mastu Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje optimizavome ir kelionių į Egiptą programą, tačiau išlaikėme galimybes keliautojams šią žiemą atostogauti tiek Šarm el Šeicho, tiek Hurgados kurortuose“ – teigia Vitalij Rakovski.

Nuo šių metų pradžios Novaturo akcijų kaina paaugo 11,5 procento. Palyginimui, OMX Vilnius GI indekso vertė per tą patį laikotarpį krito apie vieną procentą.
 
Dar nėra komentarų