Nors Amber Grid ketvirčio pajamos krito, bet pelnai ūgtelėjo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-11-06 18:06 Komentarai: (0)
Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius Amber Grid šiandien pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus. Paaiškėjo, jog nors pajamos krito, tačiau pelnai ūgtelėjo.

Per trečiąjį šių metų ketvirtį grupės pajamos siekė 18,038 mln. eurų, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo apie dvidešimt tris procentus mažiau. Tuo tarpu pardavimų savikaina krito dar labiau, t.y. virš trisdešimt penkių procentų.

Būtent pardavimų savikainos didesnis nuosmukis už pajamų kritimą ir buvo pagrindinis veiksnys, kuris lėmė, jog Amber Grid grupės praėjusio ketvirčio pelnai augo. Palyginus su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, EBITDA pelnas pakilo virš septynių procentų iki 7,422 mln. eurų, o štai grynasis - apie keturis procentus iki 3,251 mln. eurų.

Bendrai po pirmų devynių šių metų mėnesių šios grupės pajamos siekia 61,635 mln. eurų, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, yra virš septynių procentų mažiau. EBITDA pelnas susitraukė septynioliką procentų iki 18,61 mln. eurų. Kaip rašoma bendrovės pranešime, rodiklio pasikeitimas susijęs su gamtinių dujų kainų pokyčiais, subalansuojant dujų srautus bei mažesnėmis tranzito pajamomis. Per 2023 metų sausio - rugsėjo mėnesius įgyvendinant investicinius dujų perdavimo infrastruktūros projektus į tinklą buvo investuota 27,8 mln. eurų. Tuo tarpu grynasis pelnas pašoko 45,5 procento iki 15,416 mln. eurų dėl 8,419 mln. eurų vertės kontrolės perleidimo ir asocijuotųjų įmonių perkainojimo rezultato.

„Dujų transportavimas magistraliniais dujotiekiais Latvijos kryptimi šiemet įgavo didelį pagreitį, tiekėjams siekiant užsipildyti atsargas Inčukalnio dujų saugykloje. Mūsų infrastruktūros išnaudojimą regiono energetinio saugumo užtikrinimui rodo ir devynių mėnesių rezultatai. Nuoseklus ilgalaikis tinklo vystymas ir susijungimas su svarbiomis Europos rinkomis bei itin reikalingais infrastruktūriniais taškais bei efektyvus sąnaudų valdymas lemia bendrovės veiklos stabilumą ir finansinį atsparumą“ – sako Amber Grid vadovas Nemunas Biknius.

Per tris 2023 metų ketvirčius dujų saugojimui Latvijos Inčukalnio požeminėje saugykloje ir Baltijos šalių bei Suomijos poreikiams buvo perduota 16,6 teravatvalandžių (TWh) dujų. Tai – 26 procentais daugiau, palyginti su 2022 metų trimis ketvirčiais. Per 2023 metų sausį – rugsėjį į Lietuvos dujų perdavimo sistemą iš viso buvo transportuota 28,8 TWh dujų, neskaičiuojant tranzito į Karaliaučiaus sritį. Tai – tiek pat, kiek ir pernai tuo pačiu metu, kai į Lietuvą buvo patiekta 29,6 TWh dujų. Didžioji dalis šių importuotų dujų (apie 67 procentus) buvo tranzitu perduotos į kitas Europos Sąjungos šalis. Per sausį-rugsėjį Lietuvos vartotojai sunaudojo 22 procentais mažiau dujų nei pernai tuo pačiu metu. Šiemet per devynis mėnesius Lietuvos dujų poreikis siekė 9,3 TWh dujų, kai pernai tuo pačiu metu – beveik 12 TWh.

Nuo šių metų pradžios Amber Grid akcijų kaina krito virš septynių procentų. Palyginimui, OMX Vilnius GI indekso vertė per tą patį laikotarpį smuktelėjo apie vieną procentą.
 
Dar nėra komentarų