Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-08-20 00:24 Komentarai: (0)
Tarp didžiųjų Amerikos bankų ir bendrovių, kurios sudaro Dow Jones Industrial Average indeksą, šiais metais neabejotinai labiausiai pabrango informacinių technologijų sektoriaus atstovių akcijos. Tačiau pastaruoju metu rinkoje sulaukėme korekcijos, kas yra natūralus reiškinys po buvusio augimo, ir ji gali su laiku pagilėti.


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Jį sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Pačiame Dow Jones Industrial Average indekse, t.y. jo sudėtyje, per ketvirtį neįvyko jokių pokyčių. Atkreipiame dėmesį, kad Salesforce kompanija iki šiol dar nepaskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų.



Pažvelgus į apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas matome pozityvų reiškinį, t.y. palyginus su praėjusių metų antruoju ketvirčiu, bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana iš neigiamos pasidarė teigiama (kaip ir pramonėje, paslaugose bei finansų sektoriuje), bei yra didesnė už pajamų pokyčių rodiklį, kuris, beje, nežymiai smuktelėjo (kai pramonėje, paslaugose ir finansuose - augo). Tarp informacinių technologijų atstovių pajamų pokyčių mediana procentine išraiška tapo nežymiai neigiama, o štai EBITDA pelnų atveju pasidarė dar labiau teigiama, kai prekybos srityje veiklos rezultatų pokyčių medianos smuktelėjo. 

Tarp apžvelgiamų Amerikos stambiųjų bankų ir kompanijų per praėjusį ketvirtį labiausiai savo pajamas ir pelnus kilstelėjo pramoninių mašinų, t.y. buldozerių, ekskavatorių ir kitų įrenginių gamintoja Caterpillar,  didžiausias pagal valdomą turtą JAV bankas JPMorgan Chase bei greito maisto restoranų tinklo valdytoja McDonald's. Taip pat daugiau nei tris kartus šoktelėjo 3M bendrovės EBITDA pelnas. Tuo tarpu pastebimiausiai pablogėjo chemijos srityje veikiančio Dow (pajamos ir EBITDA pelnas krito ketvirtą ketvirtį iš eilės), naftos ir dujų sektoriaus milžino Chevron bei procesorių gamintojo Intel veiklos rezultatai. Be to, gerokai susitraukė lėktuvų gamintojo Boeing ir draudimo giganto Travelers EBITDA pelnai.

Per antrąjį šių metų ketvirtį didžiausias EBITDA maržas sugeneravo mokėjimo kortelių tinklo valdytoja Visa, visiems puikiai žinomas McDonald's, biotechnologijų bendrovė Amgen bei technologijų milžinė Microsoft. Tarp dvidešimt devynių Dow Jones Industrial Average indekso narių, kurių duomenys žinomi, savo minimą pelningumo rodiklį per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo penkiolika, tuo tarpu bendra EBITDA maržų mediana paaugo nuo 21,7 iki 22,6 procento. Šio medianinio rodiklio prieaugis fiksuotas ir Amerikos pramonėje bei informacinių technologijų sektoriuje, kai paslaugų šakoje ir finansų segmente šis pelningumo rodiklis smuko.



Kaip įprasta, buvo apskaičiuota ir turto grąža, arba ROA. Palyginus su 2022 metų antru ketvirčiu, šio rodiklio bendra mediana nežymiai, bet visgi smuktelėjo. Kritimas fiksuotas ir pramonėje bei tarp finansų institucijų, o štai paslaugų šakoje bei informacinių technologijų bei prekybos srityse ROA mediana paaugo. Per lyginamąjį laikotarpį savo turto grąžas tarp stambiųjų JAV bankų ir įmonių kilstelėjo trylika, vienos ROA nepakito, o likusių penkiolikos - krito. Šįkart didžiausiomis turto grąžomis išsiskyrė prekybos tinklų, kuriose prekiaujama statybinėmis medžiagomis ir namų apyvokos reikmenimis, valdytoja Home Depot, visiems puikiai žinoma Apple bei kita technologijų sektoriaus milžinė Microsoft. Kitą vertus per praėjusį ketvirtį net šešių bendrovių (3M, Boeing, Merck, Travelers, Walgreens Boots ir Walt Disney) ROA buvo neigiama, nes jos patyrė grynąjį nuostolį.

Remiantis pateiktais naujausiais analizuojamų stambiųjų Amerikos bankų ir bendrovių rinkos vertės (P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo) rodikliais matome, kad bendros jų medianos šiuo metu tikrai nėra labai žemos, tačiau tuo pačiu negalima sakyti, jog ir itin aukštos, kitaip tariant, remiantis praėjusių dvylikos mėnesių veiklos rezultatais, šios šalies atstovių akcijos yra įvertintos iš esmės tinkamai. Kaip įprasta, faktiškai žemiausiais rinkos vertės rodikliais išsiskiria finansų sektorius.

Šiais metais tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių pakilo kiek daugiau nei pusės, t.y. šešiolikos rinkos vertė. Tad bendra akcijų kainų pokyčių mediana nors ir nežymiai, bet vis dėlto yra teigiama, kai per 2022 metus buvo neigiama, nes tuomet padidėjo vos vienuolikos kapitalizacija. Nuo metų pradžios akivaizdžiai labiausiai pabrango Amerikos technologijų sektoriaus atstovių akcijos, kai tuo tarpu pramonės įmonių akcijų kainų pokyčių mediana nors ir nežymiai, bet vis dėlto bent šiuo metu yra neigiama. 

Bent kol kas daugiausiai uždirbo tie, kurie metų pradžioje investavo į Salesforce akcijas, kurių kaina pašoko net beveik penkiasdešimt penkiais procentais. Apple rinkos vertė pakilo kiek daugiau nei trečdaliu, o štai kito technologijų giganto Microsoft - trisdešimt dviem procentais. Autsaiderių gretose lyderiauja vaistinių tinklo valdytoja Walgreens Boots, kurios akcijos nuo šių metų pradžios nuvertėjo dvidešimt devyniais procentais. Be to, pastebimiau krito gamybos įmonės 3M bei telekomunikacijų milžinės Verizon kapitalizacija.


Dow Jones Industrial Average indeksas praėjusį mėnesį pakilo virš horizontalaus konsolidacinio - korekcinio kanalo viršutinės dalies, na o šį mėnesį sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei šis lygis neatlaikys, gali laukti didesnė korekcija. 




Salesforce akcijų kaina po augimo periodo šiuo metu yra atsidūrusi korekcinėje fazėje, t.y. sulaukėme pelnų realizacijos, kas yra sveikas reiškinys.




Apple akcijų kaina birželį pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto visų laikų piko, na o šį mėnesį sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis. Jei šis lygis atlaikys, sulauksime atšokimo ir naujos augimo bangos, priešingu atveju lauktų didesnė korekcija. 




Atšokimo metu Microsoft akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio, po ko sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, kurio metu akcijų kaina nukrito žemiau prieš tai buvusio pasiekto piko. Padidėjo rizika, kad galime turėti šiuo atveju taip vadinamą dvigubą viršūnę, kuri pranašautų didesnę korekciją.




Walgreens Boots akcijų kaina išlieka kritimo kanale ir toliau nesėkmingai ieško tvirto dugno.

  


3M akcijų kaina išlieka ilgalaikiame kritimo kanale, na o dabar bando formuoti kietą dugną.




Verizon akcijų kaina išlieka ilgalaikiame kritimo kanale ir šiuo metu vis dar nesėkmingai ieško kieto dugno, tiesa, nuo apatinės kanalo dalies buvo atšokta.




Intel akcijų kaina po divergencijos susiformavimo lyginant su RSI rodikliu, pavasarį atšoko nuo dugno ir pakilo virš nuosmukio trendo linijos, po ko sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, kuris buvo sėkmingas ir akcijų kaina pajudėjo į viršų. Šiuo metu vėl turime korekciją. 




Po dvigubo dugno suformavimo Boeing akcijų kaina atsitiesė ir pajudėjo į viršų. Na o po lokalios korekcijos - konsolidacijos etapo bando pradėti naują augimo fazę. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Cisco Systems akcijų kaina po korekcinio - konsolidacinio periodo pradėjo naują augimo etapą.




Visa akcijų kaina pakilo iki prieš korekciją buvusio pasiekto piko ir jį testuoja. Bent kol kas nepavyko virš jo pakilti, be to, tuo pačiu testuojama ir dabartinės augimo tendencijos linija, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Caterpillar akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, na o dabar panašu į tai, kad galime sulaukti šio judesio tvarumo testavimo.




Po iš esmės dvigubos viršūnės suformavimo Travelers akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje fazėje.




Honeywell akcijų kaina pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo, na o bandymas sugrįžti atgal į jį buvo nesėkmingas, tad galime sulaukti didesnės korekcijos.




Chevron akcijų kaina po įspūdingo augimo šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje.




JPMorgan Chase akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto augimo piko, na o dabar panašu į tai, jog sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo.




Merck akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Birželį UnitedHealth Group akcijų kaina pro apatinę dalį ištrūko iš itin ilgalaikio augimo kanalo, na o po to sulaukėme bandymo sugrįžti atgal į jį, kuris iki šiol buvo nesėkmingas.




Po atšokimo Nike akcijų kaina ir toliau išlieka korekcinėje fazėje.




Amgen akcijų kaina atšoko nuo augimo kanalo apatinės dalies bei pajudėjo į viršų ir tuo pačiu pakilo virš kritimo trendo linijos, kas yra pozityvus ženklas.




Walmart akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.





Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų