Trečiosios pakopos pensijų fondų apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-04-22 22:17 Komentarai: (0)
Ne visi žmonės turi laiko, žinių ar noro domėtis investavimu, analizuoti ir savarankiškai investuoti. Tokiu atveju jie gali rinktis įvairius investicinius fondus. Šįkart mūsų dėmesio centre jau tradicinė tampanti Lietuvoje veikiančių trečiosios pakopos pensijų fondų apžvalga ir jų naujausi veiklos rezultatai.


Lietuvoje veikiantys trečiosios pakopos pensijų fondai

Kaupimas trečiosios pakopos pensijų fonduose – tai savarankiškas, savanoriškas papildomas kaupimas pensijai. Įmokas, tam galima skirti norimą sumą, į asmeninę sąskaitą pensijų fonduose galite mokėti patys, bet tai daryti gali ir jūsų sutuoktinis, darbdavys ar kiti asmenys. Kaupiant trečios pakopos pensijų fonduose taupoma pensijai – tai ilgalaikis taupymo tikslas ir jam pasiekti turite ilgą laikotarpį, pavyzdžiui 20 – 30 metų. 

Šiuo metu mūsų šalyje investuoti į trečiosios pakopos pensijų fondus siūlo trys didžiausi Lietuvoje veikiantys bankai, t.y. SEB (SEB investicijų valdymas - keturi fondai: SEB pensija 58+, SEB pensija 50+, SEB pensija 18+ bei SEB index. Klimato ateitis), Swedbank (Swedbank investicijų valdymas - šeši fondai: Swedbank Pensijos fondas 60+ (apriboto nutraukimo), Swedbank Pensijos fondas 50+ (apriboto nutraukimo), Swedbank Pensijos fondas 18+ (apriboto nutraukimo), Swedbank Pensijos fondas 60+, Swedbank Pensijos fondas 50+ bei Swedbank Pensijos fondas 18+) ir Luminor (Luminor investicijų valdymas - keturi fondai: Luminor pensija 1 plius, Luminor pensija 2 plius, Luminor pensija 3 plius bei Luminor tvari ateitis index) bei aktyvų valdymo įmonės INVL Asset Management (penki fondai: INVL Stabilus, INVL Apdairus, INVL Medio III 47+, INVL Drąsus bei INVL Extremo III 16+) ir Goindex (Goindex subalansuotas bei Goindex pasaulio akcijų).
 
Lietuvos bankas, kuris vykdo tiek šalyje veikiančių bankų, tiek finansų rinkų ir jų dalyvių bei tuo pačiu pensijų fondų veiklos priežiūrą, trečiosios pakopos fondus pagal investavimo kryptį ir riziką skirsto į obligacijų, mišrius bei akcijų.


Trečiosios pakopos pensijų fondų veiklos rezultatai

Remiantis Lietuvos banko pateikta naujausia informacija, pirmojo šių metų ketvirčio pabaigoje bendra visų trečiosios pakopos pensijų fondų valdomų grynųjų aktyvų vertė siekė 237,91 mln. eurų ir per metus ūgtelėjo apie dešimt procentų, o per dvejus metus - trisdešimt vienu procentu. Tuo tarpu šio tipo fondų dalyvių skaičius, palyginus su 2022 metų pirmojo ketvirčio pabaiga, paaugo beveik ketvirtadaliu iki 100,136 tūkstančių, o per dvejus metus pasistiebė 30,7 procento.



Kaip matome pateiktoje diagramoje, didžiausią dalį visų grynųjų aktyvų, t.y. net 41,4 procento, šių metų pirmojo ketvirčio pabaigoje valdė INVL Asset Management, kai prieš metus ši dalis siekė 37,6 procento. Per metus šios kompanijos valdomų trečiosios pakopos fondų aktyvų vertė paaugo kiek daugiau nei penktadaliu, o per dvejus metus - net beveik šešiasdešimt procentų iki 98,39 mln. eurų. INVL Asset Management šio tipo fondų dalyvių skaičius per metus ūgtelėjo 12,4 procento, o per dvejus metus - 31,7 procento iki 30,91 tūkstančio žmonių, kas sudarė 30,9 procento visų dalyvių. Daugiausiai trečiosios pakopos pensijų fondų klientų (35,5 procento visų dalyvaujančių) ir toliau turi Luminor investicijų valdymas, tiesa, per metus jų sumažėjo apie šešis procentus, o per dvejus metus - virš aštuonių procentų, o štai valdomų aktyvų vertė atitinkamai smuko 5,5 ir 2,3 procento iki 73,34 mln. eurų.



Trečioje vietoje pagal valdomų grynųjų aktyvų vertę (55,9 mln. eurų) pirmojo šių metų ketvirčio pabaigoje buvo SEB investicijų valdymas. Šis rodiklis per metus paaugo apie penkis procentus, o per dvejus  - 21,8 procento. Tuo tarpu pagal trečiosios pakopos pensijų fondų dalyvių skaičių į trečią poziciją įsiveržė konkurentas Swedbank investicijų valdymas, kuris per metus jų skaičių padidino net 13,6 karto, o valdomų grynųjų aktyvų vertę - 2,3 karto. 


Kalbant apie atskirus Lietuvoje veikiančius trečiosios pakopos pensijų fondus, kovo pabaigoje pagal valdomų grynųjų aktyvų vertę jau lyderiavo INVL Extremo III 16+ fondas su 55,63 mln. eurų (per metus paaugo trisdešimt procentų, kai per dvejus - kiek daugiau nei dvigubai), o į antrą vietą buvo nustumtas Luminor pensija 2 plius (grynoji aktyvų vertė per metus paaugo vos apie vieną procentą, o per dvejus metus - devyniais procentais), tačiau būtent šis trečiosios pakopos pensijų fondas ir toliau turi daugiausia dalyvių, t.y. 25,539 tūkstančius, bet jų skaičius per metus sumažėjo virš vieno procento, o per dvejus - apie penkis procentus. Pirmojo fondo klientų skaičius atitinkamai paaugo virš septyniolikos procentų bei 45,3 procento. Trečioje pozicijoje tarp trečiosios pakopos fondų tiek pagal valdomus aktyvus, tiek pagal dalyvių skaičių yra SEB pensija 18+ fondas, kuris kartu su INVL Extremo III 16+ yra patys rizikingiausi, nes absoliučiai didžiausią dalį valdomo turto investuoja į akcijas, kai tuo tarpu Luminor pensija 2 plius - tai mišrus fondas, kuris, kaip nurodoma, pusę lėšų investuoja akcijų rinkose, o likusią dalį – į vyriausybių, bankų ir bendrovių obligacijas bei indėlius.



Tarp apžvelgiamų fondų per metus labiausiai savo grynųjų aktyvų vertę kilstelėjo SEB index. Klimato ateitis, t.y. net beveik devyniais šimtais procentų, be to, būtent šis fondas pritraukė daugiausiai naujų klientų, kurių skaičius pašoko net virš šešių šimtų procentų, tiesa, abiem atvejais palyginamoji bazė yra itin žema, nes jis savo veiklą pradėjo tik praėjusių metų pradžioje. Be to, per metus pastebimiau savo aktyvų vertę ir klientų skaičių kilstelėjo Luminor tvari ateitis index, SEB pensija 50+, Swedbank Pensijos fondas 60+ (apriboto nutraukimo), Swedbank Pensijos fondas 50+ (apriboto nutraukimo) bei Swedbank Pensijos fondas 18+ (apriboto nutraukimo) trečiosios pakopos pensijų fondai.




Nuo šių metų pradžios visų trečiosios pakopos pensijų fondų investicinė grąža yra teigiama, kai prieš metus per tą patį laikotarpį padėtis buvo kardinaliai priešinga. Bent kol kas daugiausiai savo klientams uždirbo INVL Drąsus fondas (iki 100 procentų akcijos), kurio grąža siekia beveik septynis procentus, kai bendras visų fondų investicinės grąžos vidurkis yra beveik perpus mažesnis bei sudaro 3,55 procento. Kiek daugiau nei šešių procentų grąžą sugeneravo tik praėjusiais metais įkurtas Goindex pasaulio akcijų trečiosios pakopos pensijų fondas. Be to, didesniais uždarbiais gali pasigirti ir SEB index. Klimato ateitis bei Swedbank Pensijos fondas 18+ (apriboto nutraukimo) fondai. Tuo tarpu mažiausia investicine grąža šiais metais pasižymi Luminor pensija 1 plius bei SEB pensija 58+, kurie didžiausią valdomo turto dalį investuoja į vyriausybių ir įmonių obligacijas arba obligacijų fondus.



Per pastaruosius vienerius metus tik vienintelio INVL Asset Management trečiosios pakopos pensijų fondo INVL Drąsus investicinė grąža yra teigiama ir siekia 2,78 procento, kai bendras vidurkis yra neigiamas ir sudaro 5,33 procento. Per minimą laikotarpį prasčiausiai investuoti sekėsi minėtos investicinės kompanijos INVL Apdairus fondui, kurio investicinė grąža siekia beveik minus dešimt procentų. Tarp 7 - 8 procentų nuostolius savo dalyviams sugeneravo Swedbank Pensijos fondas 60+ (apriboto nutraukimo), Swedbank Pensijos fondas 50+ (apriboto nutraukimo) bei SEB index. Klimato ateitis fondai. Tuo tarpu Swedbank Pensijos fondas 18+, Swedbank Pensijos fondas 60+ ir INVL Extremo III 16+ trečiosios pakopos pensijų fondų neigiama investicinė grąža per pastaruosius vienerius metus buvo pati mažiausia.



Kalbant apie vidutinį investavimo trukmės laikotarpį, t.y. per pastaruosius trejus metus (pastaba, kai kurie trečiosios pakopos pensijų fondai buvo įsteigti ir savo veiklą pradėjo prieš mažiau nei trejus metus) daugiausiai savo klientams uždirbo INVL Drąsus trečiosios pakopos pensijinis fondas, kurio grąža siekia 43,45 procento ir gan pastebimai lenkia artimiausius konkurentus, t.y. antrojo pozicijoje pagal uždirbį yra dar vienas INVL Asset Management fondas INVL Extremo III 16+, kurio investicinė grąža sudaro beveik trisdešimt septynis procentus. Daugiau nei trisdešimties procentų grąžą per pastaruosius trejus metus taip pat sugebėjo sugeneruoti ir SEB pensija 18+, Luminor pensija 3 plius bei Swedbank Pensijos fondas 18+ (apriboto nutraukimo) fondai, kai bendras vidurkis siekia mažiau nei keturioliką procentų. Pažymėtina, kad net keturių trečiosios pakopos fondų grąža per nagrinėjamą laikotarpį yra neigiama, o jiems bendra yra tai, kad jų investavimo strategija yra konservatyvi, t.y. jie perka skolos vertybinius popierius.



Tarp trečiosios pakopos pensijų fondų per pastaruosius penkerius metus bendras investicinės grąžos vidurkis buvo kiek mažiau nei šešioliką procentų. Daugiausiai savo klientams, kaip ir trejų metų atveju, uždirbo INVL Drąsus (42,77 procento) bei INVL Extremo III 16+ (42,27 procento) fondai, kurių grąža beveik tris kartus viršija bendrą vidurkį. Be to, didesnėmis investicinėmis grąžomis išsiskyrė SEB pensija 18+ bei Luminor pensija 3 plius. Šiuo atveju visiems keturiems paminėtiems trečiosios pakopos pensijų fondams bendra yra tai, kad jie valdomas lėšas investuoja į akcijas. Trijų fondų investicinė grąža per pastaruosius penkerius metus buvo neigiama, o didžiausius, beveik dešimties procentų nuostolius sugeneravo Luminor pensija 1 plius fondaS, kai INVL Stabilus grąža siekia minus 7,23 procento, o SEB pensija 58+ - minus 5,7 procento.



Autorius: TI

Šaltiniai: Lietuvos bankas, SEB, Swedbank, Luminor, INVL Asset Management bei Goindex.
 
Dar nėra komentarų