Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-02-26 01:56 Komentarai: (0)
Tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių sulėtėjo pajamų prieaugiai ir gerokai padaugėjo pelnų kritimo atvejų, tad natūralu, jog smuktelėjo pelningumo rodikliai. Tuo tarpu pats indeksas po pakilimo virš nuosmukio tendencijos linijos, konsoliduojasi jau trečią mėnesį iš eilės. 


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto (lentelėje Į/T), bendrojo likvidumo (BL), turto grąžos (ROA%) bei dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%) rodiklius. Be to, pristatomi ir naujausi santykiniai finansiniai rinkos vertės rodikliai. 

Atsižvelgiant į tai, kad ne visų Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bendrovių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, tai jų atveju metiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti susumavus paskutinių keturių ketvirčių jų atitinkamus rodiklius ir juos palyginus su prieš tai buvusių keturių ketvirčių susumuotais atitinkamais rodikliais.

Pačiame Dow Jones Industrial Average indekse, t.y. jo sudėtyje, per ketvirtį neįvyko jokių pokyčių. Atkreipiame dėmesį, kad Salesforce kompanija iki šiol dar nepaskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų.



Pradedame nuo 2022 metų ketvirtojo ketvirčio apžvalgos. Pažvelgus į lentelės stulpelius, kur pateikta informacija apie tai, kaip per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pakito analizuojamų bankų ir įmonių pajamos ir pelnai procentine išraiška, matome, kad gerokai padaugėjo kritimą simbolizuojančios raudonos spalvos. Šįkart savo pajamų ir pelnų kritimą užfiksavo net aštuonios nagrinėjamo indekso narės, kai prieš metus per tą patį laikotarpį - tik viena įmonė Boeing. Tad nieko stebėtino, jog smuktelėjo bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos, o EBITDA pelnų atveju procentinis pokytis netgi tapo neigiamu. Tas pats reiškinys fiksuotas ir kitais apskaičiuotais veiklos rezultatų pokyčių medianių atvejais (informacinių technologijų sektoriuje tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos tapo neigiamos), tiesa, finansų srityje pajamų pokyčių mediana išliko teigiama ir netgi paaugo, tačiau EBITDA pelnų atveju jau pasidarė gerokai neigiama.

Tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per praėjusį ketvirtį labiausiai pablogėjo procesorių gamintojo Intel, gamybos įmonės 3M, bei chemijos srityje veikiančio Dow veiklos rezultatai. Taip pat didesnius EBITDA pelnų kritimus užfiksavo investicinis bankas Goldman Sachs, vaistinių tinklo operatorė Walgreens Boots ir draudimo kompanija Travelers. Tarp negausaus būrio savo veiklos rezultatus pagerinusių lyderiauja Boeing, Chevron bei UnitedHealth Group.



Kaip įprasta apskaičiavome didžiųjų JAV kompanijų ir bankų EBITDA maržas. Paaiškėjo, jog tarp dvidešimt devynių analizuojamo indekso atstovių, kurių duomenys žinomi, palyginus su 2021 metų ketvirtu ketvirčiu, savo minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo tik vos septynios, tad tikrai nestebina, kad gan pastebimai smuktelėjo ir bendra šio rodiklio mediana, t.y. nuo 24,9 iki 18,6 procento. Kritimas fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais EBITDA pelningumų atvejais, o ypač finansų sektoriuje. Šįkart didžiausiomis maržomis gali pasigirti mokėjimo kortelių tinklo valdytoja Visa bei greito maisto restoranų tinklo operatorius McDonald's. Tuo tarpu lėktuvų gamintojos Boeing ir vaistinių tinklo valdytojos Walgreens Boots minimas pelningumo rodiklis yra kukliausias.

Kalbant apie turto grąžą arba ROA, šio rodiklio bendra mediana per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, krito nuo 2,6 procento iki 2 procentų. Nuosmukis fiksuotas ir kitais apskaičiuotais šio medianinio rodiklio atvejais (ypač prekyboje), išskyrus paslaugų šaką, kur jis paaugo. Per lyginamąjį laikotarpį savo ROA rodiklį kilstelėjo tik aštuonios JAV įmonės, trijų atveju jis nepakito, o likusių net aštuoniolikos - krito. Per 2022 metų paskutinį ketvirtį tarp apžvelgiamo indekso atstovių didžiausias turto grąžas sugeneravo visiems puikiai žinomos globalios kompanijos Apple, Visa bei Microsoft. Tuo tarpu trijų bendrovių (Boeing, Intel ir Walgreens Boots) minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo neigiamas, nes jos per ketvirtį patyrė grynąjį nuostolį.


Analizuojant metinius veiklos rezultatus matome, kad smuktelėjo tiek bendra pajamų pokyčių mediana, tiek bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana, kuri, beje, netgi tapo neigiama. Toks pats negatyvus reiškinys fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais medianų atvejais, tiesa, finansų sektoriuje pajamų pokyčių mediana pasistiebė, o štai EBITDA pelnų iš teigiamos tapo gerokai neigiama. Praėjusiais metais krito jau net aštuoniolikos analizuojamo indekso narių EBITDA pelnai, kai per 2021 metus - vos keturių, kas yra daug ką pasakantis faktas. 

Per 2022 metus labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino Chevron, kas tiesiogiai susiję su šoktelėjusiomis naftos ir dujų kainomis, Amerikos farmacijos gigantė Merck bei sveikatos priežiūros srityje veikianti UnitedHealth Group. Tuo tarpu pastebimiausiai smuktelėjo procesorių gamintojo Intel bei vaistinių tinklo valdytojos Walgreens Boots metiniai veiklos rezultatai, be to, didesnį EBITDA pelno kritimą fiksavo Goldman Sachs bankas, o lėktuvų gamintojo Boeing EBITDA apskritai buvo neigiama.

Pažvelgus į lentelės stulpelius, kur apskaičiuotos EBITDA maržos, matome, kad praėjusiais metais bendra medianinė siekė 24,4 procento ir buvo mažesnė nei 2021 metais. Tas pats negatyvus reiškinys fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas metines medianas, ypač finansuose. Per 2022 metus savo EBITDA pelningumus kilstelėjo vos penkios Dow Jones Industrial Average atstovės, o kritimą fiksavo net dvidešimt trys. Visiems puikiai žinoma Visa, biotechnologijų atstovė Amgen, greito maisto restoranų tinklo valdytoja McDonald's bei Microsoft gali pasigirti didžiausiomis metinėmis maržomis.

Tarp dvidešimt devynių analizuojamo indekso atstovių, kurių duomenis mes žinome, per praėjusius metus savo turto grąžas arba ROA kilstelėjo tik vos septynios, tad akivaizdu, jog bendra šio rodiklio mediana irgi smuko (nuo 9,2 iki 8,4 procento). Tas pats fiksuota ir kalbant apie kitas apskaičiuotas ROA medianas. Didžiausiomis metinėmis turto grąžomis tarp Amerikos milžinių išsiskyrė visiems puikiai žinoma Apple bei prekybos tinklų, kuriuose prekiaujama namų apyvokos prekėmis ir statybinėmis medžiagomis operatorius Home Depot. Kitą vertus Boeing bei Walgreens Boots metus baigė patyrusios grynąjį nuostolį, tad logiška, jog jų ROA yra su minuso ženklu.

Tradiciškai buvo apskaičiuoti 2022 metų pabaigoje buvę  Dow Jones Industrial Average indekso narių įsipareigojimų ir turto santykiniai finansiniai rodikliai. Bendra šio rodiklio mediana per metus paaugo nuo 0,69 iki 0,72 reikšmės. Įsipareigojimų ir turto medianinis rodiklis taip pat ūgtelėjo ir visais kitais apskaičiuotais atvejais (mažiausias informacininių technologijų sektoriuje, didžiausias - finansų) išskyrus JAV pramonę, kur jis kiek smuktelėjo. Tarp dvidešimt devynių stambiųjų kompanijų ir bankų, kurių duomenys žinomi, per praėjusius metus minimą rodiklį susimažino tik dvylika. Mažiausiai įsipareigojimų savo turto struktūroje praėjusių metų pabaigoje turėjo naftos ir dujų milžinė Chevron, technologijų milžinės Intel ir Microsoft bei pramogų srityje veikianti Walt Disney. Tuo tarpu dviejų bendrovių nuosavas kapitalas buvo neigiamas, t.y. Boeing bei McDonald's.



Pateikiame jums ir analizuojamų JAV kompanijų bendrojo likvidumo rodiklius. Bendras medianinis per metus nežymiai paaugo, kaip beje ir informacinių technologijų srityje, o štai prekyboje buvo mažiausias ir kiek pasikoregavo. Tarp dvidešimt penkių bendrovių per metus savo bendrąjį likvidumą kilstelėjo vos penkios. 2022 metų pabaigoje šių bendrovių trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo trumpalaikį turtą: Apple, IBM, Procter & Gamble, UnitedHealth Group, Verizon, Walmart ir Walgreens Boots. Tuo tarpu Nike, Microsoft bei Dow bendrasis likvidumas šįkart buvo didžiausias.

Šioje apžvalgoje pateikiame ir dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%) santykinį finansinį rodiklį. Bendra šio rodiklio mediana už praėjusius metus, remiantis preliminariais duomenimis, sudaro 41 procentą ir yra faktiškai kokia pati kaip už 2021 metus (faktiškai nepakito ir informacinių technologijų srityje). Šis medianinis rodiklis pakilo pramonės ir paslaugų šakose bei finansų ir prekybos (didžiausias) sektoriuose. Tarp atskirų analizuojamų bankų ir bendrovių už praėjusius metus, palyginus su ankstesniais, didesnę procentinę grynojo pelno dalį dividendams ketina skirti daugiau nei pusė, t.y. net dvidešimt dvi. Nepaisant patirto grynojo nuostolio Walgreens Boots savo akcininkams išmokės dividendus, o IBM siūlo gerokai didesnius dividendus nei per praėjusius metus uždirbo grynojo pelno.

Žinoma, pateikiame jums ir šiuo metu esančius naujausius rinkos vertės rodiklius. Kaip matome lentelėje, bendri medianiniai P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA bei dividendinio pajamingumo rinkos vertės rodikliai dabartiniu metu tikrai nėra nei labai aukšti, tačiau tuo pačiu ir tikrai nėra labai žemi, tad analizuojamo indekso atstovių akcijos bent šiuo metu atrodo įvertintos tinkamai. Iš esmės žemiausiais minimais rinkos vertės rodikliais išsiskiria JAV finansų sektorius. 

Per praėjusius metus Dow Jones Industrial Average indekso atstovių bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo neigiama, nes krito daugumos rinkos vertė, t.y. devyniolikos iš trisdešimties. Per 2021 metus šis rodiklis buvo teigiamas, nes atpigo vos šešių nuosavybės vertybiniai popieriai. Labiausiai 2022 metais krito informacinių technologijų ir prekybos sektoriaus įmonių rinkos vertė, o mažiausiai nuvertėjo Amerikos pramonės įmonių akcijos. Praėjusiais metais daugiausiai uždirbo investavę į Chevron bei Merck akcijas, o štai labiausiai susitraukė Salesforce, Intel ir Walt Disney kapitalizacija.

Bent kol kas šiais metais bendra apžvelgiamų kompanijų ir bankų akcijų kainų pokyčių mediana yra nors ir nežymiai, bet neigiama. Pigusių ir brangusių vertybinių popierių santykis sudaro 16 ir 14. Labiausiai krito pramonės ir prekybos įmonių rinkos vertė, o štai daugiausiai pabrango Amerikos finansų institucijų akcijos. Pastebimiausiai šiais metais ūgtelėjo Salesforce bei Walt Disney rinkos vertė, t.y. tų bendrovių, kurių akcijos praėjusiais metais labiausiai pigo. Taip pat brangusiųjų sąraše lyderiauja American Express ir Dow nuosavybės vertybiniai popieriai. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė Johnson & Johnson, Amgen, Honeywell bei 3M, t.y. šių kompanijų kapitalizacija nuo metų pradžios krito labiausiai.


Dow Jones Industrial Average indeksas po pakilimo lapkritį virš nuosmukio trendo linijos, jau trečią mėnesį išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jo kryptis. 




Salesforce akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš kritimo tendencijos linijos. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Walt Disney akcijų kaina patestavo ankstesnio nuosmukio dugną, nuo jo atšoko ir pakilo virš kritimo trendo linijos, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.

 


American Express akcijų kaina po kritimo ir konsolidacinio periodo bando pradėti naują etapą, na o artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Dow akcijų kaina po antros kritimo fazės pradėjo naują augimo etapą, kuris ir toliau tęsiasi.




Chevron akcijų kaina šiuo metu testuoja dabartinio augimo trendo liniją. Jei ji bus tvariai pralaužta, tuomet lauktų dar didesnė korekcija.




Merck akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale, o po naujo rekordinio lygio pasiekimo atsidūrė korekcinėje fazėje.




Intel akcijų kaina išlieka kritimo trende ir šiuo metu vėl testuoja dugną. Jei šis lygis neatlaikys, lauks tolesnis nusileidimas.




Johnson & Johnson akcijų kaina šį mėnesį pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Amgen akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, tačiau po jo viršutinės dalies patestavimo krenta jau trečią mėnesį iš eilės bei artėja prie jo apatinės dalies.




Honeywell akcijų kaina šiuo metu testuoja ilgalaikio augimo kanalo apatinę dalį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




3M akcijų kaina išlieka dabartiniame kritimo kanale bei testuoja prieš tai buvusį pasiektą dugną. Jei šis lygis neatlaikys, tuomet laukia tolesnis kritimas. 




UnitedHealth akcijų kaina krenta ketvirtą mėnesį iš eilės bei artėja prie ilgalaikio augimo kanalo apatinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Caterpillar akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą piką. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs.




Nike akcijų kaina po atšokimo periodo ir pakilimo virš nuosmukio trendo linijos šiuo metu yra korekcinėje fazėje.




Visa akcijų kaina ištrūko pro viršutinę dalį iš nuosmukio kanalo ir pajudėjo link prieš korekciją buvusio pasiekto piko.




Goldman Sachs akcijų kaina po pasiekto korekcinio dugno atšoko ir pajudėjo į viršų, na o šiuo metu konsoliduojasi.




Po Walgreens Boots akcijų kainos pakilimo virš nuosmukio tendencijos linijos sulaukėme korekcijos ir šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Po pakilimo virš nuosmukio trendo linijos JPMorgan Chase & Co. akcijų kaina šiuo metu konsoliduojasi prieš tolesnį judesį.




McDonald’s akcijų kaina po rekordinio lygio pasiekimo šiuo metu yra konsolidacinėje fazėje.




Apple akcijų kaina išlieka konsolidacinėje fazėje, na o šiuo metu dar ir testuoja ilgalaikio augimo trendo liniją.




Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų