Novaturo pajamos šoktelėjo, tačiau veikla nuostolinga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-08-18 11:57 Komentarai: (0)
Kelionių organizatorius Novaturas šiandien paskelbė antrojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatus. Paaiškėjo, kad nors pajamos šoktelėjo, tačiau veikla tapo nuostolinga. Šiandieninės prekybos metu bendrovės akcijos Vilniaus biržoje pastebimai pinga: Novaturas 3,291 (-8,33%).

Per praėjusį ketvirtį kelionių organizatorės pajamos siekė 62,393 mln. eurų, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo net 165 procentais daugiau.

Tačiau kaip rašoma įmonės pranešime, sparčiai kilusios aviacinio kuro kainos turėjo neigiamos įtakos pelningumo rodikliams, kas būtent ir lėmė, jog EBITDA buvo neigiama ir siekė 0,654 mln. eurų, o grynasis nuostolis sudarė 1,155 mln. eurų. Prieš metus per tą patį laikotarpį uždirbta 1,175 mln. eurų EBITDA pelno ir 0,929 mln. eurų grynojo pelno.

Bendrai po pirmojo šių metų pusmečio Novaturo pajamos siekia 91,647 mln. eurų, EBITDA yra neigiama ir sudaro 0,75 mln. eurų, o grynasis nuostolis sudaro 0,166 mln. eurų. Prieš metus per tą patį laikotarpį pajamos siekė 29,114 mln. eurų, EBITDA buvo teigiama ir siekė 1,79 mln. eurų, o grynasis pelnas - 1,12 mln. eurų.

„Siekdami suvaldyti išaugusios aviacinio kuro kainos įtaką, antrąjį šių metų ketvirtį pritaikėme kuro draudimo strategiją, kuri buvo veiksminga – naudodami išvestines finansines priemones sugeneravome 103 tūkst. eurų pelno. Tačiau apdraudėme ne visą suplanuotą skrydžių programą, o rinkoje ir toliau aviacinio kuro kainos reikšmingai kilo“, - sako įmonių grupės vadovas Vitalij Rakovski. Vadovybės vertinimu dėl šios priežasties įmonių grupė patyrė apie 2,2 mln. eurų nuostolio (vidutiniškai 24 eurai keliautojui).

Įvertinusi šiuos kuro kainos svyravimo padarinius ir didelį rinkos nepastovumą, įmonė planuoja didinti išvestinėmis priemonėmis apdraudžiamo kuro proporciją ir diversifikuoti apsidraudimo instrumentus. Sutrumpėjęs kelionių užsakymo laikotarpis ir į kelionės paketo kainą įskaičiuotas kuro svyravimo mokestis leidžia daryti prielaidą, kad aviacinio kuro kainos įtaka pelningumui yra trumpalaikė.

Nuo šių metų pradžios Novaturo rinkos vertė krito 13,5 procento, o per pastaruosius vienerius metus - apie devynioliką procentų. Palyginimui, OMX Vilnius GI indekso vertė atitinkamai smuko virš trijų procentų bei apie penkis procentus.
 
Dar nėra komentarų