Rusijos einamosios sąskaitos perteklius pašoko daugiau nei tris kartus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-08-09 18:55 Komentarai: (0)
Po septynių 2022 metų mėnesių Rusijos einamosios sąskaitos perteklius siekė maždaug 167 mlrd. dolerių, praneša Bloomberg, remdamasi preliminariais Rusijos banko duomenimis.

Perteklius yra daugiau nei tris kartus didesnis nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, kai jis siekė daugiau nei 50 mlrd. dolerių. Jis pradėjo sparčiai augti po to, kai Rusija vasario pabaigoje užpuolė Ukrainą.

Dėl sankcijų ir daugelio užsienio įmonių pasitraukimo iš Rusijos rinkos smarkiai sumažėjo importas. Tuo pat metu Rusija gauna nemažų pajamų iš brangesnės naftos ir dujų eksporto.

Nobelio premijos laureatas Paul Krugman neseniai rašė, kad Rusijai įvestos sankcijos veikia, tik nelauktais būdais.

„Rusija neturi problemų su pardavimu, bet turi daug problemų su pirkimu“ – atkreipė dėmesį jis.

Amerikiečių ekonomistas nurodė 60 procentų sankcijose dalyvaujančių šalių prekybos su Rusija nuosmukį ir 40 procentų - nedalyvaujančių valstybių sumažėjimą. Dėl to smarkiai krito pramonės gamyba ir taip susilpnėjo BVP. Petersono ekonomikos instituto skaičiavimais, įvairiausių prekių, nuo ​​anglies iki buitinės technikos, gamyba Rusijoje smuko net 50 procentų.

„Todėl ekonominės sankcijos Rusijai atrodo stebėtinai veiksmingos, bet ne taip, kaip visi tikėjosi“ – pabrėžė Paul Krugman.
 
Dar nėra komentarų