STAIGMENA, JAV sukurta gerokai daugiau nei laukta naujų darbo vietų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-08-05 15:35 Komentarai: (0)
Per antrąjį šių metų vasaros mėnesį Amerikoje naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose buvo sukurta gerokai daugiau nei laukta, be to, geresni nei prognozuota yra ir kiti darbo rinkos rodikliai.

Liepą JAV buvo sukurta iš viso net 528 tūkstančiai naujų darbo vietų (geriausias rodiklis nuo vasario), arba daugiau nei dvigubai daugiau nei laukta, nes prognozuota, jog šis rodiklis sieks vidutiniškai tik 250 tūkstančių. Be to, pakoregavus duomenimis paaiškėjo, jog birželį darbo vietų skaičius kilsteltas nuo 372 iki 398 tūkstančių.

Tuo tarpu bedarbystės rodiklis smuktelėjo per liepą nuo 3.6 iki 3.5 procento, o laukta, jog šis rodiklis šįkart nepakis. Kitą vertus, vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje liepos mėnesį, palyginti su ankstesniu, nepakito ir siekė 6.7 procento, kai 2020 metų balandį ji buvo pašokusi iki net 22.8 procento, o prieš pandemiją siekė septynis procentus.

Vidutinis valandinis atlyginimas Amerikoje per praėjusį mėnesį pakilo 0.5 procento (laukta 0.3 procento prieaugio), kai birželį šis rodiklis siekė 0.4 procento. Metinis prieaugis išliko toks pats ir siekė 5.2 procento, kai prognozuota, jog kris iki vidutiniškai 4.9 procento.

Tuo tarpu dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis liepą smuktelėjo nuo 62.2 iki 62.1 procento.

Šalies privačiame sektoriuje šįkart atsirado 471 tūkstantis naujų darbo vietų, o prognozuota, kad šis rodiklis sieks vidutiniškai tik 230 tūkstančių. Mėnesį prieš tai šioje srityje sukurta 404 tūkstančiai darbo vietų. Viešajame sektoriuje sukurta liepą 57 tūkstančiai naujų darbo vietų, o štai birželį jų sumažėjo ne devyniais tūkstančiais, o šešiais tūkstančiais.

Amerikos fabrikai per septintą šių metų mėnesį darbo vietų skaičių padidino trisdešimt tūkstančių (laukta septyniolikos tūkstančių), kai birželį šis rodiklis siekė 27 tūkstančius. Daugiausia darbo vietų liepą atsirado laisvalaikio ir svetingumo srityje (96 tūkstančiai), ypač maitinimo paslaugų ir gėrimų vietose (74 tūkstančiai), profesinių ir verslo paslaugų sektoriuje (89 tūkstančiai) ir sveikatos apsaugoje (70 tūkstančių). Statybų įmonės per liepą pasamdė 32 tūkstančius naujų darbuotojų.

Bendras užimtumas ne žemės ūkyje padidėjo 22,0 mln. nuo tada, kai 2020 metų balandžio mėnesį pasiekė dugną, ir tuo pačiu grįžo į priešpandeminį lygį. Privačiame sektoriuje užimtumas yra 629 tūkstančiais didesnis nei 2020 metų vasario mėnesį, nors keli sektoriai dar turi atsigauti. Kita vertus, viešajame sektoriuje užimtumas vis dar yra 597 tūkstančiais mažesnis nei priešpandeminis lygis.

Didelis darbo vietų skaičius kartu su didesniu nei tikėtasi darbo užmokesčio rodikliu lėmė lūkesčių augimą dėl rugsėjo mėnesį numatomo palūkanų padidėjimo. Dabar prekiautojai numato didesnę tikimybę, kad kito susitikimo metu jos padidės 0,75 procentinio punkto, o tai būtų trečias tokio masto kėlimas iš eilės.
 
Dar nėra komentarų