Naftos paklausa beveik kaip prieš pandemiją

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-01-24 17:14 Komentarai: (0)
Naftos paklausa jau išaugo iki lygio, kuris buvo matytas prieš koronaviruso pandemijos protrūkį, apskaičiavo Saudi Aramco. Kompanija taip pat perspėjo, kad yra didelių tiekimo apribojimų, praneša Reuters.

Didžiausia pasaulyje valstybinė naftos bendrovė mano, kad šio energijos ištekliaus paklausa yra ilgalaikis reiškinys, nes pasaulio ekonomika atsigauna po pandemijos žlugimo.

„Artėjame prie paklausos lygio prieš Covid-19. Perspektyvos taip pat yra optimistinės” - sakė Saudo Arabijos bendrovės Saudi Aramco vadovas Amin Nasser.

Apskaičiuota, kad 2020 metų pradžioje paklausa siekė apie 100 milijonų barelių per dieną. Po staigaus kritimo dėl pandemijos, iki kiek daugiau nei 83 milijonų barelių per dieną (kaip šiuo metu skaičiuoja Tarptautinė energetikos agentūra), nuo rugsėjo ji svyruoja ties 98 milijonais barelių.

Kaip pabrėžė Amin Nasser, problema išlieka nepakankamos investicijos į žaliavos tiekimą, todėl ateityje gali nepavykti patenkinti sistemingai augančios paklausos. Persijos įlankos šalys yra vienos iš nedaugelio, kurios vis dar išleidžia milijardus dolerių gavybos didinimui. Saudo Arabija iki 2027 metų nori padidinti savo naftos gavybos pajėgumus nuo maždaug 12 iki 13 mln. barelių per dieną.

Šiandien nafta biržoje pinga. Brent rūšies kaina artėjant vakarui buvo nukritusi virš trijų procentų iki 84.9 dolerių už barelį, o WTI rūšies žaliavinė nafta pigo apie tris procentus iki 82.51 dolerio už barelį.
 
Dar nėra komentarų