Pozityvi savaitės pradžia

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-12-07 00:59 Komentarai: (0)
Daug kas vyksta Volstryte jau daugiau nei savaitę ir visiškai nenuspėjamai. Po paros stiprių kritimų atsiranda atšokimas, po kurio grįžta raudona spalva. Visa tai artima visų laikų rekordams: Dow Jones 35227.03 (+1.87%), S&P500 4591.67 (+1.17%), Nasdaq 15225.15 (+0.93%).

Tai buvo solidus atšokimas po penktadienio kritimo, kuris (jau tradiciškai) buvo paaiškintas susirūpinimu dėl kitos koronaviruso atmainos. Amerikos indeksai ketvirtadienio sesiją baigė teigiamoje zonoje. Visas akcijų rinkos svyravimas prasidėjo už praėjusį penktadienį, kai pagrindiniai indeksai nukrito virš dviejų procentų, reaguodami į žiniasklaidos paniką dėl naujojo koronaviruso varianto.

JAV akcijų rinkai tai dar vieni puikūs metai. S&P500 indeksas nuo sausio pradžios pakilo daugiau nei 22 procentais ir vos prieš dvi savaites šventė naujo visų laikų rekordo nustatymą. Panašiai kaip ir Nasdaq, kuris šiemet pakilo daugiau nei aštuonioliką procentų, po to, kai prieš metus išaugo įspūdingai - net 43,6 procento. Tuo tarpu bendras stambiųjų Amerikos bankų ir įmonių indeksas Dow Jones ūgtelėjo virš penkiolikos procentų.

Tačiau ateinantys mėnesiai gali būti ne tokie palankūs vertybinių popierių biržoms. Jungtinėse Amerikos Valstijose, kaip ir daugumoje pasaulio šalių, infliacija siaučia tokiais tempais, kurie nebuvo užfiksuoti jau 30 metų. Centriniai bankininkai vienas po kito atsisako klaidingo pasakojimo apie šios infliacijos „laikinumą“ ir pradeda griežtinti pinigų politiką. Remiantis FedWatch Tool duomenimis, rinka mano, kad kitais metais federalinių fondų palūkanų norma pakils nuo nulio iki 0,75 – 1 procento. Iki birželio pabaigos FED taip pat turi užbaigti obligacijų pirkimo (QE) programą. Tokie veiksmai praeityje lėmė bumo Volstryte sulėtėjimą.

Lėtėjantis ekonomikos augimas taip pat bus problema. Mažesnis BVP augimas, didelė infliacija ir aukštesnės palūkanų normos gali tapti iššūkiu akcinėms bendrovėms, kurios šiais metais paskelbė fenomenalius finansinius rezultatus. 2022 metais vargu ar tai pasikartos.

„Prieis šiek tiek laiko, kol bus žinomas galimas Omikrono varianto poveikis rinkoms. Geros naujienos yra tai, kad nepaisant niūrios atmosferos rinkose praėjusią savaitę, techniškai reikšmingi barjerai nebuvo sulaužyti" - sakė pagrindinis Miller Tabak rinkos strategas Matt Maley.
 
Dar nėra komentarų