Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Absoliuti dauguma Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per 2021 III ketvirtį pagerino savo veiklos rezultatus bei kilstelėjo pelningumo rodiklius.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2021-11-27 16:54 Komentarai: (0)
Absoliuti dauguma Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per praėjusį ketvirtį pagerino savo veiklos rezultatus bei kilstelėjo pelningumo rodiklius. Tas pats pasakytina ir apie jų rinkos verčių prieaugius nuo šių metų pradžios. Tačiau pats minimas indeksas smuktelėjo jau trečią savaitę iš eilės ir nusileido žemiau prieš korekciją buvusio pasiekto piko, kas gali pranašauti didesnę korekciją. 


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Pačiame Dow Jones Industrial Average indekse, t.y. jo sudėtyje, per ketvirtį neįvyko jokių pokyčių. Atkreipiame dėmesį, kad Salesforce kompanija iki šiol dar nepaskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų.



Pažvelgus į lentelę, konkrečiai į trečiojo šių metų ketvirčio bankų ir įmonių veiklos rezultatų pokyčius procentine išraiška, matome, jog akivaizdžiai dominuoja augimą simbolizuojanti žalia spalva. Daug ką pasako tas faktas, kad nei vienas iš analizuojamo indekso narių per praėjusį ketvirtį nefiksavo kartu savo pajamų ir EBITDA pelno kritimo, kai prieš metus tokių atvejų buvo net dvylika. Kad padėtis pagerėjo patvirtina ir bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos, kurios iš neigiamų pasidarė teigiamos, kaip beje ir pramonės šakoje bei tarp informacinių technologijų sektoriaus atstovių. Kalbant apie kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas, irgi fiksuotas tas pats pozityvus reiškinys - prieaugis.
 
Tarp Dow Jones Industrial Average narių per trečiąjį šių metų ketvirtį labiausiai savo pajamas iš pelnus kilstelėjo naftos bendrovė Chevron, chemijos srityje veikiantis Dow, lėktuvų gamintoja Boeing bei farmacijos sektoriaus narė Merck. Verta pabrėžti, kad visais minimais atvejais EBITDA pelnai pašoko pastebimai labiau nei augo pajamos, kas, žinoma, yra pozityvus reiškinys.

Kalbant apie EBITDA maržą, tarp stambiųjų Amerikos bankų ir įmonių, kurie analizuojami šioje apžvalgoje, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, ją kilstelėjo didžioji dauguma, t.y. dvidešimt viena, o kritimas fiksuotas vos aštuoniais atvejais. Tad atsižvelgus į tai nestebina, jog bendra šio pelningumo rodiklio mediana per lyginamą laikotarpį taip pat pakilo, t.y. nuo 23,6 iki 25,7 procento. Be to, prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais medianiniais atvejais, išskyrus prekybos sritį, kur šis rodiklis nežymiai smuktelėjo. Mokėjimo kortelių tinklo valdytoja Visa gali pasigirti tuo, kad per praėjusį ketvirtį sugeneravo didžiausią EBITDA maržą, be to, didesniu šiuo pelningumo rodikliu išsiskyrė visiems puikiai pažįstama McDonald's bei Microsoft kompanija ir JPMorgan Chase bankas. Tuo tarpu dviejų prekybos įmonių, t.y. Walgreens Boots bei Walmart ir Boeing minimas rodiklis šįkart buvo kukliausias.



Kaip įprasta, buvo apskaičiuota ir turto grąža, arba ROA. Paaiškėjo, jog per praėjusį ketvirtį šio rodiklio bendra mediana siekė 2,6 procento, kai prieš metus sudarė 1,8 procento. Per lyginamąjį laikotarpį šio medianinio rodiklio prieaugis fiksuotas ir Amerikos pramonėje bei tarp informacinių technologijų sektoriaus narių, o štai paslaugų srityje ir prekybos sektoriuje šis rodiklis krito, kai finansų sektoriuje - nepakito. Tarp dvidešimt devynių analizuojamo indekso atstovių, kurių duomenys žinomi, savo turto grąžas per praėjusį ketvirtį kilstelėjo didžioji dauguma, t.y. dvidešimt viena. Šįkart didžiausiomis turto grąžomis gali pasigirti informacinių technologijų milžinės Microsoft bei Apple ir prekybos tinklų, kuriuose prekiaujama statybinėmis medžiagomis ir namų apyvokos reikmenimis valdytojas Home Depot. Tuo tarpu tik vienintelio lėktuvų gamintojo Boeing minimas pelningumo rodiklis per praėjusį ketvirtį buvo su minuso ženklu.

Remiantis pateiktais naujausiais analizuojamų minimo indekso narių rinkos vertės rodikliais matome, kad bendros jų medianos iš tiesų yra aukštos ir panašios į Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių, tad stambiųjų Amerikos bendrovių ir bankų akcijos tikrai nėra nuvertintos. Iš esmės žemiausiais rinkos vertės rodikliais šiuo metu pasižymi Amerikos finansų sektoriaus narės.

Pažvelgus į lentelės stulpelį, kuriame pateikti analizuojamų bankų ir įmonių akcijų kainų pokyčiai procentine išraiška nuo šių metų pradžios, matome kad kur kas daugiau žalios - augimą simbolizuojančios spalvos, t.y. brangusių / pigusių santykis yra 22 / 8. Per visus 2020 metus šis santykis siekė atitinkamai  19 / 11. Ir praėjusiais metais, ir šiais metais bendra akcijų kainų pokyčių mediana - teigiama, tiesa, nuo šių metų pradžios ji yra kiek didesnė ir siekia dešimt procentų. Daugiausiai šiais metais pabrango  Amerikos finansų įstaigų nuosavybės vertybiniai popieriai, tuo tarpu mažiausiai paaugo pramonės šakos atstovių kapitalizacija. 

Šių metų lyderė pagal rinkos vertės šuolį (net 54,1 procento) tarp visų nagrinėjamų šioje apžvalgoje bendrovių ir bankų yra Home Depot, valdanti prekybos tinklus, kuriuose prekiaujama namų apyvokos reikmenimis ir statybinėmis prekėmis. Be to, pastebimiau šiais metais pabrango investicinio banko Goldman Sachs, informacinių technologijų milžinės Microsoft bei naftos bendrovės Chevron akcijos. Tuo tarpu labiausiai šiais 2021 metais nuvertėjo pramogų ir laisvalaikio srityje veikiančio Walt Disney vertybiniai popieriai, kurių kaina krito virš aštuoniolikos procentų. Po to pagal rinkos vertės smukimą rikiuojasi biotechnologijų bendrovė Amgen, mokėjimų kortelių tinklo valdytoja Visa, telekomunikacijų milžinė Verizon bei lėktuvų kūrėja ir gamintoja Boeing.


Dow Jones Industrial Average indeksas smuktelėjo trečią savaitę iš eilės bei atsidūrė žemiau prieš korekciją buvusio pasiekto piko. Jei paaiškės, kad tai tvarus judesys, tuomet ankstesnį pakilimą virš piko reikėtų laikyti klaidingu judesiu ir laukti didesnės arba gilesnės korekcijos.




Home Depot akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų kovo mėnesį. Po jo apatinės dalies patestavimo sulaukėme naujos augimo bangos ir naujų rekordinių lygių šturmavimo.




Goldman Sachs akcijų kaina pakilo virš ilgalaikio augimo kanalo viršutinės dalies ir sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis. Jei pavyks išlikti virš šio lygio, tuomet galime sulaukti naujos augimo bangos, na o priešingu atveju lauktų didesnė korekcija.




Microsoft akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale bei šturmuoja naujus rekordinius lygius. Tiesa, pastaruoju metu sulaukėme augimo kanalo viršutinės dalies, kuri gali tapti stabdžiu tolesniam augimui, patestavimo.




Po dvigubo dugno suformavimo korekcijos metu sulaukėme Chevron akcijų kainos atšokimo. Po to sekė lokali korekcija, na o dabar šios bendrovės akcijų kaina bando pradėti naują augimo etapą ir juda link prieš korekciją buvusio pasiekto visų laikų aukščiausio lygio, kurį prieš tai ne kartą nepavyko įveikti.




Po atšokimo ir rekordinio lygio pasiekimo, Walt Disney akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar kovo mėnesį.




Amgen akcijų kaina išlieka nuosmukio fazėje ir juda link augimo kanalo apatinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Visa akcijų kaina nuo rugpjūčio mėnesio yra nuosmukio fazėje bei praėjusį mėnesį pro apatinę dalį ištrūko iš itin ilgalaikio augimo kanalo. Šį mėnesį kritimas prasitęsė ir nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Verizon akcijų kaina šiuo metu testuoja horizontalaus - konsolidacinio kanalo apatinę dalį. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo, o jei vis gi bus tvariai pralaužtas, tuomet kritimas prasitęs.




Po Boeing akcijų kainos atšokimo, sulaukėme šio judesio korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi ir nematyti aiškių jos pabaigos ženklų.




Po atšokimo ir ištrūkimo iš nuosmukio kanalo pro viršutinę dalį, Walgreens Boots akcijų kaina išlieka dabartinėje korekcinėje fazėje, kuri ir toliau tęsiasi.




Po korekcinio - konsolidacinio periodo Apple akcijų kaina pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto piko, po ko sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jeigu galiausiai paaiškės, kad tai tvarus judesys, tuomet laukia nauja augimo banga.




Po to, kai Intel akcijų kainai pavasarį nepavyko pakilti virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, susiformavo taip vadinama dviguba viršūnė ir sulaukėme naujos korekcinės bangos, kuri ir toliau tęsiasi.




Po Merck akcijų kainos atšokimo ir prieš korekciją buvusio piko pasiekimo, šį mėnesį sulaukėme pastebimo kritimo, tad bent kol kas nepavyko įveikti prieš tai pasiekto aukščiausio visų laikų kainos lygio bei padidėjo rizika, kad galime sulaukti naujos korekcinės bangos po dvigubos viršūnės suformavimo.




UnitedHealth Group akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale bei po lokalios korekcijos - konsolidavimosi periodo bando pradėti naują augimo etapą.




Cisco Systems akcijų kaina atšoko nuo pasiekto dugno ir pakilo iki prieš korekciją buvusio pasiekto piko, tačiau virš jo tvariai pakilti nepavyko, tad po patestavimo sulaukėme korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi.


 
Dar nėra komentarų