Didžiausia pasaulyje ekonomika augo kiek sparčiau

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-11-24 16:27 Komentarai: (1)
Po atlikto antrojo vertinimo paaiškėjo, kad per praėjusį ketvirtį didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika ūgtelėjo kiek sparčiau nei prieš tai manyta, tačiau tuo pačiu nežymiai lėčiau nei laukta.

Per praėjusį ketvirtį sumetintas šios šalies bendrojo vidaus produkto prieaugis siekė 2,1 procento, o laukta, kad po perskaičiavimo bus kilsteltas nuo dviejų procentų iki 2,2 procento.

Tai lėčiausias augimas per paskutinius penkis ketvirčius. Ketvirtį prieš tai Amerikos ekonomika paaugo 6,7 procento.

Vartotojų išlaidos, kurios sukuria apie septyniasdešimt procentų Amerikos BVP, išaugo daugiau nei iš pradžių tikėtasi (1,7 procento, palyginti su 1,6 procento išankstiniu vertinimu), daugiausia dėl tarptautinių kelionių, transporto paslaugų ir sveikatos priežiūros, o išlaidos variklinėms transporto priemonėms ir jų dalims sumažėjo.

Privačios atsargos prie bendrojo vidaus produkto augimo prisidėjo 2,13 procentinio punkto (palyginti su 2,07 procentinio punkto išankstiniame vertinime), o tą lėmė didmeninė prekyba (būtent trumpalaikio vartojimo prekių pramonė) ir mažmeninė prekyba (t.y. variklinių transporto priemonių ir jų dalių pardavėjai).

Kita vertus, Amerikoje praėjusį ketvirtį verslo investicijos augo mažiau nei išankstiniame vertinime (1,5 procento, o ne 1,8 procento), o štai gyvenamosios paskirties investicijos mažėjo sparčiau (8,3 procento, o ne 7,7 procento).

Tuo tarpu grynasis eksportas BVP augimą sumažino 1,16 procentinio punkto (palyginti su 1,14 procentinio punkto išankstiniame vertinime), nes eksportas sumažėjo 3 procentais (palyginti su 2,5 procento), o importas padidėjo 5,8 procento (palyginti su 6,1 procento).

Trečiojo ir šiame etape galutinio praėjusio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto pokyčio vertinimą sužinosime gruodžio mėnesio pabaigoje. Ekonomistai prognozuoja, kad per šį ketvirtį sumetintas didžiausios pasaulyje ekonomikos prieaugis sieks vidutiniškai 4,8 procento.
 
1.   Parašė zoro   2021-11-24 16:35  

Laikas grazinti skolas. 0% palukanas nebereikalo dalino