FED toliau vertins pažangą ateinančiuose posėdžiuose

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-07-28 21:07 Komentarai: (0)
Kaip ir buvo prognozuota, po dvi dienas trukusio Amerikos Centrinio banko atstovų susitikimo buvo vieningai nuspręsta neatlikti jokių pokyčių. FED toliau vertins pažangą ateinančiuose posėdžiuose.

Amerikos Federalinis Rezervų bankas yra įsipareigojęs naudoti visą savo priemonių spektrą remdamas JAV ekonomiką šiuo sunkiu metu, taip skatindamas maksimalius užimtumo ir kainų stabilumo tikslus.

Pažanga skiepijimo srityje ir stipri politinė parama toliau gerino ekonominės veiklos ir užimtumo rodiklius. Labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiuose sektoriuose padėtis pagerėjo, tačiau jie nėra visiškai atsigavę. Infliacija padidėjo, daugiausia atspindėdama pereinamuosius veiksnius. Bendros finansinės sąlygos išlieka palankios, iš dalies atspindinčios politikos priemones, kuriomis remiama ekonomika ir kreditų srautas JAV namų ūkiams ir įmonėms.

Amerikos Centrinis bankas pabrėžia, jog ekonomikos kelias ir toliau priklauso nuo viruso eigos. Vakcinacijos pažanga greičiausiai ir toliau mažins visuomenės sveikatos krizės poveikį ekonomikai, tačiau rizika ekonominėms perspektyvoms išlieka.

Komitetas siekia, kad būtų pasiektas maksimalus užimtumas ir ilgainiui dviejų procentų infliacija. Jei infliacija bus nuolat mažesnė už šį ilgalaikį tikslą, Komitetas kurį laiką sieks, jog ji viršytų du procentus, kad vidutinė infliacija laikui bėgant būtų du procentai, o ilgalaikės infliacijos lūkesčiai išliktų ties dviem procentais. Komitetas tikisi išlaikyti palankią pinigų politikos poziciją, kol bus pasiekti šie rezultatai.

Šiandien buvo nuspręsta nekeisti bazinės palūkanų normos, kuri Amerikoje ir toliau sudarys 0 - 0,25 procento. Monetarinės politikos vykdytojai tikisi, kad bus tikslinga išlaikyti šį tikslinį diapazoną tol, kol darbo rinkos sąlygos pasieks tokį lygį, kuris atitinka Komiteto vertinimus dėl maksimalaus užimtumo ir infliacija išaugs iki dviejų procentų ir kurį laiką bus linkusi vidutiniškai viršyti du procentus.

„Pernai gruodį Komitetas nurodė, kad toliau didins iždo vertybinių popierių atsargas mažiausiai 80 milijardų JAV dolerių per mėnesį ir agentūrų hipoteka užtikrintų vertybinių popierių mažiausiai 40 milijardų dolerių per mėnesį suma, kol bus padaryta didelė tolesnė pažanga siekiant maksimalaus užimtumo ir kainų stabilumo tikslų. Nuo to laiko ekonomika padarė pažangą siekdama šių tikslų, ir Komitetas toliau vertins pažangą ateinančiuose posėdžiuose. Šie turto pirkimai padeda skatinti sklandų rinkos veikimą ir palankias finansines sąlygas, taip palaikydami kreditų srautus namų ūkiams ir įmonėms“ - rašoma Amerikos Centrinio banko pranešime.

Vertindamas tinkamą pinigų politikos poziciją, Komitetas ir toliau stebės gaunamos informacijos poveikį ekonomikos perspektyvoms. Komitetas būtų pasirengęs prireikus koreguoti pinigų politikos poziciją, jei atsiras rizika, galinti trukdyti pasiekti Komiteto tikslus. Komiteto vertinimuose bus atsižvelgta į platų informacijos spektrą, įskaitant duomenis apie visuomenės sveikatą, darbo rinkos sąlygas, infliacijos spaudimą ir infliacijos lūkesčius bei finansinius ir tarptautinius pokyčius.

Spaudos koferencijos metu FED vadovas Jerome Powell sakė, kad reikia esminių ekonominių pokyčių, jog Centrinis bankas galėtų pradėti griežtinti savo itin švelnią monetarinę politiką.

„Darbo rinkoje turime šiek tiek pagerinti padėtį. Manau, kad esame šiek tiek nutolę nuo to, kad pasiektume didelę tolesnę pažangą siekiant maksimalaus užimtumo tikslo. Norėčiau pamatyti keletą stiprių darbo rinkos rodiklių“ - tikino jis.

Be to, Federalinis atvirosios rinkos komitetas trečiadienį paskelbė įsteigiantis du nuolatinius atpirkimo sandorius (repo) - vidaus nuolatinio atpirkimo sandorį (SRF) ir užsienio ir tarptautinių pinigų institucijų atpirkimo priemonę (FIMA repo). Šios priemonės bus pinigų rinkos palaikymo priemonės, padedančios veiksmingai įgyvendinti pinigų politiką ir sklandžiai veikti rinkoje.

Pagal SRF Federalinis rezervas kasdien vykdys atpirkimo operacijas per iždo vertybinius popierius, agentūros skolos vertybinius popierius ir agentūrų hipoteka užtikrintus vertybinius popierius, kurių didžiausias operacijos dydis yra 500 mlrd. dolerių. Minimali pasiūlymo norma pagal atpirkimo sandorį bus nustatyta iš pradžių ties 25 baziniais punktais, šiek tiek viršijant bendrą vienos nakties palūkanų normos lygį. Šios sandorio šalys bus pagrindiniai prekiautojai ir laikui bėgant bus išplėsti įtraukiant papildomas depozitoriumo įstaigas.

Pagal FIMA atpirkimo priemonę Federalinis rezervas prireikus sudarys vienos nakties atpirkimo sutartis su užsienio oficialiomis institucijomis dėl jų turimų iždo vertybinių popierių, saugomų Niujorko Federaliniame rezervų banke. Iš pradžių šios priemonės norma bus nustatyta ties 25 baziniais punktais, o vienos sandorio šalies riba bus 60 mlrd. dolerių. Sukūrus laikiną dolerio likvidumo šaltinį FIMA sąskaitų turėtojams, ši priemonė gali padėti pašalinti spaudimą pasaulio dolerio finansavimo rinkose, kuris priešingu atveju galėtų paveikti JAV finansų rinkų sąlygas.
 
Dar nėra komentarų