JAV pristatytas ekonomikos skatinimo planas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2021-01-15 10:02 Komentarai: (0)
JAV biudžeto išlaidos sudarys 1,9 trilijono dolerių. Paviešintame naujojo JAV prezidento J. Biden‘o administracijos plane numatytos vienkartinės 2000 JAV dolerių išmokos gyventojams, 350 mlrd. dolerių pagalba valstijų lygmeniu ir 120 mlrd. dolerių parama tam, kad būtų atidarytos mokyklos.

Plane taip pat yra pasiūlymas padidinti minimalią algą iki 15 JAV dolerių už valandą. Išlaidų apimtis rinkos dalyviams nebuvo netikėta, dabar svarbiausi klausimai yra kurie plano elementai gaus pritarimą Kongrese, ir ar bus įgyvendinti pasiūlymai padidinti kai kuriuos mokesčius. JAV akcijų indeksai vakar didžiąją prekybos sesijos dalį buvo pakilę, bet pačioje jos pabaigoje smuktelėjo („S&P 500“ -0,38 proc., „Dow Jones“ -0,22 procento). Europos biržose investuotojų nuotaikos buvo pakilesnės („Stoxx Europe 600“ +0,72 proc.), nepaisant gresiančių naujų suvaržymų dėl negerėjančios pandeminės situacijos. Vokietijos kanclerė A. Merkel planuoja susitikti su regionų vadovais aptarti griežtesnių karantino sąlygų įvedimą po to, kai aukų skaičius šalyje pirmą kartą viršijo 1500 per dieną.

Azijoje šįryt krenta beveik visi akcijų indeksai – 8.15 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI -0,65 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ -0,21 proc., Honkongo „Hang Seng“ -0,23 procento. D. Trump‘o administracijai įtraukus „Xiaomi“ į juodąjį sąrašą dėl ryšių su Kinijos karinėmis pajėgomis, bendrovės akcijų kaina nusirito daugiau, negu 10 procentų. Šis žingsnis reiškia, kad JAV investuotojai negalės įsigyti bendrovės akcijų, o turintieji turės jas parduoti.

FED vadovas J. Powell‘as vakar pareiškė, kad yra gerokai per anksti svarstyti apie kiekybinio skatinimo mažinimą. Pasak J. Powell‘o, kad centrinis bankas imtųsi veiksmų šia linkme, būtina, kad infliacijos rodiklis stabiliai viršytų 2 proc. tikslą. JAV vyriausybės 10-ies m. obligacijų pajamingumas šįryt sumažėjo 3 baziniais punktais (iki 1,10 proc.), ateities sandoriai JAV akcijų indeksais rodo kritimą („S&P 500“ -0,41 proc., „Dow Jones“ -0,40 procento).

Baltijos šalių biržose investuotojų aktyvumas išseko. 100 tūkst. eurų apyvartą viršijo tik „LHV Group“ (+0,88 proc., iki 22,80 euro už akciją) ir Šiaulių bankas (akcijų kaina nepakito). OMXB indeksas pakilo 0,18 proc., bendra trijų biržų apyvarta siekė 1,1 mln. eurų (mažiausiai nuo metų pradžios).
 
Dar nėra komentarų