ECB vadovė už infliacijos viršijimo apsvarstymą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-09-30 14:13 Komentarai: (0)
Europos Centrinio banko vadovė Christine Lagarde mano, kad verta apsvarstyti laikiną infliacijos tikslo viršijimą, kurį jau pritaikė Amerikos Federalinis Rezervų bankas.

Trečiadienį Frankfurte vykusios konferencijos metu ji sakė, kad vertinant iki šiol atliktus ECB veiksmus, Centrinis bankas gali apsvarstyti euro zonos politiką „pasivyti“ infliaciją. Jis iki šiol nesugebėjo jos priartinti prie tikslo.

„Jei ji bus patikima, tokia strategija galėtų sustiprinti pinigų politikos galimybes stabilizuoti ekonomiką. Taip nutiktų, nes pažadas peržengti infliaciją padidintų infliacijos lūkesčius ir taip sumažintų realią palūkanų normą“ - tikino Christine Lagarde.

ECB vadovės pareiškimas yra kol kas stipriausias signalas, rodantis galimybę pakeisti euro zonos Centrinio banko infliacijos tikslą, kuris šiuo metu yra žemesnis, bet artimas dviem procentams. Nepaisant to, kad daugelį metų buvo vykdoma itin agresyvi skatinamoji monetarinė politika, jis nebuvo pasiektas.

Prieš porą savaičių Amerikos Federalinis Rezervų bankas paskelbė, kad nustato naują tikslinį infliacijos lygį, t.y. vidutiniškai du procentai. Tai atvėrė galimybę „peržengti“ ankstesnį tikslą, siekiantį du procentus. Tai buvo vertinama kaip deklaracija, kad Centrinis bankas ilgą laiką išlaikys labai žemą palūkanų normą.
 
Dar nėra komentarų