Technologijų gigantų kapitalizacija sumažėjo 817 mlrd. dolerių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-09-28 17:54 Komentarai: (0)
Viskas rodo, kad rugsėjis buvo blogiausias mėnuo istorijoje penkių didžiausių JAV vertybinių popierių biržų technologinių bendrovių: Amazon, Apple, Alphabet (Google), Microsoft ir Facebook akcijoms.

Nuo rugsėjo pradžios iki pirmadienio atidarymo bendra šių įmonių kapitalizacija sumažėjo net 817 mlrd. dolerių Kai kurie iš šių nuostolių galbūt bus kompensuoti iki mėnesio pabaigos, tačiau panašu, kad šis kapitalizacijos sumažėjimas bus rekordinis. Ankstesnis rekordas, pasiektas 2018 metų spalio mėnesį buvo daug mažesnis - 425 mlrd. dolerių.

Tarp šių bendrovių labiausiai nukentėjo Apple. Nuo rugsėjo pradžios jos kapitalizacija sumažėjo 322 mlrd. dolerių. Tai didžiausias mėnesio nuosmukis šios kompanijos istorijoje. Tačiau Apple rinkos vertė ir toliau išlieka įspūdinga - 1,95 trilijono dolerių ir nuo kovo mėnesį pasiekto dugno ji pašoko net 934 milijardais dolerių.

Bendra Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet ir Facebook kapitalizacija per šį laikotarpį padidėjo 2,6 trln. dolerių, tai yra beveik tiek pat, kiek sudarė praėjusių metų nominalaus Prancūzijos bendrojo vidaus produkto vertė. Iki rugsėjo šie technologijų gigantai buvo JAV bumo varikliai. Nuo metų pradžios Apple akcijos pabrango 54 procentais, Amazon vertybiniai popieriai - net 68 procento, Facebook - 24 procentais, Microsoft - trečdaliu, o Alphabet kapitalizacija ūgtelėjo septyniais procentais. Per šį laiką Nasdaq Composite išaugo beveik 22 procentais, o Dow Jones Industrial smuko beveik penkiais procentais.

„Rugsėjis investuotojams buvo sunkus mėnuo, ypač nukentėjo technologijų kompanijos. Tačiau jų istorija yra svarbesnė už rugsėjo korekciją. Pandemija privertė įmones ir vartotojus ieškoti naujų technologinių sprendimų ir šis pokytis nerodo lėtėjimo požymių“ - sakė Ally Invest strategė Lindsey Bell.
 
Dar nėra komentarų