ECB turi išdrįsti padaryti klaidų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-09-23 14:18 Komentarai: (0)
Europos Centrinio banko valdybos narys Fabio Panetta teigė, kad institucija verčiau turėtų padaryti klaidų naudodama per daug paskatų, nei per mažai.

Paskutinio posėdžio metu ECB nepakeitė savo politikos, tačiau patikino, kad jis vis dar yra atviras klausimams, susijusiems su papildoma ekonomikos, kurią stipriai paveikė koronaviruso pandemijos sukelta krizė, stimuliacija.

Fabio Panetta nuomone, euro zonos pinigų valdžia turėtų būti drąsesnė vykdydama savo mandatą nebijant galimų klaidų.

„Susidūrus su tokiu reikšmingu nukrypimu žemyn, yra svarių argumentų dėl mūsų reakcijos funkcijos asimetrijos, nes per didelės reakcijos rizika yra daug mažesnė nei per lėtos ar per nedrąsios politikos rizika“ - tikino jis.

Reaguodamas į didelį tikrosios infliacijos ir ECB nustatyto dviejų procentų tikslino lygio neatitikimą bankininkas pareiškė, kad infliacijos perspektyvos, deja, netenkina.

„Jei susiduriame su sukrėtimais, kurie riboja paklausą ir sukuria papildomą grėsmę kainų stabilumui, mūsų reagavimo funkcija yra aiškiai apibrėžta: ji turi būti būtina ir išankstinė“ - pabrėžė Europos Centrinio banko valdybos narys.

Tai gali reikšti, kad ECB vis dar turi daug galimybių bei erdvės toliau remti ekonomiką, kuri atsidūrė nuosmukyje.

Fabio Panetta taip pat kritiškai vertino euro stiprėjimą, kuris, jo nuomone, mažina teigiamą Europos Centrinio banko politikos įtaką.

„Nuolatinis išorinės euro vertės didėjimas sukėlė nepageidaujamą finansinių sąlygų sugriežtinimą ir atsvėrė kai kuriuos piniginius pritaikymus, kuriuos suteikė mūsų priemonės“ - aiškino pareigūnas.
 
Dar nėra komentarų