JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2020-03-17 15:18 Komentarai: (0)
Valstybės ir centriniai bankai vis labiau plečia paramos ekonomikai priemones. Bendrovės stabdo gamybą. Po istorinės vakarykštės prekybos sesijos, situacija akcijų rinkose šiandien stabilesnė.

JAV akcijų biržose vakar buvo fiksuoti didžiausi kritimai nuo 1987 metų Juodojo pirmadienio. Dow Jones indeksas smigo žemyn beveik 3000 punktų. Tai antras didžiausias kritimas pagal indekso punktus istorijoje. Nuo vasario viduryje pasiektų aukštumų JAV akcijų indeksai krito jau apie 30%. D. Trumpas įspėjo, kad Covid-19 epidemija gali tęstis iki rugpjūčio, o JAV ekonomika patekti į recesiją. JAV prezidentas taip pat kiek netikėtai pareiškė, jog akcijų rinka „pasirūpins pati savimi“ ir vėl bus stipri, kai bus atsikratyta viruso. Šiandien ateities sandorių prekybos sesijos pradžioje buvo fiksuotas didesnis akcijų indeksų ateities sandorių atšokimas, prekyba dėl pasiekto limito buvo sustabdyta, tačiau ją atnaujinus, prieaugiai stipriai sumažėjo. JAV oro linijų bendrovės kreipėsi į šalies vyriausybę dėl 50 mlrd. USD vertės finansinės pagalbos ir mokesčių lengvatų. Tokios krizės šis sektorius nematė nuo rugsėjo 11 dienos teroro atakų. Kaip skelbia JAV oro linijų bendrovių asociacija Airlines for America, valstybės prašoma iki 25 mlrd. USD vertės dotacijų ir dar iki 25 mlrd. USD paskolų. Tuo tarpu Bloomberg atkreipia dėmesį į tai, jog per pastarąjį dešimtmetį šio sektoriaus bendrovės net 96% laisvų pinigų srautų skyrė savų akcijų supirkimo programoms vykdyti, o ne finansinių rezervų didinimui. Vakar po tokio asociacijos kreipimosi, didžiausios JAV oro skrydžių kompanijos American Airlines akcijos šoktelėjo daugiau nei 11%, nors visa rinka stipriai smuko. Tiesa, nepaisant vakarykščio atšokimo, American Airlines akcijos nuo metų pradžios iki šiandien yra atpigusios net 44,5%. Ši kompanija 2010 – 2019 metų laikotarpiu supirko savų akcijų už daugiau nei 12,5 mlrd. USD. Antros pagal dydį JAV skrydžių bendrovės United Airlines Holdings vertybiniai popieriai smigę žemyn beveik 60%.

Ryte stipriau atšokę Europos akcijų indeksai vėl krypsta žemyn. Tiesa, situacija, lyginant su vakarykšte, pakankamai stabili. Prancūzijoje sustabdyta prekyba skolintomis akcijomis (angl. short). Valstybėms toliau uždarinėjant savo sienas, savo veiklas stabdo ir didžiosios žemyno bendrovės. Didžiausia pasaulyje automobilių gamintoja Volkswagen pranešė, jog stabdo savo grupės įmonių gamyklas Ispanijoje, Portugalijoje, Slovakijoje, Italijoje. Gamyba bus stabdoma bent 2 – 3 savaitėms. Volkswagen grupė turi 124 gamyklas pasaulyje, iš jų 72 yra Europoje, o vien Vokietijoje – 28. Praėjusiais metais Volkswagen pardavė 10,96 mln. transporto priemonių ir pralenkė Toyota. Europoje Volkswagen pardavimai siekė 4,86 mln. Grupėje dirba 671 tūkst. darbuotojų. Dar prieš mėnesį kompanija prognozavo, kad šių metų pardavimai bus panašūs į 2019 metų, tačiau šiuo metu situacija visiškai kitokia. Pasak bendrovės finansų vadovo F. Witter, dėl plintančios epidemijos beveik neįmanoma prognozuoti šių metų rezultatų. Volkswagen akcijos nuo metų pradžios yra atpigusios 37%. Gamybą stabdo ir šiuo metu didžiausia lėktuvų gamintoja pasaulyje Airbus. Gamyba ir lėktuvų surinkimas stabdomas bendrovės gamyklose Prancūzijoje ir Ispanijoje. Airbus akcijos nuo metų pradžios atpigusios net 52%.

Rytoj bus skelbiami galutiniai euro zonos infliacijos duomenys, keletas JAV nekilnojamo turto rinkos rodiklių. Ketvirtadienį sprendimą dėl palūkanų priims Šveicarijos ir Japonijos centriniai bankai. JAV bus skelbiamas Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksas ir bedarbių paraiškų skaičius. Galiausiai savaitės pabaigoje bus įdomu įvertinti Kanados mažmenininkų pardavimus ir vieną iš JAV NT rinkos rodiklių.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.
 
Dar nėra komentarų