Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Dow Jones Industrial Average indeksas šį mėnesį pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio, kuris tuo pačiu buvo ne kartą testuotas.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2019-11-23 23:03 Komentarai: (0)
Nors Dow Jones Industrial Average indeksas atsitiesė ir pakilo bei pasiekė naujus rekordinius lygius ir nuo metų pradžios atpigo tik keturių jo atstovių akcijos, tačiau pastebimai padaugėjo tų, kurios užfiksavo savo EBITDA pelnų ir tuo pačiu pelningumo rodiklių kritimus. 


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Pažvelgus į lentelėje pateiktus trečiojo šių metų ketvirčio didžiųjų Amerikos bankų ir įmonių veiklos rezultatų pokyčius, ir palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, akivaizdžiai matome, kad padaugėjo raudonos spalvos, kuri reiškia kritimą, ypač tai pasakytina apie EBITDA pelnus. Taigi, tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių, savo pajamų kritimą per praėjusį ketvirtį fiksavo devynios, kai per 2018 metų trečią ketvirtį - tik keturios. Tuo tarpu EBITDA pelno nuosmukis užfiksuotas net septyniolikoje atvejų, kai prieš metus - tik septynių minimo indekso narių pelnas susitraukė. Tad akivaizdu, kad padėtis pablogėjo. 

Tuo pačiu neturėtų stebinti, jog per trečią šių metų ketvirtį bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana jau tapo neigiama, kai prieš metus buvo teigiama. Nors minimas pajamų pokyčių medianinis rodiklis išliko teigiamas, bet irgi gerokai susitraukė. Ta pati tendencija per praėjusį ketvirtį fiksuota ir tarp Amerikos pramonės bendrovių bei informacinių technologijų ir prekybos sektoriuose. Tuo tarpu paslaugų srityje ir tarp finansų sektorių atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos per trečią 2019 metų ketvirtį išliko teigiamos, tačiau lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pastebimai susitraukė.

Tarp stambiųjų Amerikos bankų ir įmonių per praėjusį ketvirtį labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino pramonės atstovė United Technologies, informacinių technologijų sektoriaus milžinė Microsoft, sportinių ir laisvalaikio drabužių ir avalynės bei aksesuarų kūrėja ir gamintoja Nike bei įvairių vartotojams puikiai žinomų produktų gamyba užsiimanti Procter & Gamble. Tačiau kaip minėta, padaugėjo tų, kurių veiklos rezultatai pablogėjo. Trečią ketvirtį iš eilės tiek savo pajamų, tiek pelnų kritimą fiksavo su problemomis susidūręs lėktuvų kūrėjas ir gamintojas Boeing, tiesa, per trečią šių metų ketvirtį, skirtingai nei per antrą, EBITDA jau buvo teigiama, be to, pajamų kritimas irgi buvo mažesnis. Amerikos naftos sektoriaus milžinės ExxonMobil veiklos rezultatai taip pat pablogėjo trečią ketvirtį iš eilės, ir pajamų bei EBITDA pelno kritimas dar labiau pagilėjo, be to, per trečią šių metų ketvirtį tiek savo pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą užfiksavo ir kita šio sektoriaus atstovė Chevron. Chemijos srityje veikianti Dow irgi eilinį ketvirtį šiais metais vėl buvo priversta fiksuoti tiek pajamų, tiek EBITDA pelno kritimą, taip pat pastebimiau smuktelėjo ir vaistų gamybos gigantės Pfizer veiklos rezultatai. Didesniais EBITDA pelno kritimais per trečią šių metų ketvirtį išsiskyrė draudimo srityje veikianti Travelers, vaistinių tinklą valdantis Walgreens Boots ir pramogų srityje veikiantis Walt Disney.

Kaip įprasta buvo apskaičiuotas ir EBITDA pelningumas, bei kaip matome, jo bendra mediana per trečią šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo nuo 25.9 iki 23.2 procento, be to, susitraukė ir lyginant su antru šių metų ketvirčiu. Ta pati neigiama tendencija fiksuota paslaugų srityje, tarp finansų, informacinių technologijų ir prekybos sektorių atstovų, o štai pramonėje šis rodiklis krito tik lyginant su 2018 metų trečiu ketvirčiu. Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių savo EBITDA maržų nuosmukį per trečią šių metų ketvirtį užfiksavo net daugiau nei du trečdaliai, t.y. dvidešimt vienas. Tradiciškai prekybos įmonių Walgreens Boots bei Walmart šis pelningumo rodiklis buvo kukliausias, o stambiausiomis EBITDA maržomis išsiskyrė mokėjimo kortelių tinklo valdytoja Visa ir greito maisto restoranų, kurių, žinoma, yra ir mūsų šalyje, valdytoja McDonald's, kurios šis pelningumo rodiklis išliko stabilus, kai trijų minėtų bendrovių - susitraukė.



Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžos, jo bendra mediana per praėjusį ketvirtį sudarė 1,9 procento, ir lyginant su 2018 metų trečiu ketvirčiu, smuktelėjo, bet lyginant su šių metų antru ketvirčiu, išliko stabili. Tuo tarpu tarp paslaugų atstovių bei finansų ir prekybos sektoriuose ROA medianos smuktelėjo tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Visiškai priešinga padėtis buvo kalbant apie Amerikos pramonės šakos nares ir informacinių technologijų milžines. Taigi, bendra statistika, tarp analizuojamų bankų ir įmonių savo ROA rodiklius per 2019 metų trečią ketvirtį kilstelėjo tik devynios, keturiais atvejais šis rodiklis nepakito, o likusių septyniolikos - smuktelėjo, tad akivaizdu, kodėl bendra ROA rodiklių pokyčių mediana per trečią šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė. Šįkart neigiamų turto grąžų neužfiksuota, o dviejų didžiųjų bankų Goldman Sachs ir JPMorgan Chase bei draudimo bendrovės Travelers ROA rodikliai buvo kukliausi. Stambiausiomis turto grąžomis pasiektomis per praėjusį ketvirtį, kurios siekė virš penkių procentų, gali pasigirti prekybos tinklų, kuriuose prekiaujama statybinėmis medžiagomis ir namų apyvokos prekėmis valdytojas Home Depot bei sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės ir aksesuarų kūrėja bei gamintoja Nike.

Pažiūrėjus į naujausius Dow Jones Industrial Average indekso atstovių rinkos vertės rodiklius, jų bendros medianos nėra nei itin aukštos, nei žemos, bei labai panašios su Skandinavijos šalių OMX NORDIC 40 indekso analogiškai medianiniais rinkos vertės rodikliais. Kitaip tariant, didžiųjų Amerikos bendrovių ir bankų akcijos nėra iš esmės nei pervertintos, nei tuo labiau nuvertintos. Iš esmės kukliausiais medianiniais P/E, P/BV, P/S ir dividendinio pajamingumo rodikliais šiuo metu išsiskiria finansų sektoriaus narės. Mažiausias EV/EBITDA medianinis rodiklis yra informacinių technologijų sektoriuje, o didžiausias medianinis dividendinio pajamingumo rodiklis vyrauja tarp pramonės šakos atstovių.

Pažvelgus į lentelės stulpelį, kuriame pateikti analizuojamų bankų ir įmonių akcijų kainų pokyčiai procentine išraiška nuo šių metų pradžios, matome jog akivaizdžiai vyrauja vien ryški žalia spalva, t.y. tarp trisdešimties iš jų atpigo vos keturių nuosavybės vertybiniai popieriai, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra gerokai teigiama bei siekia net 17,1 procento. Labiausiai šiais metais ūgtelėjo finansų srities narių rinkos vertės, o mažiausiai - pramonės įmonių. Palyginimui, per visus praėjusius metus pabrango keturiolikos Dow Jones Industrial Average indekso atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o likusių šešiolikos - atpigo, ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo nors ir su nedideliu, bet minuso ženklu, tad akivaizdu, jog šiais metais, bent kol kas, padėtis yra kur kas geresnė.
 
Šių metų lyderė pagal rinkos vertės šuolį (net 68,4 procento) tarp visų nagrinėjamų šioje apžvalgoje bendrovių ir bankų yra puikiai visiems žinoma Apple. Po jos rikiuojasi kita informacinių technologijų srityje veikianti kompanija Microsoft bei pramonės atstovė United Technologies, kurių akcijos pabrango virš keturiasdešimties procentų. Tarp labiausiai pigusių lyderiauja 3M akcijos, tiesa, jų vertė krito tik 9,9 procento, Walgreens Boots kapitalizacija sumažėjo kiek daugiau nei devyniais procentais, o štai vaistų gamybos milžinės Pfizer krito apie devynis procentus.


Dow Jones Industrial Average indeksas šį mėnesį pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio, kuris tuo pačiu buvo ne kartą testuotas. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys. Jeigu paaiškės, kad tai nėra klaidingas judesys, tuomet tai reikš, kad dabartinis žymėjimas grafike yra klaidingas, t.y. V augimo banga dar nėra pasibaigusi, o dabar turime 5 lokalią augimo bangą V didelėje bangoje.



Alternatyvus žymėjimas




Po lokalios korekcijos Apple akcijų kaina nuo šių metų pradžios atsitiesė ir praėjusį mėnesį pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio. Ji ir toliau išlieka tiek itin ilgalaikiame augimo kanale, tiek ir dabartiniame lokaliame augimo kanale ir šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius.




Microsoft akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2015 metų rugsėjį bei šturmuoja savo naujus visų laikų rekordinius lygius. Kol kas nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




United Technologies akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio bei išlieka ilgalaikiame augimo kanale. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




3M akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų vasarį, tačiau bando atšokti nuo jo apatinės dalies. Jei šis bandymas bus sėkmingas, galime sulaukti didesnio atšokimo ir tuo pačiu viršutinio nuosmukio kanalo dalies testavimo. 




Tęsiasi Walgreens Boots akcijų kainos atšokimas po to kai ji rugsėjį pro viršutinę dalį ištrūko iš nuosmukio kanalo. Dabar ji jau pakilo virš ankstesnio nuosmukio metu suformuoto dugno, jei tai yra tvarus judesys bei pavyks išsilaikyti virš šio lygio, tuomet sulauksime tolesnio didesnio kainos atšokimo.




Pfizer akcijų kaina nukrito žemiau augimo trendo linijos ir pasikoregavo iki ankstesnio, dar 2000 metais buvusio užfiksuoto rekordinio lygio, nuo kurio atšoko. Panašu, kad sulauksime augimo trendo linijos, žemiau kurios buvo nusileista, testavimo, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis. Jei pavyks virš jos tvariai pakilti, tuomet galime sulaukti dar didesnio atšokimo, priešingu atveju lauktų naujas korekcijos etapas.




Nike akcijų kaina rugsėjį pakilo virš savo ankstenio visų laikų rekordinio lygio. Po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis. Jei pavyks išlikti virš minėto lygio, galime sulaukti naujos augimo bangos, na o priešingu atveju lauktų korekcija.




JPMorgan Chase akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale ir po konsolidacinio - korekcinio periodo pajudėjo į viršų link naujų rekorinių lygių. Su laiku galime sulaukti ilgalaikio augimo kanalo viršutinės ribos testavimo, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kryptis.




Johnson & Johnson akcijų kaina sugrįžo atgal į ilgalaikį augimo kanalą, po to kai prieš tai buvo šiek tiek iš jo ištrūkusi. Artimiausiais mėnesiais paaiškės ar tai tvarus reiškinys, be to, galime sulaukti prieš tai buvusios pasiektos viršūnės dar vieno patestavimo.




McDonald's akcijų kaina šiuo metu yra korekciniame etape, kurio metu atsimušė į ankstesnę buvusią pasiektą viršūnę ir į ilgalaikio augimo kanalo, kuris prasidėjo dar 2015 metų rugpjūtį, apatinę dalį ir nuo jų atšoko. Tai labai svarbus momentas, kuris gali būti korekcinio etapo pabaiga. Tad būtina stebėti padėti, nes galime sulaukti mažiausiai didesnio atšokimo.

 
Dar nėra komentarų